A lăsat fotbalul DE TEAMĂ: “Eram nebun să mai stau!”

Situaţia critică din Ucraina face victime şi printre jucătorii români ce aveau contracte în prima divizie. Dacă Mircea Lucescu a decis să rămînă la Şahtar, după săptămîni de discuţii...
05.07.2014 | 00:01
A lasat fotbalul DE TEAMA Eram nebun sa mai stau

Situaţia critică din Ucraina face victime şi printre jucătorii români ce aveau contracte în prima divizie. Dacă Mircea Lucescu a decis să rămînă la Şahtar, după săptămîni de discuţii atît cu oficialii de la Doneţk, cît şi cu familia, nu acelaşi lucru se poate vorbi şi de Lucian Burdujan, ce a evoluat chiar la Simferopol, unul din punctele cele mai fierbinţi ale tensiunilor ucraineano-ruse!

FANATIK.RO a discutat cu fostul jucător al Stelei şi Rapidului şi vă dezvăluie trăirile şocante ale unui fotbalist român aflat într-un oraş sufocat de mirosul războiului civil! 

Lucian, eşti în ţară sau tot în Ucraina?

Aoleu, trebuie să fiu nebun să mai fiu şi acum acolo. Sînt acasă, încerc să mă liniştesc.

“Fum, foc, mascaţi, arme! Asta a ajuns Simferopol”

Atît de gravă e situaţia acolo? 

Nu ştiu cît de gravă e acum, dar ştiu că ce am trăit acolo de cînd au început probleme mi-a fost de ajuns să nu mai vreau să mai calc, cel puţin prin Simferopol, prea curînd. Să te trezeşti dimineaţa şi să vezi bătăi, să auzi ţipete la colţ de stradă, să vezi fum şi foc, tancuri şi mascaţi cu mitraliere peste tot e un cadru înspăimîntător, în care nu-ţi arde să mai locuieşti! Mi-a fost frică pentru siguranţa mea.

03-10-2014-Crimea-Ukraine1

Ai avut vreo problemă?

Slavă Domnului, nu! Dar fiecare zi petrecută acolo în perioada de conflict pe care am prins-o a fost plină de emoţii. Trebuia să umblu cu actele după mine şi să am grijă ce iau cu mine, cînd mergeam la antrenament. Pînă ajungeam la cantonament, eram obligat să trec prin 3 filtre pro-ruseşti. Să vadă ei cine eşti, dacă ai viză, unde te duci, cu cine te întîlneşti…

Păi, din postura de fotbalist localnic, nu aveai “trecere” la cei de acolo?

Nici vorbă! Te vedeau în fiecare zi şi tot degeaba. Te verificau la “sînge”, mai ceva ca la graniţă!

woman-tank-crimea-identity-full

Spuneai că Simferopol devenise un oraş al bătăilor şi ţipetelor…

Au existat şi astfel de lucruri, le vedeai şi te întrebai “Ce caut eu aici?” Din momentul în care au apărut problemele, nu a mai existat viaţă socială în oraş, nu mai puteai să ieşi seara, să te plimbi, să simţi că eşti în siguranţă. Mergeam la antrenamente şi apoi acasă, cu uşa încuiată! Pînă am decis să plec de urgenţă!

war_00000

“Preşedintele a fugit şi l-au arestat! Clubul s-a desfiinţat”

În ce condiţii ai plecat? 

Am renunţat la toţi banii pe care îi aveam de primit, o sumă cu CINCI ZEROURI, nu mi-a mai trebuit nimic. Am venit acasă. Între timp mi-am rezolvat şi problemele, sînt liber de contract, dar am pus cruce la banii care îi aveam de luat şi mă gîndesc la viitor.

Păi şi preşedintele clubului ce v-a spus?

Ce să ne spună? El a fugit primul de acolo! Am auzit că a fugit în Austria, dar l-au prins pe drum şi înţeleg că este închis acum. Nu ştiu şi nici nu vreau să ştiu mai multe, aşa că nu mă întreba de problema asta.

Şi echipa?

S-a desfiinţat ! Şi Tavriya era un brand în Ucraina! Un club cunoscut, iubit, respectat! Probabil că va juca în Liga 2 rusă acum, dar sub o nouă denumire, cam asta am înţeles de la cei de acolo.  

burdujan_tavriy

“Mergeam la meciuri 12 ore cu trenul şi ne plăteam singur biletul!”

În ce condiţii ai jucat ultimele meciuri?

Mai rău ca o echipă din divizia C la noi. Nici acum nu-mi vine să cred cum ajunsese clubul! De la deplasări cu avionul, am ajuns să plecăm cu trenul la 8 seara şi ajungeam la destinaţie a doua zi dimineaţă, ]n aceeaşi zi în care urma să şi jucăm! Şi nu la cuşetă! Dacă vroiai cuşetă, să te întinzi, să dormi pe drum, trebuia să îţi plăteşti singur biletul! Un coşmar!

Mircea Lucescu de ce crezi că a rămas?

Dînsul este la Doneţk, e linişte acolo faţă de Simferopol. În plus de asta, Ahmetov asigură toate condiţiile necesare pentru a putea să îţi faci treaba.  

Te-ai mai întoarce în Ucraina?

La ora asta, n-aş putea răspunde, sincer îţi spun!

 1 singur gol a marcat Tavriya Simferopol în ultimele 9 etape ale campionatului Ucrainei

5 luni a jucat Lucian Burdujan pentru echipa ucraineană

 

 

Tags: