News

Ucraina așteaptă tancurile salvatoare. Cu ce obstacole logistice se confruntă înaintea livrării tehnicii militare

La aproape un an de la începutul războiului din Ucraina, aliații occidentali au fost în sfârșit de acord să trimită Kievului tancurile de luptă de care are atât de multă nevoie.
27.01.2023 | 15:54
Ucraina asteapta tancurile salvatoare Cu ce obstacole logistice se confrunta inaintea livrarii tehnicii militare
Ucraina susține că are nevoie de 300 de tancuri Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primul batalion va avea aproximativ 40 de tancuri, inclusiv cele mai noi Leopard 2A6 germane, și ar putea ajunge până în primăvară. Dar pachetul mai larg alcătuit în această săptămână de către Statele Unite și alte națiuni europene include un amalgam de modele de tancuri, fiecare cu termene de livrare diferite și obstacole logistice unice.

Cu ce obstacole logistice se confruntă Ucraina înaintea livrării tancurile

Experții militari nu sunt siguri dacă acestea vor avea un efect decisiv pe câmpul de luptă, iar forțele ucrainene trebuie încă să fie instruite cu privire la modul de utilizare a acestora.

ADVERTISEMENT

Ucraina a declarat că are nevoie de cel puțin 300 de tancuri pentru a susține o ofensivă de primăvară pe scară largă împotriva rușilor și a calificat mișcarea occidentală de a le dona drept un punct de cotitură.

Joi, aparent ca represalii la promisiunile privind tancurile făcute cu o zi înainte, Rusia a bombardat orașe ucrainene cu zeci de rachete, ucigând cel puțin 11 persoane, au declarat oficialii.

ADVERTISEMENT

“Niciun sistem de armament sau platformă nu poate fi un punct de cotitură”, a declarat Franz-Stefan Gady, cercetător senior la Institutul Internațional pentru Studii Strategice cu sediul la Londra, relatează Washington Post. El a precizat că impactul “numărului limitat” de tancuri care vor sosi în martie va depinde de pregătire și de cât de bine vor fi integrate noile formațiuni pe linia frontului.

Dar, deoarece Germania a așteptat atât de mult timp pentru a decide dacă să trimită tancuri, “este puțin probabil ca Leopard 2 să joace un rol semnificativ în orice ofensivă de primăvară”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Joi, Moscova a criticat livrările ca fiind o “escaladare”.

Totuși, ucrainenii așteaptă acum un transfer planificat de 14 tancuri Challenger 2 din Marea Britanie, precum și o eventuală livrare de 31 de tancuri M1A2 Abrams din Statele Unite.

M1A2 este o variantă pusă în teren pentru prima dată în anii 1990. Aceasta include sisteme electronice și de țintire mai moderne decât vărul său mai vechi, M1A1, și un tun principal de 120 mm.

ADVERTISEMENT

De asemenea, țările europene își scot de la păstrare stocurile vechi de zeci de ani. Spania a luat în calcul trimiterea unui lot de Leopard 2A4 mai vechi, care au fost ținute la naftalină timp de un deceniu și care ar putea avea nevoie de reparații extinse. Germania se grăbește cu noua variantă A6, cu imagini termice și un tun de mare viteză semnificativ mai puternic.

Ucraina, nevoită să găsească muniție

Toate acestea reprezintă o putere de foc valoroasă în timp ce Ucraina se confruntă cu forțele rusești, dar cu complicațiile suplimentare de a procura muniție, de a antrena forțe capabile și de a organiza logistica pentru mai multe sisteme de arme.

Germania, Polonia și Statele Unite plănuiesc programe separate de pregătire a tancurilor, Germania și Polonia urmând să le înceapă pe ale lor în câteva zile, pe măsură ce grăbesc livrările pentru primăvară.

Amestecul de sisteme diferite face totul “destul de dificil din punct de vedere logistic”, a declarat Sonny Butterworth, expert în tancuri la firma de informații de apărare Janes.

Challenger-urile 2 britanice folosesc muniție diferită de standardul NATO. Iar când vine vorba de Leopard 2, există diferențe subtile între stocurile deținute de fiecare țară europeană – chiar dacă este vorba de același model.

