News

TVR și Radio România, reorganizate. Ce salarii vor avea șefii din cele două instituții

05.05.2021 | 19:14
TVR si Radio Romania reorganizate Ce salarii vor avea sefii din cele doua institutii
Mai mulți bani cheltuiți pe salariile conducerii TVR
ADVERTISEMENT

Liderii grupurilor parlamentare din coaliția de guvernământ au depus la Camera Deputaților proiectul de lege prin care vor fi restructurate conducerile TVR și SRR , potrivit înțelegerii la care au căzut de acord șefii lor de partid la jumătatea lunii martie.

Principala modificare a legii constă în separarea funcțiilor de director general și președinte al Consiliului de Administrație în cadrul celor două instituții mass-media de stat.

ADVERTISEMENT

Prevederile proiectului aduc schimbări și la nivelul cheltuielilor cu salariile: separarea celor două funcții mai crează încă un post plătit la nivelul unui ministru, iar indemnizațiile din Consiliul de Administrație cresc.

Câte două salarii de ministru în fiecare instituție

Dacă în momentul de față, directorii generali ai TVR și SRR sunt și președinții CA-urile din instituțiile pe care le conduc, pe viitor cele două posturi vor fi separate, fiecare cu atribuții distincte. Numirea lor se va face în continuare de către Parlament, prin aceeași procedură ca și până acum. Ceea ce înseamnă că în continuare numirea șefilor din televiziunea și radioul public se vor face tot pe criterii politice.

ADVERTISEMENT

Prin Legea 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Romane de Radiodifuziune şi Societăţii Romane de Televiziune, s-a stabilit că directorii generali primesc un salariu echivalent cu cel al unui ministru. Prevederea s-a păstrat și în proiectul coaliției numai că pe viitor se va aplica atât directorului general, cât și președintelui Consiliului de Adminsitrație. În  momentul de față, salariul brut al unui ministru este de 21.840 de lei lunar.

Alte cheltuieli salariale suplimentare sunt generate de faptul că acum conducătorii TVR și SRR vor avea dreptul să constituie un cabinet propriu de demnitar, cu noi posturi înființate în acest scop, în conformitate cu prevederile Codului Administrativ.

ADVERTISEMENT

Cheltuielile de personal vor crește și mai mult în urma majorării salariilor membrilor celor două consilii de administrație ei urmând să primească „o indemnizaţie reprezentând 40% din salariul brut lunar al președintelui consiliului de administrației al societăţii respective. Membrii consiliului de administraţie au dreptul la decontarea, în condiţiile legii, a cheltuielilor de transport şi de cazare, ocazionate de participarea la şedinţele consiliului de administraţie”, după cum se spune în proiectul de lege.

Procentajul de 40% reprezintă 8.736 de lei, în afară de decontările de care beneficiază. În forma actuală a legii, membrii Consiliului de Administrație primesc doar 25% din indemnizația directorului general.

ADVERTISEMENT

Măsuri împotriva nepotismului

Pe viitor, membrii CA-urilor vor preveni exclusiv din afara instituțiilor întrucât proiectul introduce incompatibilitatea acestei funcții cu cea de salariat al TVR sau SRR, după caz. Pentru a pune capăt nepotismului, interdicția vizează și rudele membrilor CA până la gradul al II-lea inclusiv.

Numirile la conducerile TVR și SRR, la care s-a adăugat și agenția de presă Agerpres, au făcut unor negocieri dure în interiorul coaliției la începutul acestui an. După mai multe runde de negocieri fără rezultat, la mijlocul lunii martie s-a convenit ca împărțirea funcțiilor între partidele coaliției de guvernământ să se facă pe baza unei legi noi care să reglementeze activitatea celor două instituții de stat din presa audiovizuală.

Prin separarea funcțiilor de președinte al consiliului de administrație și de director general, nu vor mai trebui împărțite două funcții, ci patru astfel că toate formațiunile de la putere să primească cel puțin un post pentru persoanele agreate. În plus, crearea de patru cabinete de demnitari va crea încă un set de sinecuri ocupate tot pe criterii politice, întrucânt pentru aceste posturi nu se organizează concursuri, demnitarul respectiv având posibilitatea să aleagă oamenii cu care dorește să lucreze.

ADVERTISEMENT