News

U Craiova şi FCSB, faţă în faţă. Plusuri şi minusuri în derby: vulcan pe Oblemenco, oaspeţii profită la regula U21. Echipele probabile

12.09.2019 | 22:58
U Craiova si FCSB fata in fata Plusuri si minusuri in derby vulcan pe Oblemenco oaspetii profita la regula U21 Echipele probabile

Universitatea Craiova – FCSB este cel mai aşteptat meci al etapei a 9-a din Casa Pariurilor Liga 1, duminică, de la 21:00, în direct pe Digisport, Telekom şi Look Sport şi live pe FANATIK. Este prima partidă a lui Victor Piţurcă pe banca oltenilor, chiar în faţa unui stadion plin, pe “Ion Oblemenco”.

U Craiova şi FCSB, faţă în faţă. Plusuri şi minusuri în derby

Universitatea porneşte cu prima şansă, dacă ţinem cont de prestaţiile din acest sezon. Totuşi, FCSB a reuşit în etapa trecută prima victorie după 5 înfrângeri consecutive în campionat, chiar în faţa Viitorului, iar aşteptările roş-albaştrilor sunt destul de mari în derby. Asta şi pentru că FCSB a pierdut un singur meci împotriva oltenilor, chiar în sezonul trecut pe “Ion Oblemenco”. Şi acum se anunţă un infern la U Craiova – FCSB, meciul fiind aproape sold-out, peste 25.000 de fani vor fi în tribune.

Pe lângă aportul suporterilor, venirea lui Victor Piţurcă este cel mai important plus al Craiovei în derby-ul cu FCSB. Piţurcă îl domină clar pe omologul său de pe banca oaspeţilor, Bogdan Argeş Vintilă, aflat la primul derby din cariera de antrenor. De altfel, venirea lui Piţi la Universitatea a determinat bookmakerii să scadă drastic cotele pentru câştigarea titlului şi pentru clasarea în top 3 la finalul sezonului din Casa Pariurilor Liga 1.

FCSB stă mult mai bine în cazul jucătorilor sub 21 de ani. Florinel Coman şi Oaidă sunt siguri de locul în primul “11”, în timp ce Universitatea foloseşte jucătorii pentru că este forţată de regula FRF. Craiova a schimbat mai mereu al doilea jucător U-21 încă din timpul primei reprize în meciurile de până acum din campionat.

  • 4 victorii din 4 meciuri a avut Victor Piţurcă pe teren propriu în meciurile de debut ale echipelor pe care le-a antrenat
Galeria Craiovei va face spectacol şi la derby-ul de duminică seară împotriva lui FCSB. sursa foto: Sportpictures
Galeria Craiovei va face spectacol şi la derby-ul de duminică seară împotriva lui FCSB. sursa foto: Sportpictures

Defensive inconstante în Craiova – FCSB

Cele mai mari probleme ale celor două formaţii sunt în defensivă. Căpitanul Bancu este accidentat şi nu poate evolua împotriva lui FCSB, în timp ce Acka, gafeur în ultimele confruntări cu roş-albaştrii va juca din primul minut. De asemenea, Bălaşa va juca în centrul defensivei alături de ivorian.

De partea cealaltă, FCSB are a doua cea mai slabă apărare din campionat, cu 18 goluri încasate în primele 8 etape. Doar Academica Clinceni a primit mai multe goluri, 19. Nou-venitul Cristi Manea nu este sigur că va evolua din primul minut, mai ales că nu este 100% din punct de vedere al pregătirii, iar Creţu a avut evoluţii apreciate de la venirea la echipă. Bogdan Planic va reveni și el în primul “11”, așa cum a anunțat FANATIK în exclusivitate.

  • 11 mai 2019 este data ultimei victorii în deplasare a lui FCSB în Casa Pariurilor Liga 1

Cine câştigă bătălia de la mijlocul terenului

Victor Piţurcă are multe opţiuni la mijloc, putând să joace cu doi sau cu trei mijlocaşi centrali. Ivanov, Qaka şi Cicâldău au evoluat în etapa trecută cu Voluntari, dar fostul selecţioner poate renunţa de această dată la Ivanov şi să încerce o formulă foarte ofensivă, în 4-2-3-1, doar cu Qaka şi Cicâldău, plus Bărbuţ, Mihăilă şi Ivan în spatele unicului vârf.

Nici Ivan nu este 100% fizic, dar noul jucător al Craiovei are o capacitate de efort ridicată şi face foarte bine şi faza defensivă, acesta fiind şi motivul pentru care a fost preferat de Mirel Rădoi în dauna lui Florinel Coman la Euro 2019 de tineret.

De partea cealaltă, FCSB va evolua sigur cu 3 mijlocaşi centrali, Oaidă şi Vînă fiind bătuţi în cuie. Singurul semn de întrebare este dacă va evolua Pintilii sau va fi preferat Ovidiu Popescu, aflat în formă în acest debut de sezon. Vînă, cel mai bun mijlocaş de la roş-albaştri, nu trece printr-o perioadă excelentă, fiind criticat chiar de MM Stoica într-o intervenţie televizată la Digisport.

  • 2-1 în octombrie 2018 este singura victorie a Universităţii Craiova în faţa lui FCSB
Mihăilă a jucat excelent în ultimul derby U Craiova - FCSB. Sursa foto: Sportpictures
Mihăilă a jucat excelent în ultimul derby U Craiova – FCSB. Sursa foto: Sportpictures

Experienţă vs exuberanţă în ofensivă

În funcţie de ce va alege Victor Piţurcă, 4-2-3-1 sau 4-3-3, Craiova va evolua cu doi tineri sub 21 de ani în atac, Mihăilă şi Baicu, putând fi posibil ca cel din urmă să fie înlocuit pe parcursul primei reprize în cazul unei evoluţii dezamăgitoare. Pe banda dreapta, Bărbuţ este sigur de postul său, singurul semn de întrebare este dacă Ivan sau Roman vor intra din primul minut în sistemul cu 3 jucători ofensivi în spatele atacantului. Duelurile Bărbuţ – Panţâru şi Mihăilă (Ivan) – Creţu pot decide învingătoarea derby-ului.

FCSB răspunde cu un plus în ofensivă, chiar dacă Florin Tănase este incert. Popa, Gnohere şi Florinel Coman vor avea adversari tari, iar Martic poate fi un adversar greu de doborât de Coman. De asemenea, Popa – Vătăjelu este un alt duel plin de intensitate în banda dreaptă a atacului roş-albastru.

  • 39,4 milioane de euro este valoarea lotului roş-albastru, potrivit Transfermarkt, în timp ce Craiova are 26,7 milioane de euro

Echipele probabile în U Craiova – FCSB

Pigliacelli – Martic (Măţel), Bălaşa, Acka, Vătăjelu – Ivanov, Qaka (Mateiu), Cicâldău – Bărbuţ, Baicu, Mihăilă

Bălgrădean – Creţu (Manea), Planic, I. Cristea, Panţîru – Oaidă, Pintilii, Vînă – Ad. Popa, Gnohere, Fl. Coman