Pe 27 iunie, asteroidul uriaș, denumit 2011 UL21, se va apropia la o distanță de 5 milioane de mile de Pământ, fiind una dintre cele mai mari roci spațiale care ajung atât de aproape de planeta noastră în ultimii 125 de ani.
Un corp ceresc de dimensiuni colosale, numit „ucigaș de planete,” va trece foarte aproape de Pământ spre sfârșitul acestei săptămâni, trecând pe lângă planeta noastră cu o viteză de aproximativ 58.000 mph (93.000 km/h), scrie livescience.com.
Acest obiect „potențial periculos,” de proporții montane, este unul dintre cele mai mari corpuri cosmice care s-au apropiat de Pământ în ultimii 100 de ani — și vei putea urmări această apropiere în direct.
Asteroidul 2011 UL21 este un obiect cosmic apropiat de Pământ, ceea ce înseamnă că orbita sa îl aduce uneori la mai puțin de 1,3 unități astronomice (UA) de soare — adică de aproximativ 1,3 ori distanța medie dintre Pământ și soare.
El înconjoară soarele o dată la fiecare trei ani. Conform observațiilor anterioare, acest corp spațial are un diametru între 1,1 și 2,4 mile (1,7 până la 3,9 kilometri), conform SpaceReference.org, ceea ce înseamnă că este mai mare decât 99% dintre asteroizii cunoscuți care se apropie de Pământ, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA), mai precizează livescience.com.
2011 UL21 este probabil de cel puțin 10 ori mai mic decât cel mai mare corp cosmic care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort, și de aproximativ cinci ori mai mic decât roca care a provocat extincția dinozaurilor acum aproximativ 66 de milioane de ani.
Totuși, deși orice impact potențial al 2011 UL21 ar fi mai puțin devastator decât aceste coliziuni istorice, asteroidul are totuși capacitatea de a provoca daune la nivel continental și de a ejecta suficientă materie în atmosferă pentru a declanșa schimbări climatice semnificative, motiv pentru care este considerat un „ucigaș de planete.”
Pe 27 iunie, 2011 UL21 va trece la aproximativ 4,1 milioane de mile (6,6 milioane km) de Pământ, ceea ce reprezintă cea mai apropiată trecere de planeta noastră în cel puțin 110 ani, conform simulărilor realizate de Laboratorul de Propulsie cu Reacție al NASA (JPL). La această distanță, este considerat un obiect potențial periculos de către NASA. Totuși, această distanță este de aproximativ 17 ori mai mare decât cea dintre Pământ și Lună.
Deși acest corp spațial nu prezintă niciun pericol pentru Pământ — nici acum, nici în viitor — este interesant deoarece se numără probabil printre cei mai mari 10 asteroizi care au trecut la mai puțin de 4,7 milioane de mile (7,5 milioane km) de planeta noastră din 1900 încoace, a declarat Gianluca Masi, un astrofizician și director al Proiectului Telescopului Virtual (VTP), într-un comunicat recent.