News

TVR trebuie să-i plătească 20.000 de lei lui Alexander Adamescu, după ce l-a numit ”fugar”. Apărare aproape hilară a Televiziunii Române

Televiziunea Română trebuie să-i plătească omului de afaceri Alexander Adamescu despăgubiri în valoare de 20.000 de lei, în urma unei decizii luate de Tribunalul București.
31.07.2022 | 11:05
TVR trebuie sai plateasca 20000 de lei lui Alexander Adamescu dupa ce la numit fugar Aparare aproape hilara a Televiziunii Romane
Alexander Adamescu a câștigat și apelul împotriva TVR / Colaj foto: Fanatik / Sursă: Inquam, Facebook Friends of Alexander Adamescu
ADVERTISEMENT

TVR a pierdut și apelul cu omul de afaceri Alexander Adamescu, fiul patronului firmei de asigurări Astra, Dan Adamescu, decedat în anul 2017. Tribunalul București a confirmat hotărârea din septembrie 2021 a Judecătoriei Sectorului 1, prin care Adamescu ar urma să primească despăgubiri morale de 20.000 de lei din partea Televiziunii Romne, după ce acesta fusese numit ”fugar” în cadrul jurnalului TVR.

TVR a anunțat în mod eronat că Alexander Adamescu a fost condamnat

Inițial Alexander Adamescu a cerut 50.000 de lei pentru repararea prejudiciului moral constând în ”suferință psihică ce a fost cauzată de consecințe negative asupra reputației profesionale a reclamantului, în sensul discreditării acestuia”.

ADVERTISEMENT

Informația a fost difuzată pe 28 ianuarie 2021, în contextul în care Ministrul Justiției de atunci discutase cu ambasadorul Marii Britanii pe marginea repatrierii lui Alexander Adamescu, implicat la acea dată într-un dosar de corupție orchestrat de DNA.

”A fost utilizat termenul de ”fugar”, în condițiile în care s-ar fi emis un mandat european de arestare, fiind precizat în mod eronat că ar fi fost deja condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani și 4 luni.

ADVERTISEMENT

Până în prezent nu există vreo hotărâre de condamnare pe numele său, astfel cum în mod fals este prezentat în cadrul emisiunii respective”, au arătat avocații lui Adamescu în acțiunea depusă în instanță. Reclamantul mai reproșa TVR că nu a respectat solicitarea acestuia de difuzare a unui drept la replică, în condiții similare.

TVR a susținut în instanță că propriul jurnal nu a făcut rating

TVR a adoptat o strategie de-a dreptul amuzantă, recunoscând, pe de-o parte, că s-a strecurat ”o regretabilă eroare”, în contextul informațiilor deja apărute în spațiul public. Pe de altă parte, spun avocații instituției, la jurnalul de știri incriminat nu s-a uitat aproape nimeni, deci valoarea prejudiciului nu se justifică!

ADVERTISEMENT

”Având în vedere ora și durata știrii difuzate, 28-29.01.2021, ora 00:15:46, ratingul emisiunii a fost nesemnificativ. (…) Structurile de specialitate au procedat în data de 07.07.2021 la rectificarea materialului criticat, astfel că cererea (lui Adamescu, n.r.) este lipsită de obiect”, au arătat avocații TVR.

Mai departe, reprezentanții TVR i-au atras atenția că dreptul acestuia la replică ar fi trebuit să fie trimis în maxim 2 săptămâni de la data difuzării pe post a informațiilor eronate, însă tot ei au declarat că adresa de e-mail nu le-a funcționat în prima parte a anului 2021.

ADVERTISEMENT

Argument TVR: nu au primit dreptul la replică pentru că nu a funcționat serverul de e-mail

”De vreme ce emisiunea a fost difuzată în data de 28.01.2021, reclamantul putea solicita rectificarea materialului difuzat până cel târziu la data de 13.02.2021.

Solicitarea privind rectificarea materialului a fost transmisă pârâtului în data de 22.02.2021. În primele trei luni ale anului serverul principal al pârâtului a suferit avarii care au făcut ca mare parte a corespondenței electronice să se piardă sau să nu poate fi accesată.

Criticile reclamantului cu privire la faptul că i s-ar fi refuzat dreptul la replică sau la rectificare sunt lipsite de temei legal”, au mai arătat cei de la TVR.

Ratingul mic i-a impresionat totuși pe judecători

La această afirmație, avocații lui Adamescu au venit cu argumentul că TVR a făcut rectificarea abia după ce a fost dată în judecată, astfel că nu se poate vorbi despre buna-credință a reprezentanților instituției.

Interesant este că judecătorii au ținut cont de apărarea TVR legat de ratingul mic, acesta fiind motivul pentru care au scăzut nivelul despăgubirilor morale de la 50.000 de lei, la 20.000 de lei.

După decizia Tribunalului București, TVR mai are doar varianta recursului, pe care-l poate depune în 30 de zile de la comunicare, la aceeași instanță.

Alexander Adamescu a fost trimis în judecată anul trecut

Alexander Adamescu a fost trimis în judecată pentru dare de mită în iunie 2021, fiind acuzat că, în cursul anului 2013, ar fi remis sume de bani unor magistrați pentru a emite soluții favorabile în dosarele de insolvență în care erau implicate firme ale tatălui său.

În 2016, Dan Adamescu, tatăl lui Alexander, dar și cei doi judecători, au fost condamnați la închisoare, iar un an mai târziu omul de afaceri urma să moară în penitenciar.

Alexander Adamescu locuiește, în prezent, în Marea Britanie, acolo unde a fost localizat și arestat în martie 2018, pe baza unui mandat european emis la cererea DNA. Până în prezent, autoritățile române nu au reușit să finalizeze procedura de extrădare a lui Alexander Adamescu.

ADVERTISEMENT
Tags: