News

Ucraina a semnat ”aderarea” la NATO. Zelenski anunță că va negocia cu Rusia, când nu va mai fi Putin președinte

Ucraina a semnat aderarea la NATO, un gest formal drept răspuns la anexarea celor patru regiuni ucrainene de către Rusia.
30.09.2022 | 18:52
Ucraina a semnat aderarea la NATO Zelenski anunta ca va negocia cu Rusia cand nu va mai fi Putin presedinte
Volodimir Zelenski cere aderarea Ucrainei la NATO. Foto: FB
ADVERTISEMENT

Mai mult, Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa nu va negocia niciodată cu Rusia, atât timp cât președinte e Vladimir Putin.

Ucraina vrea să adere la NATO

”Suntem pregătiți pentru dialog cu Rusia, dar cu un președinte rus diferit”, a declarat Zelenski vineri într-un mesaj video postat pe canalul său Telegram. Președintele Ucrainei consideră că negocierile nu pot fi niciodată ținute în ”termeni corecți, egali și echitabili”, atât timp cât Vladimir Putin e președintele Rusiei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Zelenski a anunțat că Ucraina a depus o cerere de ”aderare accelerată” la NATO, drept răspuns la anexarea a 18% din teritoriul ucrainean de către Rusia.

”Adoptăm o măsură decisivă semnând candidatura Ucrainei în vederea unei aderări accelerate la NATO”, a transmis Zelenski într-o filmare postată pe Facebook.

ADVERTISEMENT

“De facto, noi am parcurs drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice. Ele sunt reale pentru Ucraina. Sunt reale pe câmpul de luptă şi în fiecare aspect al interacţiunilor noastre.

Avem încredere unii în alţii, ne ajutăm şi ne apărăm. Aceasta este Alianţa Nord-Atlantica. De facto”, a completat președintele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“Astăzi, Ucraina depune o cerere de aderare la NATO pentru a o face de jure. Printr-o procedură care va fi în concordanţă cu valoarea noastră, pentru protecţia întregii noastre comunităţi. Pe o baza accelerată“, a concluzionat Zelenski.

Ucraina vrea să urmeze, așadar, pașii Suediei și Finlandei, care nu au avut un plan de aderare, dar au fost acceptate în NATO din cauza amenințării ruse. Kievul a anunțat, de asemenea, că până când va exista un consens în NATO în acest sens, privind acceptarea Ucrainei, țara condusă de Zelenski e dispusă să implementeze acordul privind garanțiile de securitate.

ADVERTISEMENT

Alături de Zelenski în filmare mai apar președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk și de premierul Denis Șmihal. Zelenski a anunțat anexarea teritoriilor Ucrainei drept o încercare a Rusiei de a ”fura ceea ce nu îi aparține, de a rescrie istoria și a redesena granițele”.

ADVERTISEMENT
Tags: