News

Ucraina construiește fortificații la granița cu Republica Moldova. Reacția guvernului de la Chișinău

Oficialii guvernului de la Chişinău au explicat rolul fortificaţiilor pe care ucrainenii le construiesc de-a lungul graniţei cu Transnistria.
15.03.2023 | 13:11
Ucraina construieste fortificatii la granita cu Republica Moldova Reactia guvernului de la Chisinau
Şanţuri săpate de ucraineni la graniţa cu Transnistria Foto: deschide.md
ADVERTISEMENT

Tensiunile în creștere care au în centru Republica Moldova se transpun în acțiuni care au loc la nivel teritorial, iar ucrainenii au concentrat mai multe trupe în apropierea graniței cu Republica Moldova și au realizat acolo mai multe șanțuri de apărare și fortificații.

Scopul şanţurilor este inclusiv de a preveni contrabanda

Ucraina se teme de un atac dinspre Transnistria, acesta fiind scopul pregătirilor, în condițiile în care există indicii că provocările rușilor ar urma să fie puse în practică. Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova spune că și săparea tranșeelor la graniță nu reprezintă acțiuni de atac, ci de apărare.

ADVERTISEMENT

“Așa cum sunt dispuse unitățile ucrainene și tipul de fortificații pe care-l au ucrainenii, aceste acțiuni sunt defensive, nu ofensive. Mai curând Ucraina s-a temut tot timpul de o ofensivă, de un atac din regiunea transnistreană și de mai multe ori s-a vehiculat această ipoteză, că regiunea transnistreană ar putea fi folosită drept spațiu de unde s-ar extinde agresiunea împotriva Ucrainei”, a declarat acesta, într-o emisiune televizată.

În plus, cu referire directă la tranșeele săpate de partea ucraineană de-a lungul graniței cu Republica Moldova, oficialul guvernului de la Chişinău susţine că acțiunea are menirea inclusiv de a stopa fenomenul contrabandei în regiunea transfrontalieră.

ADVERTISEMENT

“S-a vorbit în spațiul public că ar putea avea loc o operațiune sub steag fals. Personal, nu cred în această ipoteză. S-a vorbit și anul trecut despre această ipoteză. Ce ține de săparea tranșeelor la graniță, stoparea fenomenului contrabandei poate fi un element, dar tranșeele sunt defensive, nimeni nu se pregătește de ofensivă cu tranșee”, a mai declarat Serebrian, citat de deschide.md.

La sfârşitul lunii februarie, Ministerul rus al Apărării acuza Ucraina că și-ar fi intensificat pregătirile pentru invadarea regiunii transnistrene, transmiţând că în apropierea graniței comune a Ucrainei și regiunii transnistrene se constată acumulare de personal și echipament militar al unităților ucrainene.

ADVERTISEMENT

Oleg Serebrian consideră că acuzaţiile ruşilor nu sunt justificate. “Faptul că este o prezență militară acolo nu este un secret pentru nimeni, nici pentru noi. Dacă au loc pregătiri, sunt pregătiri defensive, pentru că foarte mulți experți militari au avertizat încă în ianuarie că în primăvara acestui an ar putea avea loc o nouă ofensivă. S-a vehiculat ipoteza unui atac dinspre Belarus, dar unii consideră că și regiunea transnistreană poate fi folosită într-o operațiune militară care ar viza Odessa”, a mai spus oficialul moldovean.

Ucrainenii au confirmat în urmă cu două săptămâni că au început să construiască fortificații în apropiere de frontiera cu Republica Moldova, pe segmentul regiunii separatiste Transnistria, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Andrii Demcenko.

ADVERTISEMENT

“La granița cu Moldova există un astfel de segment precum Transnistria, încă din momentul invaziei pe scară largă, armata și-a întărit pozițiile pe această direcție. Nu numai că se întărește controlul, ci se construiesc și structuri de inginerie și de fortificație”, spunea Demcenko.

ADVERTISEMENT