Cât de greu va fi pentru România primul meci de la Campionatul European? Ce ne va aștepta pe 17 iunie, în partida cu Ucraina? Edi Iordănescu a adunat date despre ucraineni încă din momentul în care a avut loc tragerea la sorți a grupelor de la Euro. Ca să capete informații suplimentare și limpezi, el a apelat la Ionuț Badea, care a văzut Ucraina în amicalul cu Germania, 0-0, și o va vedea și vineri în Polonia.
Ionuț Badea, 48 de ani, are o experiență mare ca antrenor principal, el nu este un scouter propriu-zis, deci e capabil să observe și mai clar detalii despre calitățile și despre defectele pe care le are formația lui Serhiy Rebrov. Badea explică ceea ce a văzut în meciul Germania – Ucraina și anticipează ceea ce se va petrece în continuare.
Domnule Badea, la ce e bună Ucraina și la ce ar putea să fie slabă?
E bună dacă luăm fiecare individ în parte și-l analizăm, sunt fotbaliști care joacă la cluburile lor și au succes. Ucraina are un atac care conține viteza lui Mudryk, eficiența lui Dovbyk și creativitatea lui Tsygankov.
Credeți că echipa lui Rebrov o să joace și cu România tot în sistemul 5-4-1, ca în Germania?
Nu, nu cred că amicalul acesta cu Germania a fost un etalon pentru ceea ce va juca Ucraina contra României. Mai degrabă meciul cu Polonia va fi relevant pentru stilul pregătit pentru noi, iar ultimul amical al ucrainenilor, cu Moldova, o să fie folosit ca unul pentru dobândirea unui moral bun înainte de Euro. Ucraina a jucat 5-4-1 doar împotriva Germaniei și a mai folosit sistemul acesta în anumite momente în partida cu Italia, în preliminarii, atunci când a alternat 5-4-1 cu 4-3-3. Zinchenko era fundaș stânga în faza de apărare și devenea mijlocaș central în momentele de atac, așa era transformată tactica.
V-a impresionat vreun jucător?
L-am pomenit pe Zinchenko, el e foarte important grație versatilității. Poate fi fundaș stânga, playmaker în fața apărării, număr 8. Polivalența lui îi permite lui Rebrov să modifice sistemul ușor. Ucraina are fotbaliști care au încredere în calitățile lor. Chiar dacă Germania a avut o posesie de 60 la sută sau de 70 la sută, în momentele în care construiau jocul, ucrainenii reușeau să îl dezvolte cu pase scurte, nu jucau lung. Echipa are capacitatea să atace pozițional, chiar dacă nu a făcut-o în meciul cu Germania, în care apărarea și contraatacul au reprezentat strategia. Cred că Rebrov a pregătit, în amicalul cu Germania, meciul pe care îl va avea cu Belgia la Euro, nu pe acela contra României.
Bine. Ce e de făcut? Care e concluzia?
Concluziile o să i le prezint lui Edi Iordănescu, nu vouă! Ceea ce pot să mai spun este că am urmărit Ucraina și în alte meciuri și am putut vedea că echipa a avut probleme foarte mari în Bosnia, în playoff-ul pentru Campionatul European. A fost condusă și a revenit după ce Rebrov a reacționat, tardiv după părerea mea, când l-a introdus pe Yaremchuk lângă Dovbyk și a jucat cu două vârfuri. Ucraina a suferit din cauza presingului extrem de agresiv pe care l-au aplicat bosniacii, dar unul mediu, nu avansat. Ucrainenii au fost încurcați foarte tare de agresivitatea bosniacilor.