News

Ucraina acuză Rusia că a plănuit asasinarea lui Zelenski înainte de război. Rolul jucat de Ramzan Kadîrov

Oficialii din Ucraina dezvăluie cum ar fi plănuit Rusia asasinarea lui Volodimir Zelenski. Acest lucru ar fi avut loc încă dinainte de declanșarea războiului. Un rol important în misiune îl avea Ramzan Kadîrov.
21.04.2022 | 13:03
Ucraina acuza Rusia ca a planuit asasinarea lui Zelenski inainte de razboi Rolul jucat de Ramzan Kadirov
Ucraina, acuzații grave înspre Rusia. Cum s-ar fi plănuit asasinarea lui Zelenski.Sursa foto: EPA/Sergey Dolzhenko
ADVERTISEMENT

Ucraina acuză direct Rusia că a plănuit asasinarea lui Zelenski înainte de declanșarea războiului, pe 24 februarie. Ramzan Kadîrov, un apropiat al lui Putin, ar fi jucat un rol esențial.

Ucraina, acuzații grave înspre Rusia. Cum s-ar fi plănuit asasinarea lui Zelenski

Kievul lansează noi acuzații grave înspre Moscova. Volodimir Zelenski ar fi fost, în debutul lunii februarie, cu câteva săptămâni înainte de război, ținta unui plan de asasinat.

ADVERTISEMENT

”Liderul cecen Ramzan Kadîrov a primit un plan de asasinare a preşedintelui ucrainean pe 3 februarie, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin”, a declarat secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, notează Mediafax.

Danilov a mai precizat că planul de eliminare a președintelui ucrainean a fost convenit la acea întâlnire. Ulterior, Kadîrov s-a angajat că unitatea sa cecenă va finaliza misiunea.

ADVERTISEMENT

În acest moment, serviciile de informaţii de la Kiev verifică datele, punând cap la cap documentele de care dispun.

Oficialul de la Kiev a mai spus că nu ştie unde se află Kadîrov în acest moment. În schimb, a dat asigurări că liderul cecen nu a fost niciodată în zona Ucrainei.

ADVERTISEMENT

”Pot spune cu certitudine că nu a fost niciodată aici. Toate aceste fotografii de scenă, în care se află într-o zonă de război sunt o prostie totală”, a spus Danilov.

Volodimir Zelenski, victima mai multor tentative de asasinat de la începutul războiului

În cele aproape două luni scurse de la debutul agresiunii Rusiei în Ucraina, Volodimir Zelenski a fost victima mai multor tentative de asasinat puse la cale de invadatori.

ADVERTISEMENT

Britanicii de la The Times vorbeau, în martie, de 3 tentative. Una dintre ele ar fi fost condusă de mercenarii din grupul Wagner, susținut de Kremlin, cunoscut pentru operațiunile din Orientul Mijlociu, dar și din Mali. Grupul a suferit pierderi majore în timpul atacului asupra clădirii unde se afla Zelenski.

Sursa citată mai scria că alte două tentative eșuate de asasinat au fost conduse de militari ruși și militarii ceceni trimiși de liderul Ramzan Kadârov în sprijinul armatei ruse.

În finalul lunii februarie, un militar cecen ce făcea parte dintr-un comando trimis să-l asasineze pe președintele Zelenski a fost ucis, potrivit The Times.

ADVERTISEMENT