News

UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse cu 1 miliard de dolari. Reglementările vor fi schimbate pentru a grăbi tranzacția

UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse cu 1 miliard de euro, pentru a se asigura că a doua cea mai mare bancă a Elveției va evita colapsul total.
19.03.2023 | 16:40
UBS sa oferit sa cumpere Credit Suisse cu 1 miliard de dolari Reglementarile vor fi schimbate pentru a grabi tranzactia
UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse
ADVERTISEMENT

UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse cu 1 miliard de euro, o mutare menită să evite falimentul băncii elvețiene. Autoritățile din Elveția au de gând să schimbe legile țării pentru a putea ocoli votul acționarilor referitor la această tranzacție, pentru a se asigura că totul se va desfășura în timp record.

USB s-a oferit să cumpere Credit Suisse cu 1 miliard de euro

UBS AG este o companie financiară multinațională cu sediul în Basel și Zurich, Elveția. Este cea mai mare bancă elvețiană și unul dintre cei mai mari administrator de averi din lume cu peste 75.000 de angajați în 50 de țări. Cu active de 1.1 trilioane de dolari și un venit de 34.6 miliarde de dolari în 2022, USB ar putea contribui la salvarea Credit Suisse.

ADVERTISEMENT

Potrivit Financial Times, USB vrea să cumpere Credit Suisse pentru 1 miliard de dolari, iar acordul dintre cele două bănci din Elveția va fi semnat duminică seara, urmând a fi cotat la o fracțiune din prețul de închidere de pe bursa de vineri al Credit Suisse, potrivit sursei citate. Totuși, specialiștii consideră că nu există nicio garanție că se va ajunge la un acord.

Totuși, de remarcat prețul foarte mic de achiziție, care e considerat ”nefavorabil” pentru Credit Suisse. UBS vrea să profite de criza prin care trece Credit Suisse și să o cumpere la un preț scăzut pentru o astfel de bancă, după care cel mai probabil o va pune înapoi pe picioare, sau o va absorbi cu tot cu clienți. Acționarii Credit Suisse s-au plâns referitor la planurile guvernanților de a permite UBS să facă această tranzacție fără o aprobare clară din partea unui consiliu de administrație.

ADVERTISEMENT

Financial Times remarcă cum Banca Națională a Elveției și autoritatea de reglementare FINMA a influențat puternic termenii de negociere din acest moment dintre UBS și Credit Suisse. Mai mult, Rezerva Federală a SUA și-a dat acordul pentru a continua aceste negocieri, în timp ce capitalul Credit Suisse e apreciat în acest moment la 1 miliard de dolari.

Această ofertă vine în momentul în care Credit Suisse ceruse băncii centrale să-i ofere un credit de 55 miliarde de dolari. Asta nu a oprit clienții panicați să-și retragă banii, astfel că banca centrală a intervenit și vrea să forțeze fuziunea dintre Credit Suisse și UBS, în speranța că doar așa criza bancară din Elveția se poate încheia într-un mod fericit.

ADVERTISEMENT

După falimentul Silicon Valley Bank din SUA, piața europeană s-a cutremurat serios în urmă cu o săptămână. Dacă bănci precum BNP Paribas, Societe Générale și Commerzbank și-au văzut acțiunile cum scad cu 10%, Credit Suisse a pierdut 25% din valoare. “Sectorul financiar din Europa traversează o tulburare semnificativă ca urmare a efectelor prăbuşirii SVB”, comenta situația Naeem Aslam, director de investiții la Zaye Capital Markets.

În primă fază, Credit Suisse a apelat la Banca Națională Saudită, cel mai mare acționar al său, pentru ajutor, însă ajutorul nu a venit. “Nu putem să mai cumpărăm acțiuni pentru că am depăși 10%. Este o problemă de reglementare“, a transmis Ammar Al Khudairy, președintele Băncii Naționale Saudite, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Nu a scăpat de griji nici Barclays, cea mai puternică bancă din Marea Britanie, care a pierdut 7% din valoare la bursă. “Ceea ce a început ca o criză bancară regională în SUA s-a transformat brusc într-una europeană”, a comentat situația analistul Chris Beauchamp, pentru AFP, conform Bloomberg.

ADVERTISEMENT
Tags:
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația...
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația într-un singur cuvânt
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după...
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după 13 ani de așteptare”
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean,...
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean, ar fi fost clientul ei
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea...
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea să se știe despre războiul din Ucraina
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a...
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a crescut singur doi copii, după divorț: „Tatăl ? Știm cu toții cât se implică…”