Fotbal intern

U Craiova poate răzbuna titlul furat de Dinamo cu ajutorul lui CFR Cluj. Cum s-a născut “Campioana unei mari iubiri”: “Suntem unde ne e locul!” Exclusiv

12.07.2020 | 12:03
U Craiova poate razbuna titlul furat de Dinamo cu ajutorul lui CFR Cluj Cum sa nascut Campioana unei mari iubiri Suntem unde ne e locul Exclusiv
CFR Cluj, implicată într-o bătălie pentru titlu pierdută de Craiova. Ce spune un component al Campioanei unei Mari Iubiri despre şansele Ştiinţei. Exclusiv
ADVERTISEMENT

Faptul că Universitatea Craiova se află în fruntea clasamentului, cu patru etape înainte de final, i-a făcut pe olteni să viseze cu ochii deschiși la un titlu după 29 de ani de așteptare.

Chiar dacă este una dintre cele mai iubite echipe din țară, Știința a strâns doar patru campionate în cei 71 de ani de existență.

ADVERTISEMENT

În acest sezon, CFR Cluj și Universitatea Craiova se luptă pentru trofeul suprem. La începutul anilor ‘70, ardelenii au fost implicația în „luptele” dintre „Campioana unei Mari Iubiri” și marea rivală, Dinamo București. FANATIK a stat de vorbă cu Ion Velea, component al echipei care a dus primul titlu în Bănie.

CFR Cluj, implicată în lupta dintre Craiova și Dinamo la începutul anilor ‘70

Pe 24 iunie 1973 se jucau ultimele două meciuri ale sezonului. Dinamo-CFR Cluj şi UTA-Universitatea Craiova. Calculele erau simple, oltenii aveau nevoie doar de un punct pentru a-şi asigura primul titlu din istoria clubului. Echipa lui Cernăianu se afla pe primul loc, cu două puncte în faţa lui Dinamo. Arădenii câştigă cu 1-0 prin golul lui Broşovschi din minutul 38, în timp ce Dinamo triumfa cu 4-0, exact scorul de care avea nevoie pentru a lua titlul. Cele două echipe se aflau la egalitate de puncte, 39, însă echipa lui Dinu şi compania avea un golaveraj superior. Diferenţa era de doar un gol, astfel că din acel moment, fanii Universităţii au prins o ură de nedescris pe echipa din Şoseaua Ştefan cel Mare.

ADVERTISEMENT

Ion Velea, fost mare jucător al Universităţii şi arbitru cu patru finale europene în palmares, a oferit un interviu în exclusivitate pentru FANATIK:

Știți că ne bătem cu CFR-ul, iar prin 1973, ei au avut un meci „special” cu Dinamo..

– Atunci a fost altă situație, erau alte vremuri. Bine..nu mai contează. Noi am fost numiți „Campioana unei Mari Iubiri” pentru că jucam frumos, dădeam goluri multe. Nu cred că ar fi o răzbunare acum, cu CFR, dar ăsta este fotbalul. E bine că suntem unde ne e locul. Știm bine cum era Dinamo în acele vremuri. Fiecare perioadă are stilul ei. Noi aveam alți bani, nu erau așa mulți, iar acum se învârt alte sume în fotbal. Îmi amintesc că cei de la Arad ne ziceau „Ajax Știința”. Au bătut cu 4-0 pe CFR și după cu 7-0 pe Ploiești.. Asta e. Titlul din 1974 a fost special pentru, era primul câștigat de Universitatea.

ADVERTISEMENT

Cei de la Dinamo sunt aproape să retrogradeze acum..Pe vremea aceea, dumneavoastră vă băteați cu ei la titlu..

– E altă situație acum, alt joc, altă echipă. N-are nimic dacă retrogradează. Au retrogradat și alții, am văzut și prin Anglia echipe care au retrogradat așa.. Nu mai există echipe mari și echipe mici. Totuși, putem spune că Universitatea Craiova este o echipă mare. Au bani, contează foarte mult baza materială și pe urmă vine jocul. Totul depinde de bani, ce să mai spunem. Înainte era altceva.. Acum, posibilitatea pe care o are Craiova este foarte mare. Pot să câștige faimă, să meargă afară.

ADVERTISEMENT

V-ați fi așteptat să treacă aproape 30 de ani fără un campionat câștigat?

– Nu are nimic că a trecut atâta timp. S-au schimbat regulile jocului, acum comandă cei cu bani. Echipele care pot să aducă jucători, să vândă, să aibă condiții… Ăștia comandă acum. Despre ce vorbim? Așa e fotbalul acum, ne adaptăm și mergem la luptă cu ce avem. Trebuie să fie anul nostru! Mai sunt patru etape. Trebuie să tragă puțin de ei. Contează doar jucătorii.

Trebuie să câștige cu FCSB! Au posibilitatea să câștige campionatul.

Cum vedeți meciul cu FCSB? E un meci foarte important pentru Universitatea

– Cum îl văd? Trebuie să câștige, ce să mai vorbim. Discutăm multe, dar ei pot să îi bată pe cei de la FCSB. Totul depinde de jucători, ei trebuie să fie conștienți. Au șanse foarte mari!

Să nu uităm că și FCSB are jucători foarte buni..

– Las-o pe FCSB… asta e vrăjeală. Ce zic eu cu Man, cu Coman, las-o încolo de treabă. Noi trebuie să câștigăm, nu mai vorbim de nimic altceva. Este o șansă imensă.

Îl au pe Bergodi acum..

– Bergodi nici nu mai contează acum! A venit cu norocul, ai văzut în etapele astea că a fost norocul lui, trebuie să ai și „bulan” dacă vrei să câștigi campionatul. Acum, jucătorii trebuie să arate în teren. Ăsta e fotbalul, ce să o mai cotim.

Pot ei să câștige campionatul?

– I-auzi dacă au șansă, ce vorbă e asta?! Dacă nu acum, atunci când? Trebuie să câștige! În primul rând, fotbaliștii Universității trebuie să fie conștienți că au posibilitatea să câștige campionatul și ar fi ceva extraordinar pentru noi toți. Totul depinde de ceea ce vor face în teren.

Titlul „furat” a lăsat urme adânci. Marcel Popescu: „Trebuie să-și ceară iertare”

Într-o emisiune la Oltenia TV, managerul general al Universității Craiova, Marcel Popescu, a vorbit despre acel sezon și a numit-o pe Dinamo „torționara” fotbalului românesc: „Spovedania lui Dinu are un sâmbure de adevăr. Dinamo a fost un torţionar al fotbalului românesc. Cornele, trebuie să te spovedeşti până la final.

Ar trebui să vină la Craiova, la statuia lui Nelu Oblemenco, bunul lui prieten. Au avut o relaţie bună, nu vorbesc în van. Grupul Dinamo l-a blocat la naţională când el avea patru titluri de golgeter. Să vină la statuie şi să aducă medalia de campion din 1973.

Să-i ceară iertare şi să recunoască faptul că a furat titlul. Trebuie să-şi ceară iertare. Aşa trebuie să spună: ‘Iartă-mă, am furat medalia în 1973. Voi trebuia să fiţi campioni’. Asta l-ar absolvi de multe crime fotbalistice”


  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – FCSB: 2,75 este cota pentru “1 pauză / 1 final”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT