News

Ucraina cere acceptul României de a efectua zboruri charter internaţionale de pe aeroporturile noastre. Anunţul făcut de Sorin Grindeanu

Ucraina cere sprijinul României într-o chestiune comercială importantă. Kievul vrea să folosească aeroporturile noastre pentru curse internaţionale.
24.03.2023 | 13:04
Ucraina cere acceptul Romaniei de a efectua zboruri charter internationale de pe aeroporturile noastre Anuntul facut de Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu anunţă că Ucraina vrea să folosească aeroporturile româneşti pentru zboruri charter
ADVERTISEMENT

Ambasadorul Ucrainei în România s-a întâlnit vineri cu ministru transporturilor, Sorin Grindeanu, ocazie cu care au fost trecute în revistă mai multe chestiuni practice, legate atât de o solicitare a ucrainenilor, cât şi de situaţia măsurătorilor pe Canalul Bâstroe şi Braţul Chilia.

Grindeanu a cerul lămuriri despre Bâstroe

Sorin Grindeanu a făcut un rezumat al discuţiilor avute vineri dimineaţă cu delegaţia ucraineană, caracterizând temele abordate de mare interes bilateral. În cadrul întrevederii, partea ucraineană a solicitat o formă de ajutor comercial, după cum afirmă ministrul.

ADVERTISEMENT

“Am avut astăzi o întâlnire cu ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk. Ucraina a solicitat acceptul temporar al autorităților române pentru efectuarea unor zboruri comerciale internaționale charter din și spre România de către o anumită companie aviatică ucraineană”, a scris Grindeanu, pe Facebook.

Ministrul a dezvăluit că a abordat şi chestiunea măsurătorilor de pe Bâstroe. “În cadrul discuțiilor am abordat și tema măsurătorilor pe Brațul Chilia și canalul Bâstroe. I-am solicitat ambasadorului ucrainean amănunte despre aprobarea pe care experții români încă o așteaptă pentru a se putea îmbarca pe navele ucrainene care vor efectua măsurători pe sectoarele Dunării”, a mai scris acesta.

ADVERTISEMENT

“Ambasadorul ucrainean a precizat că va pune la dispoziția părții române aceste amănunte în cel mai scurt timp. Totodată, au fost trecute în revistă și măsurile luate de autoritățile române pentru sprijinirea Ucrainei în contextul agresiunii Rusiei. Diplomatul ucrainean a apreciat eforturile pe care partea română le-a făcut în contextul inițiativei Solidarity Lanes a Uniunii Europene”, îşi încheie Sorin Grindeanu postarea.

Anterior, miercuri, ministrul transporturilor informa că Ucraina nu permite accesul navelor româneşti pe Bâstroe, pentru măsurători, el semnalând faptul că României nu i se permite accesul cu navele proprii pe Canalul Bâstroe, deşi trei astfel de ambarcaţiuni erau pregătite pentru a face măsurători.

ADVERTISEMENT

“România a solicitat de mai multe ori acordul Ucrainei pentru a continue măsurătorile cu echipaje și nave proprii pe sectorul cuprins între km 11 și km 22 al Brațului Chilia și pe canalul Bâstroe. Autoritățile ucrainene au transmis părții române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave și experți ucraineni. Pentru aceste măsurători s-au arătat dispuse doar să primească doi experți români la bordul navelor ucrainene”, arăta Sorin Grindeanu.

Mai mult, acesta spunea că nu există nici măcar un orizont de timp legat de momentul în care aceste măsurători vor avea loc. Până în prezent, partea ucraineană nu a transmis României data la care vor începe măsurătorile și nici momentul în care experții români vor putea urca la bordul navelor ucrainene. În plus, nu au fost transmise părții române nici sectoarele unde ar urma să fie efectuate aceste măsurători.

ADVERTISEMENT

Autoritățile ucrainene au cerut Ministerului român al Transporturilor și Infrastructurii doar să transmită autorităților din Ucraina (Administrația Porturilor din Ucraina și Ministerul ucrainean de Externe) documentele prin care solicită acces, fără a oferi până acum alte amănunte.

ADVERTISEMENT