News

Ucraina a recunoscut suveranitatea Republicii Cecene Ichkeria. Kievul încearcă să aprindă scânteia rebeliunii în Caucaz

Cu 287 de voturi ”pentru”, Rada Supremă a Ucrainei a recunoscut marți că Republica Cecenă Ichkeria este ocupată temporar de Rusia.
19.10.2022 | 00:16
Ucraina a recunoscut suveranitatea Republicii Cecene Ichkeria Kievul incearca sa aprinda scanteia rebeliunii in Caucaz
Decizie importantă luată de Ucraina cu privire la Republica Cecenă Ichkeria. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

În rezoluția citată de agenția ucraineană de presă RBC, deputații ucraineni au condamnat comiterea unui genocid împotriva poporului cecen. Astfel, ei au recunoscut suveranitatea Republicii Cecene Ichkeria.

Decizie politică luată în urma apelului lansat de Zelenski

Potrivit RBC, politicienii de la Kiev consideră că Republica Cecenă Ichkeria este un ”teritoriu ocupat temporar al Rusiei ca urmare a agresiunii armate comise cu încălcarea Cartei ONU”.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii sursei citate au subliniat că Ichkeria reprezintă o entitate statală autoproclamată care a apărut după prăbușirea URSS. Președinții Ichkeria au fost Dzhokhar Dudayev, Aslan Maskhadov și Doku Umarov. Toți au fost uciși.

Pe site-ul RBC s-a mai notat că această republică a fost lichidată după ce a fost încorporată forțat în Rusia în anul 2000. Decizia Radei Supreme a Ucrainei a venit în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la popoarele din Caucaz, Siberia și alte popoare indigene ale Rusiei să lupte împotriva mobilizării parțiale anunțate de președintele Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Potrivit liderului ucrainean, cecenii, ingușii, oseții, circasienii și daghestanii nu ar trebui să piară în războiul josnic și rușinos al Rusiei. Republica Cecenă Ichkeria se învecinează cu Ținutul Stavropol la nord-vest, cu Republica Daghestan la nord și est, cu Republicile Ingușetia și Osetia de Nord la vest.

Istoria zbuciumată a Republicii Cecene Ichkeria

În afara Federației Ruse, această republică se învecinează cu Georgia la sud. Mai trebuie spus că Cecenia este localizată geografic în Munții Caucazul de Nord și politic în Districtul Federal Sudic al Rusiei.

ADVERTISEMENT

Republica Cecenă Ichkeria este reprezentată guvernul separatist și nerecunoscut al Ceceniei, care luptă pentru independența Ceceniei față de Federația Rusă. Rusia este considerată ocupant de guvernul cecen în exil, în timp ce rușii îi consideră teroriști”, se arată pe ro.wikipedia.org.

Deși de facto independentă între 1991-1994 și 1996-1999, până în 2006 această independență a Republicii Cecene Ichkeria nu a fost recunoscută de niciun stat.

ADVERTISEMENT

Este greu de decis cine a controlat în realitate teritoriul Ceceniei în timpul Primului Război Cecen (1994-1996) și în primul an al celui de-Al Doilea Război Cecen (1999-prezent)”, se arată pe ro.wikipedia.org.

 

 

 

ADVERTISEMENT