News

Ucraina ar putea primi, în sfârșit, avioanele F-16 pe care le-a cerut. Ce rol ar avea aparatele de zbor în contraofensiva Kievului

Dorința Ucrainei de a primi avioane de luptă ar putea deveni realitate, după ce Joe Biden și-a retras obiecțiile. De ce vrea Kievul aparatele F-16
23.05.2023 | 12:27
Ucraina ar putea primi in sfarsit avioanele F16 pe care lea cerut Ce rol ar avea aparatele de zbor in contraofensiva Kievului
Ucraina ar putea primi avioane F-16 Sursa foto: Wikipedia / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, oficialii de la Kiev le-au cerut aliaților lor occidentali să aprovizioneze forțele aeriene ale țării cu avioane de război avansate, cum ar fi F-16. Dar Statele Unite, care fabrică avionul de luptă, au fost mult timp reticente în a le furniza sau în a permite altor țări care au F-16 să le reexporte în Ucraina.

Ucraina ar putea primi, în sfârșit, avioanele F-16 pe care le-a cerut

Oficialii americani se temeau că avioanele ar putea fi folosite pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare a conflictului, și au declarat că trimiterea altor arme Ucrainei era o prioritate mai mare.

ADVERTISEMENT

Dar președintele Biden a schimbat discursul vineri, spunându-le aliaților că va permite piloților ucraineni să fie instruiți pe F-16 și că Statele Unite vor colabora cu alte țări pentru a furniza Kievului avioanele. Comentariile lui Biden au venit la câteva zile după ce Marea Britanie și Olanda au declarat că formează o “coaliție internațională” pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze avioane F-16.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat ceea ce el a numit “decizia istorică a Statelor Unite” și a declarat că aceasta va “întări foarte mult armata noastră în cer”. Avioanele F-16 ar reprezenta o îmbunătățire față de avioanele din epoca sovietică, aflate în prezent în flota ucraineană.

ADVERTISEMENT

Cât de puternică este aviația militară ucraineană?

Ucraina a moștenit o flotă considerabilă, dar îmbătrânită, de avioane de luptă și elicoptere de concepție sovietică, care este o moștenire a istoriei sale ca parte a fostei Uniuni Sovietice. Flota forțelor aeriene ucrainene include avioane de luptă, precum MiG-29, bombardiere și avioane de transport și de antrenament, a declarat sâmbătă, într-un interviu, colonelul Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene, citat de The New York Times.

Analiștii militari occidentali estimează că flota combinată a Ucrainei, aparținând forțelor aeriene și terestre, a fost redusă cu mai mult de o treime de la începutul invaziei rusești. Ucraina a pierdut cel puțin 60 dintre cele 145 de aeronave cu aripi fixe și 32 dintre cele 139 de elicoptere, potrivit informațiilor militare americane care s-au aflat printre materialele clasificate scurse pe platforma de socializare Discord în ultimele luni. Documentul nu a fost datat.

ADVERTISEMENT

Forțele aeriene ucrainene rareori dezvăluie cifrele privind flota sa sau alte detalii, inclusiv incidentele cu avioane doborâte sau distruse în alt mod. Dar oficialii au recunoscut unele pierderi în cursul războiului, precum și dificultăți în ceea ce privește repararea și înlocuirea avioanelor avariate. “Cel mai nou avion este din 1991”, a declarat colonelul Ihnat. “Și toate acestea ar trebui să fie întreținute, reparate și să se obțină piese de schimb.”

Obținerea de piese de schimb a devenit o problemă, deoarece Rusia este singurul producător al multora dintre aceste piese. Chiar și înainte de invazia la scară largă, comerțul cu astfel de articole a încetat în mare parte după 2014, când forțele susținute de Rusia au preluat controlul asupra unor părți din estul Ucrainei și din Peninsula Crimeea.

ADVERTISEMENT

În general, forțele aeriene ucrainene sunt “depășite atât din punct de vedere tehnologic, cât și numeric” în comparație cu forțele aeriene rusești, potrivit unui raport din noiembrie al Institutului Royal United Services pentru Studii de Apărare și Securitate din Londra.

Cum își folosesc ucrainenii avioanele de luptă?

Atunci când forțele rusești au bruiat sistemele de apărare antiaeriană ucrainene în primele zile ale războiului, avioanele de luptă ucrainene Mikoian MiG-29 și Suhoi Su-27 au asigurat apărarea aeriană deasupra celei mai mari părți a țării, angajându-se în confruntări aer-aer pentru a zădărnici raidurile de bombardament rusești, potrivit raportului institutului.

Avioanele de luptă ucrainene au provocat unele pierderi avioanelor rusești, dar “au suferit și pierderi serioase”, se arată în raport. Ucrainenii au suferit pierderi în câteva incidente de tir prietenesc (friendly fire n.r.) în zilele următoare, în timp ce se străduiau să introducă noi sisteme de apărare antiaeriană.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că dispune de o flotă superioară, Rusia nu a reușit să obțină supremația aeriană pe teritoriul Ucrainei, datorită apărării antiaeriene puternice a ucrainenilor. Aceasta a devenit din ce în ce mai robustă, deoarece națiunile occidentale au contribuit cu unele dintre cele mai sofisticate arme ale lor.

Forțele aeriene ucrainene continuă să efectueze misiuni de luptă, iar avioanele și elicopterele ucrainene sunt adesea văzute zburând aproape de linia frontului din est. În ultimele săptămâni, Polonia și Slovacia au furnizat Ucrainei avioane MiG-29, primele transferuri pe care țara le-a primit pentru a-și spori flota epuizată. Unele dintre ele nu sunt utilizabile și vor fi folosite pentru piese de schimb, a declarat colonelul Ihnat.

Cu toate acestea, avioanele și elicopterele ucrainene sunt vulnerabile la sistemele de apărare antiaeriană rusești și își limitează acțiunile pentru a nu se abate pe teritoriul controlat de Rusia. Avioanele și elicopterele de atac ucrainene au dezvoltat o tactică de zbor la joasă înălțime, lansând rachete neghidate de pe teritoriul ucrainean, după care se retrag imediat pentru a evita focul antiaerian. Avioanele rusești folosesc tactici similare, dar au avantajul unei puteri de foc superioare, ceea ce le permite să lanseze rachete și bombe ghidate de la o distanță mai mare.

“Piloții ruși au fost prudenți pe tot parcursul războiului”, se arată în raportul institutului RUSI, “astfel încât chiar și un număr mic de avioane de luptă occidentale ar putea avea un efect disuasiv major”.

De ce vor ucrainenii F-16?

Ucrainenii nu vor să folosească avioanele doar ca mijloc de descurajare. Un grup de membri ai parlamentului ucrainean care au luat cuvântul luna trecută la sediul German Marshall Fund din Washington au declarat că doresc F-16 deoarece radarul său poate localiza ținte la sol la sute de kilometri distanță, permițând piloților să rămână în siguranță deasupra teritoriului deținut de Ucraina în timp ce lansează arme în zonele ocupate de ruși.

Colonelul Ihnat a declarat că, pe lângă faptul că va fi folosit pentru apărare aeriană – adică pentru a doborî rachetele și dronele rusești care se apropie – avionul ar putea oferi acoperire pentru trupele ucrainene care încearcă să avanseze în orice contraofensivă. El a precizat că ar putea fi folosit, de asemenea, pentru a respinge avioanele rusești care au început să lanseze bombe ghidate de la cel puțin 50 de kilometri de linia frontului ucrainean, pentru a apăra ruta maritimă care permite grânelor ucrainene să părăsească țara și pentru a obține supremația aeriană asupra teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina.

Niciunul dintre aceste obiective nu poate fi atins cu actuala flotă ucraineană de avioane de concepție sovietică, a spus el. “Flota este super veche”, a spus colonelul Ihnat. “Avem de patru-cinci ori mai puține avioane decât rușii, iar raza de acțiune a avioanelor este de patru-cinci ori mai mică decât cea a rușilor.”

Cum ar spori avioanele F-16 capacitățile Ucrainei?

Micul avion de vânătoare-bombardament, monomotor și extrem de manevrabil, a fost mult timp un pilon al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, care l-au folosit pe scară largă în lupte în timpul războiului din Golf din 1991, în Balcani și în războaiele din Afganistan și Irak.

Potrivit unei descrieri a Forțelor Aeriene despre avionul de luptă, F-16 poate zbura cu o viteză de două ori mai mare decât cea a sunetului și este capabil să lovească ținte la sol aflate la peste 800 de kilometri distanță, în timp ce se apără cu rachete aer-aer.

Analiștii militari occidentali și ucraineni au declarat că forțele aeriene ucrainene au nevoie de astfel de avioane de luptă și rachete occidentale moderne pentru a contracara în mod durabil avioanele rusești, care au o putere de foc mai mare, și pentru a rezista în fața juggernaut-ului rusesc, care a folosit bombardiere fără încetare pentru a distruge orașe mari precum Mariupol și Bahmut pentru a le captura.

Deși Biden nu crede că avioanele de luptă vor juca un rol important de partea ucraineană a conflictului pentru o vreme, furnizarea acestora face parte din gândirea privind modul de apărare a Ucrainei chiar și după ce faza actuală a războiului se va încheia.

Oficialii ucraineni spun de mult timp că Ucraina are nevoie de o armată echipată și antrenată la standardele NATO, cu avioane moderne, pentru a putea păzi granița cu Rusia pe termen lung. Decizia de a furniza F-16 Ucrainei sugerează că administrația Biden și aliații săi cred acum și ei acest lucru și că, chiar dacă se va ajunge la un final negociat al luptelor – poate un armistițiu asemănător celui din Coreea – Ucraina va avea nevoie de o capacitate pe termen lung pentru a descuraja o Rusie furioasă și sancționată.

Rusia avertizează Occidentul de “riscuri enorme” dacă Ucraina va fi aprovizionată cu avioane F-16

Ministrul adjunct de externe al Rusiei a avertizat țările occidentale de “riscuri enorme” dacă Ucraina va fi dotată cu avioane de luptă F-16, a relatat sâmbătă mass-media de stat rusă TASS.  Alexander Grushko a declarat: “Vedem că țările occidentale aderă în continuare la scenariul escaladării. Aceasta implică riscuri enorme pentru ei înșiși. În orice caz, acest lucru va fi luat în considerare în toate planurile noastre și dispunem de toate mijloacele necesare pentru a atinge obiectivele stabilite”.

La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie și Olanda ar fi creat o “coaliție internațională” pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze avioane de luptă F-16. O mână de țări europene dispun de o rezervă de avioane F-16 fabricate în SUA, inclusiv Olanda, care și-a manifestat disponibilitatea de a exporta o parte dintre acestea în Ucraina. Însă SUA ar trebui să aprobe acest transfer de la terți din cauza tehnologiei sensibile a avioanelor de luptă americane.

În martie, SUA au găzduit doi piloți ucraineni la o bază militară din Tucson, Arizona, pentru a le evalua abilitățile cu ajutorul simulatoarelor de zbor și pentru a evalua cât timp le-ar lua să învețe să piloteze diverse avioane militare americane, inclusiv F-16.

ADVERTISEMENT