Un Leopard A4 spaniol poate avea un sistem de control al focului sau un sistem radio diferit față de unul finlandez, deși acestea sunt în esență interoperabile, spun experții.

“Ucrainenii vor opera mai multe tipuri diferite de echipamente și vor trebui să se confrunte cu faptul că vor trebui să le susțină cu piesele de schimb potrivite care să ajungă la unitățile potrivite”, a mai declarat Butterworth.

Ucraina se bazează pe vechile tancuri de luptă sovietice T-72 și ar putea considera că are nevoie doar de acest echipament pentru a riposta împotriva Rusiei și pentru a menține ritmul pe câmpul de luptă, a spus el. Dar, pe termen lung, operarea mai multor tipuri de tancuri ar putea crea piedici logistice mai mari.

Decizia SUA de a trimite tancuri Abrams în Ucraina – deși nu pentru luni de zile – elimină o armă puternică pentru forțele ucrainene pe termen scurt. Dar a fost, de asemenea, una care ar fi putut provoca dezordine fără un sprijin logistic și o întreținere corespunzătoare, spun experții.

SUA și Polonia vor oferi mentenanță și antrenament

Un oficial american la curent cu deliberările care au stat la baza deciziei a declarat că, deși forțele ucrainene au demonstrat o capacitate considerabilă de a întreține și susține echipamentele americane pe câmpul de luptă, operarea tancurilor Abrams necesită o pregătire semnificativă, inclusiv antrenamente care vor avea loc în afara Ucrainei.

“Suntem încrezători că vom fi capabili să furnizăm suportul adecvat de susținere și întreținere după câteva luni”, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului, conform regulilor de bază stabilite de administrația Biden.

Polonia, care se învecinează cu Ucraina, își construiește, de asemenea, propria rezervă de M1 Abrams și ar putea facilita sprijinul logistic și de întreținere, spun experții.

Un factor major de complicare este uraniul sărăcit utilizat în pachetele de blindaj specifice versiunilor militare americane ale tancului. Armura include aspecte clasificate pe care Statele Unite nu le exportă în mod obișnuit, a declarat o persoană familiarizată cu această problemă, vorbind sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului.

Joi a rămas neclar unde ar putea trupele americane să antreneze forțele ucrainene pentru operarea tancurilor. O posibilitate ar fi fost zona de antrenament Grafenwoehr din Germania, o instalație întinzându-se în zona rurală bavareză, unde trupele americane au început luna aceasta să antreneze un batalion de peste 600 de forțe ucrainene cu privire la modul în care să combine artileria, vehiculele blindate și alte arme pentru a le maximiza impactul pe câmpul de luptă.

Țările care operează tancuri Leopard au nevoie de acordul Berlinului

În timpul unei prime vizite la trupe, joi, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a respins afirmațiile potrivit cărora livrările de tancuri au fost insuficiente sau că întârzierile germane ar fi putut pierde timp vital.

“Nu am ezitat, am negociat”, a spus el. “Am vorbit cu aliații noștri, cu partenerii și prietenii noștri.”

În calitate de producător al tancului Leopard, este nevoie de acordul Berlinului pentru livrări din partea oricăreia dintre cele peste o duzină de țări care îl operează.

Iuri Sak, un consilier al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că rușii sunt atât de înrădăcinați în teritoriile pe care le ocupă, “încât pentru ca noi să putem avansa cu contraofensiva noastră înseamnă că tancurile de luptă sunt esențiale”.

Până acum, Ucraina s-a bazat pe vechile tancuri sovietice T-72, care rămân fără muniție în conflictele în care domină artileria grea. Noile tancuri vor deschide ușa către platforme care să susțină muniție ce poate fi reaprovizionată de aliați în ceea ce a devenit un război de uzură.

“Pentru a obține trei sute [de tancuri], trebuie să muncești din greu”, a declarat Oleksii Danilov, secretar al Consiliului pentru securitate națională și apărare al Ucrainei. “Toți cei implicați lucrează în fiecare zi, astfel încât numărul să crească”, a spus el. Dar este important să existe “un început”, a spus el. “Este ca un prim pas. Este ca o permisiune.”

ADVERTISEMENT