News

Ucraina va primi un ajutor de 3 miliarde de dolari. Miercuri dimineață s-a aflat

Deși este singură în ceea ce privește conflictul armat, Ucraina este sprijinită de celelalte țări cu echipamente militare, precum și economic. Aceasta va primi un ajutor de 3 miliarde de dolari
02.03.2022 | 07:21
Ucraina va primi un ajutor de 3 miliarde de dolari Miercuri dimineata sa aflat
ADVERTISEMENT

Banca Mondială a anunțat, miercuri dimineață, că pregătește un ajutor de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina. Sprijinul bugetar va începe cu o plată rapidă de cel puțin 350 de milioane de dolari.

Ucraina va primi un ajutor de 3 miliarde de dolari

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, și președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, au transmis un comunicat prin care au anunțat că pregătesc un ajutor de trei miliarde de dolari pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

Aceștia au precizat că prima tranșă va fi de cel puțin 350 de milioane de dolari.

“Instituțiile noastre lucrează împreună pentru a sprijini Ucraina pe fronturile de finanțare și politică și sporesc urgent acest sprijin. Am fost în contact zilnic cu autoritățile cu privire la măsurile de criză. La FMI, răspundem cererii Ucrainei de finanțare de urgență prin Instrumentul de finanțare rapidă, pe care Consiliul nostru ar putea să o ia în considerare încă de săptămâna viitoare. În plus, continuăm să lucrăm la programul Stand-By al Ucrainei, în baza căruia sunt disponibile încă 2,2 miliarde de dolari de acum până la sfârșitul lunii iunie.

La Grupul Băncii Mondiale, pregătim un pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari în următoarele luni, începând cu o operațiune de sprijin bugetar cu plata rapidă de cel puțin 350 de milioane de dolari, care va fi prezentată Consiliului pentru aprobare săptămâna aceasta, urmată de 200 de milioane de dolari. în sprijinul cu plata rapidă pentru sănătate și educație. Acest pachet va include mobilizarea de finanțare de la mai mulți parteneri de dezvoltare și salutăm sprijinul deja anunțat din partea multor parteneri bilaterali”, este menționat în comunicat.

ADVERTISEMENT

Ce spune Banca Mondială despre războiul între Rusia și Ucraina

Banca Mondială a emis următoarea declarație cu privire la războiul din Ucraina.

“Suntem profund șocați și întristați de bilanțul uman și economic devastator adus de războiul din Ucraina. Oamenii sunt uciși, răniți și forțați să fugă, iar infrastructurii fizice a țării sunt cauzate daune masive. Suntem alături de poporul ucrainean prin aceste evoluții îngrozitoare.

Războiul creează, de asemenea, contagii semnificative în alte țări. Prețurile mărfurilor sunt crescute și riscă să alimenteze în continuare inflația, care îi lovește cel mai puternic pe cei săraci.

ADVERTISEMENT

Perturbațiile de pe piețele financiare vor continua să se agraveze dacă conflictul persistă. Sancțiunile anunțate în ultimele zile vor avea și un impact economic semnificativ. Evaluăm situația și discutăm răspunsurile politice adecvate cu partenerii noștri internaționali”, mai este arătat în comunicat.

Reprezentanții Băncii Mondiale au mai precizat că sunt pregătiți să ofere sprijin politic, tehnic și financiar îmbunătățit țărilor vecine, după cum este necesar.

ADVERTISEMENT

“Acțiunea internațională coordonată va fi crucială pentru atenuarea riscurilor și pentru a naviga în perioada periculoasă care urmează. Această criză afectează viețile și mijloacele de trai ale oamenilor din întreaga lume și le oferim sprijinul nostru deplin”, au spus aceștia.

ADVERTISEMENT