News

Ucigașul lui George Floyd, fostul polițist Derek Chauvin, a fost condamnat la 22 de ani și jumătate de închisoare

Fostul polițist Derek Chauvin primeşte, vineri, sentința pentru uciderea lui George Floyd, pe care l-a imobilizat ţinând genunchiul pe gâtul său timp de 10 minute.
25.06.2021 | 23:00
Ucigasul lui George Floyd fostul politist Derek Chauvin a fost condamnat la 22 de ani si jumatate de inchisoare
Ucigașul lui George Floyd primește vineri sentința. Cine este judecătorul care l-ar putea trimite 30 de ani după gratii Foto: hepta, StarTribune, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
25-06-2021
20:17

Fostul polițist a fost condamnat

Instanța a anunțat verdictul: 22 de ani și jumătate în închisoare, pentru ucigașul lui George Floyd.

25-06-2021
19:49

Polițistul transmite condoleanțe familiei lui George Floyd

Derek Chauvin, polițiștul care l-a ucis pe bărbatul american de culoare George Floyd a ținut să își prezinte condoleanțele către familia sa în timpul procesului.

“Aș dori să îmi prezint condoleanțele către familia Floyd. Vor mai apărea niște informații în viitor care vor fi de interest și sper că acestea vă vor oferi ceva liniște”, a declarat polițistul, conform NPR.

După treisprezece luni de la ziua după ce George Floyd a fost ucis pe străzile din sudul orașului Minneapolis, Derek Chauvin va primi sentința ca urmare a declarării sale ca vinovat pentru crimă de gradul al doilea pe 20 aprilie.

Ucigașul lui George Floyd primește vineri sentința. Cine este judecătorul care l-ar putea trimite 30 de ani după gratii

În timp ce Chauvin a fost găsit vinovat pentru toate cele trei acuzații – crimă de gradul II, crimă de gradul III și omor de gradul II – legea din Minnesota prevede că i se va da o pedeapsă doar pentru cea mai severă dintre cele trei, deoarece toate sunt rezultatul aceluiași comportament.

ADVERTISEMENT

Minnesota are un set de linii directoare la nivel de stat privind sentințele care stabilesc așa numitele „sentințe prezumtive” – pedepse recomandate în esență pentru infracțiuni. Pedepsele prezumtive oferă îndrumări pentru două decizii: dacă să trimită pe cineva la închisoare și pentru cât timp.

La aceste linii directoare se ajunge prin combinarea condamnării pentru o infracțiune cu antecedentele penale ale unui individ, a explicat pentru Al Jazeera Brad Colbert, profesor de drept la Universitatea Hamline din St Paul.

ADVERTISEMENT

În cazul lui Chauvin, deoarece nu are antecedente penale, sentința sa prezumtivă este o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între mai mult de 10 ani și jumătate și 15 ani. Cu toate acestea, în acest caz s-au găsit patru circumstanțe agravante – faptul că Chauvin l-a tratat pe Floyd cu o cruzime deosebită, a abuzat de poziția sa de ofițer de poliție, l-a ucis cu participarea activă a altor trei sau mai multe persoane și a făcut acest lucru în fața unor minori.

În timp ce judecătorului Peter Cahill i se permite din punct de vedere tehnic să se îndepărteze de liniile directoare de condamnare în ambele direcții, el trebuie să justifice trecerea peste sau sub sentința recomandată, dacă face acest lucru.

ADVERTISEMENT

Circumstanțele agravante elimină în mare măsură nevoia lui Cahill de a justifica o sentință mai lungă. Pedeapsa maximă posibilă pentru crimă de gradul doi în Minnesota este de 40 de ani.

Apărarea și acuzarea au depus observații despre ceea ce consideră că ar trebui să fie sentința. Pe 2 iunie, apărarea i-a cerut lui Cahill să-l condamne pe Chauvin cu suspendare și să-i limiteze pedeapsa la timpul petrecut deja în închisoare.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, acuzarea, condusă de procurorul general al statului Minnesota, Keith Ellison, a cerut contrariul – o condamnare de 30 de ani de închisoare.

Odată pronunțată sentința, Chauvin are dreptul de a face apel. Avocatul lui Chauvin a depus, în luna mai, o moțiune prin care solicita un nou proces prin care se pretinde conduită necorespunzătoare din partea judecătorului, a juraților și a procurorilor, însă ștacheta pentru răsturnarea verdictului este ridicată.

Pe lângă acest caz la nivel de stat, Chauvin a fost pus sub acuzare la nivel federal pentru acuzații de încălcare a drepturilor civile din acest caz, precum și una pentru un incident din 2017 în care este acuzat că a lovit de mai multe ori în cap un copil de 14 ani cu o lanternă.

Cine este Peter Cahill, judecătorul care va decide cât timp va petrece Chauvin după gratii

Un judecător din Minnesota care, spun foștii colegi și prieteni, nu are nicio înclinație spre publicitate, se va regăsi din nou în centrul atenției vineri când îl va condamna pe fostul ofițer de poliție din Minneapolis condamnat pentru crimă în moartea lui George Floyd.

Judecătorul Peter Cahill este descris de oamenii care îl cunosc și sunt familiarizați cu cazurile pe care le-a judecat, spun că este un judecător corect, deși nu există nicio garanție că va da o sentință care va face pe ambele părți fericite.

