News

Uciderea în SUA a unui chinez implicat în cercetarea COVID-19 generează teorii ale conspirației

07.05.2020 | 14:46
Uciderea in SUA a unui chinez implicat in cercetarea COVID19 genereaza teorii ale conspiratiei
ADVERTISEMENT

Un cadru universitar de origine chineză a fost ucis sâmbătă în Pittsburgh într-un moment când acesta se ocupa de cercetări legate de noul coronavirus. Deși poliția a anunțat că motivația ucigașului era legată de o dispută amoroasă, crima a generat teorii ale conspirației atât în China, cât și în Statele Unite, scrie BBC.com.

Bing Liu a fost ucis de un alt chinez

Bing Liu (37 de ani) era asistent universitar la facultatea de medicină a Universității din Pittsburgh. Colegii săi susțin că era pe cale să facă ”descoperiri semnificative” în cadrul cercetărilor sale privind COVID-19, iar acest lucru a generat speculații după ce Bing Liu a fost găsit mort în  locuința sa.

ADVERTISEMENT

El a fost împușcat de mai multe ori, cu răni la cap, gât, tors și membre pe când se afla în casa sa, dintr-o suburbie a orașului Pittsburgh.

Poliția l-a identificat pe autorul crimei, un inginer IT, tot de origine chineză, Hao Gu (46 de ani). Acesta s-a sinucis după ce a comis crima, împușcându-se după ce s-a întors în mașină.

ADVERTISEMENT

Ancheta a arătat că cei doi se cunoșteau, iar crima ar fi fost rezultatul unei ”îndelungate dispute legate de un partener intim”. Polițiștii susțin că nu există niciun indiciu care să lege crima de studiile pe care le făcea Liu în ce privește SARS-CoV-2.

Colegii lui Liu l-au caracterizat drept un cercetător extraordinar care făcuse pași importanți în ce privește înțelegerea mecanismului celular al infecției cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Bing Liu s-a născut în China, dar și-a definitivat studiile în Singapore, unde a obținut și titlu de doctor, înainte să obțină postul de Pittsburgh, unde a colaborat cu biologi și medici în studii legate de imunitate la om.

Explicațiile oficiale ale poliției au fost socotite neconvingătoare de mulți utilizatori ai rețelelor sociale. ”Pare a fi inspirată de filmul Mission Impossible. Poate că a descoperit că virusul își are originea într-un  laborator american”, a scris un utilizator pe rețeaua chineză de socializare Weibo, comentarii similare făcând și alte persoane.

ADVERTISEMENT

Comentariile reiau afirmații făcute de către oficiali chinezi și presa de stat din China potrivit cărora virusul își are originea în Statele Unite fiind adus la Wuhan de către soldații american care au participat la Jocurile Mondiale Militare organizate în acest oraș în octombrie 2019.

Alți utilizatori ai platformei Weibo susțin că originea chineză a lui Liu a reprezentat cauza asasinatului, deși nu există probe din care să rezulte că ar fi fost victima unui atac motiva rasial.

De cealalată  partea a Oceanului Pacific, în Statele Unite, pe Twitter abundă comentariile celor care cred că Liu ar fi fost asasinat la comanda guvernului chinez.

ADVERTISEMENT