UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse cu 1 miliard de euro, o mutare menită să evite falimentul băncii elvețiene. Autoritățile din Elveția au de gând să schimbe legile țării pentru a putea ocoli votul acționarilor referitor la această tranzacție, pentru a se asigura că totul se va desfășura în timp record.
UBS AG este o companie financiară multinațională cu sediul în Basel și Zurich, Elveția. Este cea mai mare bancă elvețiană și unul dintre cei mai mari administrator de averi din lume cu peste 75.000 de angajați în 50 de țări. Cu active de 1.1 trilioane de dolari și un venit de 34.6 miliarde de dolari în 2022, USB ar putea contribui la salvarea Credit Suisse.
Potrivit Financial Times, USB vrea să cumpere Credit Suisse pentru 1 miliard de dolari, iar acordul dintre cele două bănci din Elveția va fi semnat duminică seara, urmând a fi cotat la o fracțiune din prețul de închidere de pe bursa de vineri al Credit Suisse, potrivit sursei citate. Totuși, specialiștii consideră că nu există nicio garanție că se va ajunge la un acord.
Totuși, de remarcat prețul foarte mic de achiziție, care e considerat ”nefavorabil” pentru Credit Suisse. UBS vrea să profite de criza prin care trece Credit Suisse și să o cumpere la un preț scăzut pentru o astfel de bancă, după care cel mai probabil o va pune înapoi pe picioare, sau o va absorbi cu tot cu clienți. Acționarii Credit Suisse s-au plâns referitor la planurile guvernanților de a permite UBS să facă această tranzacție fără o aprobare clară din partea unui consiliu de administrație.
Financial Times remarcă cum Banca Națională a Elveției și autoritatea de reglementare FINMA a influențat puternic termenii de negociere din acest moment dintre UBS și Credit Suisse. Mai mult, Rezerva Federală a SUA și-a dat acordul pentru a continua aceste negocieri, în timp ce capitalul Credit Suisse e apreciat în acest moment la 1 miliard de dolari.
Această ofertă vine în momentul în care Credit Suisse ceruse băncii centrale să-i ofere un credit de 55 miliarde de dolari. Asta nu a oprit clienții panicați să-și retragă banii, astfel că banca centrală a intervenit și vrea să forțeze fuziunea dintre Credit Suisse și UBS, în speranța că doar așa criza bancară din Elveția se poate încheia într-un mod fericit.
După falimentul Silicon Valley Bank din SUA, piața europeană s-a cutremurat serios în urmă cu o săptămână. Dacă bănci precum BNP Paribas, Societe Générale și Commerzbank și-au văzut acțiunile cum scad cu 10%, Credit Suisse a pierdut 25% din valoare. “Sectorul financiar din Europa traversează o tulburare semnificativă ca urmare a efectelor prăbuşirii SVB”, comenta situația Naeem Aslam, director de investiții la Zaye Capital Markets.
În primă fază, Credit Suisse a apelat la Banca Națională Saudită, cel mai mare acționar al său, pentru ajutor, însă ajutorul nu a venit. “Nu putem să mai cumpărăm acțiuni pentru că am depăși 10%. Este o problemă de reglementare“, a transmis Ammar Al Khudairy, președintele Băncii Naționale Saudite, conform Reuters.
Nu a scăpat de griji nici Barclays, cea mai puternică bancă din Marea Britanie, care a pierdut 7% din valoare la bursă. “Ceea ce a început ca o criză bancară regională în SUA s-a transformat brusc într-una europeană”, a comentat situația analistul Chris Beauchamp, pentru AFP, conform Bloomberg.