„A fost procuror și avocat al apărării”, a declarat Craig Cascarano, 72 de ani, un avocat din Minneapolis în cabinet privat, care l-a întâlnit pe Cahill la biroul apărătorului public din districtul Hennepin, unde Cahill era angajat. “Așa că înțelege cum este să faci ambele slujbe. Și încearcă foarte mult să facă ceea ce trebuie”, relatează NBC News.

Chauvin, un bărbat alb, a fost surprins într-o filmare din 25 mai 2020, îngenuncheat pe gâtul lui Floyd timp de 9 minute și jumătate, chiar și după ce Floyd, bărbat de culoare, a spus că nu poate respira.

Moartea lui Floyd a aprins o răfuială rasială în toată țara și pe plan internațional. Chauvin și ceilalți trei foști ofițeri aflați la fața locului în acea zi au fost acuzați la nivel federal de încălcare a drepturilor civile ale lui Floyd.

În documentele judiciare depuse luna aceasta, procurorii au cerut ca judecătorul Cahill să-l condamne pe Chauvin la 30 de ani. Avocatul lui Chauvin, Eric Nelson, a cerut o sentință redusă sau una cu suspendare.

Până acum Cahil a condamnat șase persoane pentru aceeași infracțiune ca și în cazul lui Chauvin

Din 2008, anul în care a devenit judecător și până în ianuarie, Cahill a condamnat la închisoare șase persoane condamnate pentru crimă de gradul al doilea. Acestea au primit sentințe cuprinse între 12,5 și 40 de ani.

În cel mai recent caz de condamnare a lui Cahill pentru crimă neintenționată de gradul al doilea – cea mai gravă acuzație pentru care Chauvin a fost condamnat – a pronunțat o pedeapsă de 15 ani.

În acest caz, Matthew Witt a pledat vinovat, în ianuarie 2020, pentru o crimă neintenționată de gradul al doilea după ce și-a bătut mama până la moarte și pentru agresiune de gradul întâi pentru atacul violent asupra tatălui său pe 24 iulie 2019, au spus autoritățile. El a primit încă șapte ani pentru această din urmă acuzație.

În cea mai mare parte a istoriei sale recente, Cahill a deliberat asupra cazurilor care implică acuzații mai mici decât cele pentru care Chauvin a fost condamnat. Dar a trebuit să ia unele decizii de condamnare de profil mai înalt.

În noiembrie 2019, el a condamnat un bărbat la șapte ani de închisoare pentru că a tras asupra unui autobuz școlar și a rănit șoferul în timpul unei furtuni de zăpadă din Minneapolis. Bărbatul, Kenneth Lilly, a pledat vinovat de o acuzare de agresiune de gradul I.

Lilly a spus că se teme pentru viața lui după ce autobuzul care înainta lent i-a zgâriat berlina, argument pe care Cahill nu l-a luat în considerare.

Cahill l-a condamnat pe Lilly la mai mult decât dublul minimului de trei ani solicitat de apărare. Procurorii ceruseră o pedeapsă de opt ani.

Peter Cahill a fost desemnat de judecătorul șef al districtului Hennepin, Toddrick Barnette, pentru a prezida procesul lui Chauvin. Barnette a refuzat, printr-un purtător de cuvânt al instanței, să comenteze decizia sa de a-i atribui lui Cahill cazul Chauvin.

Într-o declarație publică anterioară, Barnet a precizat pentru Minneapolis Star-Tribune: „Acest moment nu este prea mare pentru el. El va lua decizii legale atent bazate pe lege, chiar dacă deciziile sunt nepopulare.”

Cahill a absolvit Facultatea de Drept a Universității din Minnesota în 1984. În același an, a început să lucreze la biroul apărătorului public districtual ca asistent al apărătorului public. A lucrat la firma Colich din 1987 până în 1993.

După ce a părăsit firma lui Colich, Cahill și-a deschis propriul cabinet de avocatură, pe care l-a condus până în 1997, când a devenit procuror asistent pentru infracțiuni violente pentru biroul procurorului districtual.

A petrecut 10 ani în biroul procurorului districtual, șapte dintre ei în funcția de adjunct șef. El a devenit procuror adjunct-șef sub conducerea lui Amy Klobuchar, acum senatorul statului, în timp ce ea era procurorul districtual.

În 2019, Cahill l-a condamnat pe antrenorul de patinaj artistic Thomas Incantalupo, care a pledat vinovat de o acuzare de conduită sexuală penală de gradul I și unul de conduită sexuală penală de gradul III, la 24 de ani de închisoare – aproape de pedeapsa maximă – pentru abuzul sexual patinatoare artistică când avea între 14 și 16 ani.

Sentința a fost dublă față de cea solicitată de avocații lui Incantalupo și a fost cu trei ani mai mică decât cei solicitați de procurori. La condamnare, Cahill a făcut trimitere la un document al instanței în care Incantalupo ar fi caracterizat abuzul drept „o aventură”.

„Asta nu înseamnă că o înșeli pe soția ta”, i-a spus el lui Incantalupo. „Aceasta este o crimă împotriva unui copil”.

ADVERTISEMENT