Life

Ucigașul tăcut care îți poate distruge recolta de roșii. Cea mai eficientă metodă prin care poți scăpa de el rapid și simplu

Ucigașul tăcut care îți poate strica toată recolta de roșii din grădină. Un truc simplu și rapid pentru a-l elimina cât mai simplu și rapid.
05.06.2024 | 16:58
Ucigasul tacut care iti poate distruge recolta de rosii Cea mai eficienta metoda prin care poti scapa de el rapid si simplu
Cum să previi o boală care afectează recolta de roșii. Sursa foto: youtube
ADVERTISEMENT

Este sezonul în care răsadurile de roșii încep să prindă contur și să dea ”naștere” unei recolte pe măsura așteptărilor. Ca să nu avem surprize neplăcute, trebuie să avem mare grijă de ceea ce am cultivat și să facem față unui ucigaș tăcut al legumelor și fructelor.

Ce ucigaș tăcut îți poate distruge recolta de roșii

Dacă neglijăm recolta de roșii, în mod inevitabil vor apărea insectele care nu-i va permite să evolueze și, totodată, vor apărea bolile fungice. Acestea distrug o plantă chiar de la rădăcina și așa apare ofilirea.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai întâlnite boli la roșiile din grădină este fuzarioza. Aceasta este o consecință a unei bacterii numite Fusarium oxysporium. Este mai degrabă o ciupercă transmisă de un sol netratat corespunzător.

Fuzarioza își pune amprenta asupra răsadurilor de la rădăcina lor. Dacă prin apropiere de roșii ai mai pus în pământ și ale legume, precum vinete, castraveți, ardei, dovlecei, varză sau ceapă, atunci neapărat trebuie să iei măsuri.

ADVERTISEMENT

Fuzarioza este o afecțiune a plantelor care se răspândește rapid. Evoluează de la o plantă la alta pe sub sol, colonizând vasele xilemului. Astfel, plantele se vor usca în întregime, din clipa în care rădăcinile putrezesc.

Ce favorizează, mai exact, fuzarioza? Specialiștii au descoperit de-a lungul timpului că azotul și nivelul redus de potasiu din sol. Dacă acesta din urmă este nisipos, cu atât mai mult Fusarium oxysporium se va extinde.

ADVERTISEMENT

În plus, fuzarioza apare la temperaturie de 28 de grade Celsius, într-un sol acid și care are o umiditate ridicată. Perioada de incubație depinde de ciclul de cultură și de condițiile de mediu. Poate oscila între 4 și 32 de zile.

Dezinfectează solul pentru a preveni fuzarioza

Ca să previi fuzarioza poți merge la un magazin, iar de acolo să achiziționezi dezinfectant pentru sol. De asemenea, poți pune în coșul de cumpărături și o soluție pe bază de calciu, specific culturilor de tomate

ADVERTISEMENT

Ce mai poți face pentru salvarea răsadurilor de roșii, respectiv a întregii culturi este să tratezi semințele înainte de a le inroduce în sol. Agricultorii cu experiență au observat că acest truc este printre cele mai eficiente.

ADVERTISEMENT
Tags: