News

Ucraina: Exploziile din Tiraspol, provocare pusă la cale de serviciile speciale ale Rusiei. Documentele și argumentele Kievului

Seriviul secret al armatei din Ucraina arată că exploziile din Tiraspol au fost o provocare pusă la cale de serviciile speciale ale Rusiei. Kievul arată că există documentele și dovezi în acest sens.
25.04.2022 | 22:36
Ucraina Exploziile din Tiraspol provocare pusa la cale de serviciile speciale ale Rusiei Documentele si argumentele Kievului
ADVERTISEMENT

Serviciile speciale ale Rusiei au înscenat exploziile din Transnistria, potrivit unui raport al Direcției de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, iar liderii PMR erau pregătiți pentru explozii într-un buncăr sigur și confortabil.

O provocare pusă la cale de serviciile speciale ale Rusiei

Serviciul ucrainean de informații militare a publicat un document care dovedește implicarea serviciilor secrete ale Kremlinului în această provocare care a avut loc la Tiraspol, în autoproclamata Republică Transnistreană, parte de drept a Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Exploziile au avut loc la ora locală 5:45 p.m., la clădirea de birouri care adăpostește, în mod normal, birourile Ministerului Securității Statului și birourile locale ale serviciului de securitate al Moscovei, FSB. În urma exploziei, clădirea a fost avariată și ferestrele au fost sparte. Se presupune că exploziile au fost provocate de lansatoare de grenade RPG-22 și RPG-27.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei arată că acest atac nu i-a surprins pe șefii Ministerului Securității Statului de la Tiraspol. Și asta pentru că, pe 22 aprilie, Vadim Șmalenko, secretar de stat la Comisia pentru Situație de Urgență a Regiunii Transnistria, i-a scris o scrisoare lui Volodimir Bicikov, șeful Districtului Kamenski, prin care îi cerea ca foarte urgent să pregătească o informare asupra disponibilității și locului în care se găsesc puncte protejate de apărare civilă în oraș.

ADVERTISEMENT

Acestuia i se cerea să indice numele obiectivului, adresa acestuia și tipul de structură de protecție. În cazul în care un astfel de adăpost nu era disponibil, se cerea amenajarea urgentă. Așa că, arată serviciul de informații militare ucrainean, liderii transnistreni se ocupau, cu trei zile înainte de așa-zisul atac, de amenajarea unui adăpost sigur și confortabil.

Trebuie să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei

„Potrivit autorilor scrisorii, ei trebuie să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei sau să implice regiunea transnistreană în ostilități, fie ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot ataca teritoriul ucrainean”, acuză serviciul de informații al Ministerului Apărării de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Aceeași sursă reamintește că, tot pe 22 aprilie, comandantul adjunct al Districtului Militar Central al Federației Ruse, general-maior Rustam Minnekaiev, anunța planurile pentru autoproclamata Republică Transnistreană. El a spus atunci că armata Rusiei are sarcina de a „stabili un control deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei” și să creeze un coridor terestru către Transnistria, une „oprimarea populației rusofone este un fapt”.

Potrivit sursei, FSB va continua seria de atacuri teroriste și provocări pe teritoriul Transnistriei.

ADVERTISEMENT

Serviciul ucrainean de informații militare mai arată că aruncătoare de grenadă precum cel găsit lângă clădirea atacată, RPG-27 „Tavolga”, sunt folosite de Rusia, Transnistria, Iordania și Gabon, în timp ce Ucraina nu a avut niciodată și nici nu are astfel de arme în dotarea sa.

ADVERTISEMENT