News

Ucraina, aproape dezarmată în fața unei noi ofensive ruse. Puterile europene refuză livrarea de armament greu

Germania și Marea Britanie au anunțat recent că nu vor livra tancuri sau avioane Ucrainei, în timp ce ucrainenii se pregătesc pentru ofensiva rusă din Donbass fără armamentul greu la care sperau.
11.04.2022 | 19:03
Ucraina aproape dezarmata in fata unei noi ofensive ruse Puterile europene refuza livrarea de armament greu
Volodimir Zelenski nu a reușit până acum să convingă țările din Vest să livreze Ucrainei armament greu/ Colaj Fanatiik
ADVERTISEMENT

Armamentul furnizat de către țările occidentale Ucrainei, îndeosebi rachetele antitanc, a avut o contribuție majoră la stăvilirea invaziei ruse, însă rămâne de văzut dacă ucrainenii vor rezista unui nou atac în lipsa avioanelor și tancurilor care i-ar face un adversar de calibrul armatei rusești.

Ucraina nu are armamentul necesar unei contraofensive

Țările din vestul Europei care dețin companii mari producătoare de armament se codesc să furnizeze ucrainenilor armamentul greu cu care ar putea declanșa o contraofensivă. Doar cu livrări de muniție și de rachete, Ucraina ar putea, eventual, să respinsă o nouă ofensivă  rusă, însă nu va avea puterea să-i alunge pe soldații lui Putin din teritoriile pe care le ocupă în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Speranțele ucrainenilor au suferit lovituri grele în ultimele zile din partea Germaniei și Marii Britanii. Inițial, vicecancelarul german Robert Habeck și ministrul de Externe Annalena Baerbock, ambii de la Verzi, au propus un plan prin care Ucraina urma să primească 100 de mașini de luptă de infanterie Marder. Potrivit Politico, vehiculele s-ar afla în arsenalele companiei producătoare, Rheinmetall, ele fiind scoase momentan din serviciul Bundeswehr, armata federală.

Proiectul a fost respins de către ministrul Apărării, social-democrata Christine Lambrecht, colegă de partid cu cancelarul Olaf Scholz. Motivul invocat este că Germania nu și-ar mai putea îndeplini obligațiile în domeniul apărării față de NATO. De asemenea, au fost luate în calcul considerente de ordin logistic, precum și faptul că pe aceste vehicule ar trebui reinstalate echipamentele necesare utilizării la capacitate maximă, lucru ce ar putea dura mai multe luni.

ADVERTISEMENT

Germania a descoperit recent că are armată slabă

Trebuie totuși menționat că Rheinmetall, prin șeful companiei Armin Papperger, a anunțat că poate dota imediat 20 de Marder, menționează publicația The Defense Post. Reticența Berlinului ar putea fi explicată prin faptul că, dotarea armatei germane a fost neglijată grav după Războiul Rece, Germania ignorând repetatele apeluri făcute de către președinții SUA Barack Obama și Donald Trump de a aloca fonduri suficiente pentru apărare, în conformitate cu obligațiile asumate față de NATO. Abia după invazia rusă în Ucraina, guvernul german a anunțat lansarea unui program de înzestrarea a Budeswehr-ului, în valoare de 100 de miliarde de euro.

În condițiile în care nici măcar Marder-uri nu vor fi livrate Ucrainei, este puțin probabil ca Kievul să primească armament german mai sofisticat, precum tancuri Leopard (despre care unii experți susțin că ar fi cele mai bune din lume) sau vehicule de apărare antiaeriană Gepard (achiziționate, printre multe alte țări, și de către România).

ADVERTISEMENT

Ajutor limitat din partea Marii Britanii

O altă lovitură pentru Ucraina a venit din partea Marii Britanii, una dintre țările care a reacționat imediat după invazie impunând sancțiuni dure Rusiei. Presa s-a concentrat pe vizita surpriză făcută sâmbătă la Kiev de către Boris Johnson, unde s-a plimbat pe străzile orașului împreună cu Zelenski. Însă cu numai o zi înainte, într-o conferință de presă susținută alături de cancelarul Scholz, primul-ministru britanic a anunțat un nou pachet de sprijin cu armament pentru Ucraina, dar fără vehiculele grele cerute de Kiev.

Astfel, Marea Britanie va trimite echipament militar de 100.000.000 de lire sterline, fiind vorba de rachete anti-aeriene Starstreak, 800 de rachete anti-tanc, căști, dispozitive de vedere nocturnă și veste de protecție.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă Regatul Unit va trimite tancuri și alte vehicule blindate Ucrainei, Johnson a spus: „În principiu, sunt dispus să iau în considerare orice în ce privește armamentul defensiv pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere (…) Cred că este important să oferim echipament care este cu adevărat folositor și operabil de către ucraineni.” Cum tancurile nu sunt încadrate la „armament defensiv”, răspunsul  lui Johnson este un refuz mascat sub motivul că ucrainenii nu ar avea ce să facă cu armament pentru care nu sunt antrenați.

Kievul, exasperat de ezitările Occidentului

Frustrarea ucrainenilor este cu atât mai mare cu există informații că, după retragerea din zona Kiev, Rusia și-a schimbat strategia și pregătește o ofensivă de proporții în estul Ucrainei, împotriva orașului Harkov și a teritoriilor de la est de Nipru.

Distincția dintre defensiv și ofensiv nu are niciun sens când este vorba de situația țării mele. Acele țări care spun că vor furniza Ucrainei arme defensive, dar că nu sunt în postura de a putea furniza arme ofensive, sunt ipocrite. Este o abordarea nedreaptă, nejustificată”, a spus ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Astfel că ucrainenii trebuie să se mulțumească cu armamentul greu care a fost abandonat de trupele rusești în retragerea lor din zona Kievului către Belarus, însă este neclar câte dintre aceste vehicule pot fi folosite.

ADVERTISEMENT