Evoluțiile de pe frontul ruso-ucrainean au făcut ca previziunile privind deznodământul conflictului să varieze la interval de numai câteva luni. Ofensiva rusă din Donbas din mai-iunie a făcut ca soarta Ucrainei să pară sumbră, în timp ce câștigurile teritoriale din ultimele zile în zona Herson dau impresia că Rusia începe să piardă teren. Însă o analiză făcut de experți ai RAND Corporation arată că soarta războiului pe termen lung depinde de opțiunea strategică pe care o vor face țările occidentale.
Există două interpretări contrare a ceea ce se întâmplă în acest război care conturează opiniile occidentale pe această temă, se arată în analiza făcută de Raphael Cohen și Giani Gentile, doi experți ai RAND Corporation, un think tank care oferă analiză și cercetare pentru Pentagon. Primul discurs – aparent dominant – este că rușii înaintează încet, dar sigur în Donețk și Luhansk, câștigând teren măcinând forțele ucrainene cu ajutorul artileriei. În consecință, singura cale de soluționare a conflictului ar fi una negociată – în esență, cedarea de teritorii în schimbul păcii – înainte ca situația Ucrainei să se înrăutățească și mai mult.
A doua interpretare, mai optimistă, este că o victorie a Ucrainei este posibilă în următoarele luni, opinie bazată pe faptul că înaintarea rusă începe să stagneze pe întregul front de 1.000 de kilometri, precum și pe faptul că sistemele de rachete HIMARS pot neutraliza principalul avantaj al Rusiei lovind depozitele de muniție pentru artileri din spatele frontului. Un alt motiv de optimism ar fi semnele unei contraofensive ucrainene în zona orașului Herson. În consecință, cea mai bună politică pentru Occident ar fi să accelereze furnizarea de echipament pentru Ucraina până la înfrângerea Rusiei.
Susținătorii unei înțelegeri negociate cred că sprijinul constant pentru Ucraina reprezintă doar o speranță neîntemeiată că aceasta ar putea obține victoria, în timp ce a doua tabără îi consideră pe primii defetiști care susțin o atitudine conciliantă față de o putere periculoasă. În mod evident, ambele interpretări nu pot fi simultan corecte.
Primul factor care ar trebui luat în considerare este ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă. Pierderea de către Ucraina a două orașe importante din est, Severodonețk și Lisiceansk, în mai-iunie, a produs îngrijorare, însă lăsând deoparte aceste mici câștiguri teritoriale, realitatea este că s-a ajuns la o stabilitate generală a liniilor frontului. Față de situația din aprilie, variațiile acestora sunt minime, cu cel mult câteva zeci de kilometri. Nu există nicio schimbare dramatică care ar fi un semn că soarta războiului se schimbă decisiv și asta pentru că ambele tabere sunt epuizate și incapabilă să dea o lovitură decisivă inamicului.
Dacă acest lucru se menține pe o durată mai mare, problema care se pune este care dintre statele beligerante pot susține mai multă vreme un război de uzură, iar acest lucru depinde de trei factori esențial: echipament, numărul soldaților și dorința de a lupta.
Dintre cele trei, balanța armamentului este cel mai ușor de evaluat. Potrivit site-ului Oryx, care urmărește pierderile suferite de combatanți în funcție de confirmările vizuale ale armamentului distrus, Rusia a avut pierderi de echipament greu considerabil mai mari: de patru ori mai multe tancuri și de cinci ori mai multe vehicule blindate. Chiar și așa, Rusia își menține superioritatea, însă vastul sprijin al Occidentului pentru Ucraina i dă acesteia posibilitatea să compenseze pierderile. În schimb, Rusia este lipsită de susținere externă vastă. China a evitat să furnizeze Rusiei armament, lăsând-o doar cu susținători de rangul doi, precum Iran. Mai nou, rachetele ucrainene pot lovit depozitele rusești și liniile de comunicație, afectând eficiența artileriei ruse, unul dintre punctele forte ale armatei lui Putin.
În ce privește efectivele, situația devine mai neclară, întrucât ambele tabere au evitat să ofere date clare privind pierderile. Se estimează că numărul victimelor este mai mare în cazul ucrainenilor, dar ambele armate suferă pierderi de câteva sute de soldați pe zi. Deși populația Rusiei este de peste două ori mai mare decât a Ucrainei, Moscova ar putea să aibă probleme cu folosirea bazei mai mare de recrutare. Pentru Ucraina, războiul este unul de supraviețuire, iar guvernul a interzis bărbaților între 18 și 60 de ani să plece din țară, în cazul unei eventuale mobilizări. Potrivit ministrului Apărării, Oleksii Reznikov, Ucraina pregătește 1.000.000 de oameni, dintre care 700.000 pentru armată, iar restul pentru alte forțe de securitate, precum poliție sau grăniceri. Chiar dacă nu toți vor ajunge să lupte, iar calitatea pregătirii lor va varia considerabil, acesta este o angajare substanțială de forțe.
În schimb, Rusia nu a făcut pași similar. Kremlinul a descris conflictul ca o „operație militară specială”, nu ca un război, și, în consecință, nu a recurs la mobilizare. Schimbarea acestei politici și trimiterea recruților în luptă ridică apreciabil riscul unor nemulțumiri interne. Guvernul rus a oferit stimulente financiare pentru recruți, însă rezultatele au fost slabe, întrucât armata rusă ar avea încă zeci de mii de posturi neocupate. În consecință, câtă vreme Rusia evită mobilizarea generală, balanța efectivelor aruncate în luptă favorizează Ucraina.
În al treilea rând, se pune problema moralului și voinței de a lupta a celor două națiuni. Până acum, nu a apărut niciun semn că vreuna din părți ar ceda. Sondajele ucrainene arată un sprijin copleșitor pentru lupta împotriva invadatorilor și o opoziție fermă față de cedarea de teritorii în schimbul păcii. Spre deosebire de ruși, ucrainenii își vor pierde țara dacă pierd războiul. Măsurarea sprijinului pentru război este însă mult mai dificilă în cazul unui regim autoritar precum cel din Rusia. Sondajele făcute ar trebui privite cu rezervă. Deși au existat unele proteste la începutul războiului, nu au existat proteste de masă sau nemulțumiri evidente ale populației. Deocamdată nu se știe dacă Vladimir Putin își va schimba atitudinea pe măsură ce sancțiunile vor afecta și mai mult populația. Potrivit fostului cancelar german Gerhard Schröder, Putin și-ar dori să negocieze, însă acest lucru ar fi un calcul din partea sa pentru a întări poziția politicienilor germani sau din altă țări occidentale care susțin un acord cu Rusia și încetarea asistenței militare pentru Ucraina.
„Deși deznodământul războiului nu este în niciun caz clar, balanța echipamentului, efectivelor și a voinței de a lupta par să justifice un optimism moderat. În afara eșecurile din Donbas, balanța strategică încă înclină în favoarea Ucrainei. Deși este improbabil ca Ucraina să alunge armata rusă în frontierele sale în curând, este probabil ca războiul să decurgă în favoarea Ucrainei în următoarele luni. Dar asta numai dacă Occidentul nu cedează mai întâi”, se încheie analiza făcute de Cohen și Gentile.