News

Avertismentul Guvernului de la Londra. Foametea mondială e la un singur pas din cauza războiului

Guvernul londonez avertizează că o foamete mondială e iminentă dacă nu se deblochează exportul cerealelor din Ucraina. Lizz Truss, șefa diplomației britanice, a făcut anunțul îngrijorător.
23.06.2022 | 20:42
Avertismentul Guvernului de la Londra Foametea mondiala e la un singur pas din cauza razboiului
Foametea mondială poate fi o realitate, avertizează Londra. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Totodată, Guvernul din Turcia a susținut declarațiile britanicilor, asupra necesității unui sistem care să permită exportul cerealelor ucrainene.

Londra avertizează că va urma o foamete mondială

″Este urgent să fie luate măsuri luna următoare, înaintea noii recolte″⁣, a transmis Truss în cadrul unei conferințe de presă la Ankara, unde a fost prezent și ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

ADVERTISEMENT

Dacă nu se rezolvă această problemă, este probabil să se producă o enormă foamete mondială″⁣, a declarat politicianul. Turcia va juca un rol cheie în negocierile menite să deblocheze exporturile de grâu şi alte cereale din Ucraina.

Guvernul de la Kiev a anunțat că silozurile sunt pline, însă noua recoltă nu mai are unde să fie stocată dacă distribuția este blocată în continuare.

ADVERTISEMENT

Totodată, Vladimir Putin a fost acuzat că folosește alimentele drept o armă, blocând 20 de milioane de tone de cereale în porturile din Ucraina.

Turcii, mult mai optimiști, speră ca ONU să supervizeze anumite culoare sigure pentru navele comerciale care ies din apele teritoriale ucrainene, cu scopul de a debloca transferul de cereale din Ucraina spre restul lumii.

ADVERTISEMENT

”Navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi inspectate pentru a se asigura că nu transportă arme″⁣, a adăugat ministrul turc, potrivit sursei citate. Cu toate acestea, turcii cred că și Rusia are nevoie de anumite concesii, cum ar fi ridicarea sancțiunilor asupra sectorului bancar.

Rusia și Ucraina generează aproximativ 30% din exporturile mondiale de grâu. Totodată, Kievul exportă porumb, orz, ulei de floarea soarelui și ulei de rapiță. La rândul său, Rusia șantajează lumea cu exporturile de îngrășământ, aproximativ 40% din totalul pieței.

ADVERTISEMENT

Rusia a declarat în câteva rânduri că e dispusă să permită comerțul navelor ucrainene, cu condiția ca Kievul să își demineze apele teritoriale. Cu toate acestea, Ucraina nu are încredere în ruși și se teme că o deminare ar fi sinonimă cu o invitație făcută Rusiei pentru a invada de pe mare restul țării.

ADVERTISEMENT
Tags: