News

Ucraina, criticată pentru felul în care tratează prizonierii de război ruși: „Sunt umiliți”

Autoritățile din Ucraina sunt criticate pentru felul în care au tratat soldații ruși pe care i-au capturat și i-au luat ca prizonieri. Un ONG spune că sunt încălcate Convenţiile de la Geneva.
17.03.2022 | 17:36
Ucraina criticata pentru felul in care trateaza prizonierii de razboi rusi Sunt umiliti
ADVERTISEMENT

Ucraina este criticată de organizația nonguvernamentală Human Rights Watch, care nu este de acord cu felul în care sunt expuși soldații ruși pe platformele de social media.

Critici de la un ONG pentru felul în care Ucraina tratează prizonierii de război ruși: „Sunt umiliți”

În argumentele sale, Human Rights Watch spune că Serviciul de Securitate al Ucrainei deține un cont de Telegram în care sunt postate mereu videoclipuri cu soldați ruși capturați.

ADVERTISEMENT

”Obligaţia de a proteja prizonierii de război de curiozitatea publicului şi de a-i apăra de intimidări sau umiliri sunt cerute în vederea asigurării unui tratament uman şi protejarea familiilor acestora”, a transmis un consilier juridic al organizației, Aisling Reidy.

Conform sursei, acestora le sunt încălcate drepturile, deoarece sunt constrânși să apară în acele imagini, sunt obligați să își spună numele și alte informații de identificare, precum și numele părinților lor sau adresele.

ADVERTISEMENT

Toate aceste imagini sunt distribuite și pe alte platforme, cum ar fi Facebook, Twitter, YouTube și Instagram, unde Serviciul de Securitate al Ucrainei are aproape un milion de abonați.

De asemenea, există încă un astfel de canal care postează imagini similare, precizează sursa.

ONG: Ucrainenii să înceteze să posteze videclipuri cu rușii în care sunt umiliți

Astfel, autorităților din Ucraina li se cere să înceteze să mai posteze asemenea imagini, despre care ONG-ul spune că sunt „umilitoare”.

ADVERTISEMENT

„Autoritățile ucrainene ar trebui să înceteze să mai posteze pe rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie videoclipuri cu soldații ruși capturați care îi expun curiozității publice, în special cele care arată că sunt umiliți sau intimidați”, se arată într-un comunicat postat pe pagina web a ONG-ului.

Human Rights Watch precizează că sunt încălcate convențiile de la Geneva care fac referire la soldații capturați.

ADVERTISEMENT

„Un astfel de tratament al prizonierilor de război încalcă protecțiile prevăzute de Convențiile de la Geneva menite să asigure un tratament demn combatanților capturați”, se mai precizează tot acolo.

De asemenea, organizația cere ca platformele de social media să poată identifica acest tip de conținut și să fie interzisă distribuirea lui.

ADVERTISEMENT