Universitatea Craiova a fost semifinalistă în sezonul 1982-83 din Cupa UEFA. A fost momentul de apogeu al unei generaţii care a făcut ca în Bănie totul să treacă pe locul doi atunci când pe teren intra “Campioana unei mari iubiri”. Străzile oraşelor din Oltenia se goleau când Ilie Balaci, Costică Ştefănescu, Sorin Cârţu sau Aurică Ţicleanu se duelau cu granzii Europei.
Povestea sezonului european 1982-83 a început pe 15 septembrie, când Universitatea Craiova o învingea pe Fiorentina, scor 3-1. Formaţia din Florenţa, care avea în componenţă cinci campioni mondiali, s-a înclinat în faţa oltenilor. La finalul meciului, Giancarlo Antognoni a evidenţiat superioritatea echipei antrenate de Constantin Oţet. “La pauză putea fi 2-0 pentru noi. În final putea fi 5-2 pentru Universitatea”, avea să declare fotbalistul care cucerise Campionatul Mondial cu Italia în 1982. În retur, pe “Stadio Communale”, italienii s-au impus, scor 1-0, dar Știința mergea mai departe după un meci fenomenal făcut de Silviu Lung.
În turul doi, U Craiova s-a duelat cu irlandezii de la Shamrock Rovers. Oltenii nu au avut o secundă emoţii şi au câştigat ambele manşe, 2-0 în Irlanda şi 3-0 în Bănie. Pentru jucătorii antrenaţi de Constantin Oţet urma un alt duel de clasă. În optimile de finală, U Craiova dădea piept cu Girondins de Bordeaux. Francezii au câştigat manşa tur, scor 1-0, după un penalty executat de Alain Giresse. Pe 8 decembrie s-a jucat manşa retur, iar oltenii au pornit atacurile în valuri la poarta lui Richard Ruffier. Aurel Ţicleanu a deschis scorul în minutul 38, iar Ion Geolgău a dus-o pe U Craiova în sferturi cu un gol marcat în minutul 100.
Kaiserslautern a fost următorul adversar al Craiovei. Primele 51 de minute ale meciului tur au fost de uitat, oltenii erau conduşi, scor 3-0, însă Ion Geolgău şi Zoli Crişan au marcat golurile care au păstrat speranţa în tabăra alb-albaştrilor. Pentru calificarea în semifinalele Cupei UEFA, U Craiova avea nevoie de un singur gol în meciul retur. Stadionul “Central” a fost plin ochi pe 16 martie 1983, iar fanii şi-au împins favoriţii de la spate. Golul calificării a venit târziu, cu opt minute înainte de finalul partidei. Nicolae Negrilă l-a învins pe Armin Reichel şi U Craiova era în careul de aşi.
https://www.youtube.com/watch?v=oEHD03ixvEg
În semifinale, U Craiova a dat peste Benfica, iar meciul tur s-a jucat în deplasare. Oltenii erau mulţumiţi de această situaţie, mai ales că pe teren propriu câştigaseră toate meciurile din acea campanie. La Lisabona, portughezii au atacat în valuri, dar defensiva Craiovei a blocat tot. După o remiză albă, calificarea în finală urma să fie tranşată în Bănie.
Cu patru zile înainte de returul cu Benfica, şase jucători ai Universităţii au evoluat în marea victorie a naţionalei României, scor 1-0, în faţa Italiei. În loc să rămână în Bucureşti peste noapte, fotbaliştii au plecat imediat după meci spre Craiova. Autocarul s-a defectat pe autostradă, iar jucătorii au pierdut câteva ore bune pe marginea drumului. Pe 20 aprilie s-a disputat returul cu Benfica, iar în minutul 1 Constantin Oţet era obligat să facă prima schimbare. Constantin Donose, accidentat, era înlocuit cu Aurică Beldeanu. În minutul 14, Ilie Balaci a deschis scorul dintr-o lovitură liberă executată magistral. După pauză, Zoran Filipovic a redus „Centralul” la tăcere preţ de câteva secunde. Tabela arăta 1-1, scor la care Benfica era în finală. Cu un sfert de oră înainte de finalul meciului, Zoli Crişan loveşte bara transversală, iar visul frumos al oltenilor se termina. După meci, conducătorii clubului au măsurat poarta şi au observat că era cu trei centimetri mai jos. Atât i-a lipsit Craiovei să joace finala Cupei UEFA, trei centimetri.