Acum, că ”răul” s-a produs, ucrainenii trebuie să se aștepte la vremuri grele și, cel mai probabil se vor confrunta cu o realitatea ”brutală”, așa cum o numește CNN. În ultimele luni, Kievul a transmis semnale că și-ar dori să ”vadă” un președinte Donald Trump puternic, care va pune bocancul în gâtul dușmanului rus și va face o pace avantajoasă pentru Ucraina.
În realitate, nimeni de la Kiev nu și-a dorit ca Trump să câștige, pentru că toată lumea de aici e conștientă că sub Donald Trump războiul se poate încheia cu o pace care o să convină doar Rusiei. Cel puțin asta susține editorialistul CNN, Nick Paton Walsh. Donald Trump a spus că va pune capăt războiului ”în 24 de ore”, dar nu a explicat cum va face acest lucru.
Mai mult, Trump a declarat că ”Zelenski nu ar fi trebuit să lase niciodată să înceapă războiul” și l-a numit ”unul dintre cei mai mari vânzători pe care i-am văzut vreodată”, care primește 100 de miliarde de dolari la fiecare vizită la Congresul American. Acum, Trump poate numi un cabinet care va face exact cum își dorește excentricul miliardar.
Nu contează că, din punct de vedere strategic, războiul Ucrainei a oferit până acum Pentagonului un mijloc relativ ieftin de a-și degrada al doilea cel mai mare adversar, fără niciun cost pentru viața americană de zi cu zi. Răspunsul inițial al Kremlinului – că relațiile dintre SUA și Rusia nu ar putea deveni mai proaste decât sunt acum sub președintele Joe Biden ar masca în realitate bucuria rușilor.
Bucuria că sub pretextul ”păcii”, Donald Trump va forța Ucraina să capituleze. Mai mult, Europa ar fi abandonată în fața dușmanului rus în următorii ani, însă populația naivă s-ar bucura de perspectiva acestei ”păci”. Acum, Rusia avansează lejer pe frontul de est și orașe ca Dnipro sau Zaporojie au toate șansele să aparțină Rusiei la final de război.
Vladimir Putin a mizat all in pe Donald Trump, un personaj care se bazează foarte mult pe instinct și care este de obicei izolaționist și neîncrezător în alianțele pe termen lung ale Americii. ”Un personaj imprevizibil, mai ales cu chestiuni complexe și care necesită timp, cum ar fi conflictele străine.
Preferă soluția rapidă de a părăsi Afganistanul în seama talibanilor, sau un Singapore față în față cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un sau o lovitură cu dronă asupra comandantului Gărzii Revoluției Iraniene Qasem Soleimani.
S-ar putea să nu aflăm niciodată dacă a studiat cu adevărat direcția pe care o impune Ucrainei sau dacă nu mai vrea să vorbească niciodată despre război sau să cheltuiască bani pentru el”, arată CNN, într-o analiză făcută de jurnalistul Nick Paton Walsh. O mare eroare făcută până acum de americani ar fi faptul că administrația Biden a refuzat să înarmeze Ucraina suficient de puternic pentru ca Rusia să fie învinsă militar.
Asta, pentru că americanii mereu s-au temut de o escaladare a conflictului. În schimb, nimeni de la Washington nu concepe ca Rusia să învingă și multă lume a sperat că Vladimir Putin se va prăbuși, mai devreme sau mai târziu. Fie că numărul de morți va demoraliza societatea rusească, fie că economic Rusia nu își va mai permite această aventură militară.
Ar mai exista problema că multă lume din Occident s-a săturat de război și ar dori ”pacea”, cu toate că această pace ar putea să însemne un simplu răgaz pentru Rusia să-și refacă puterile și să atace din nou. ”Moscova a demonstrat, în Siria în 2013 și în Ucraina în 2015, că mereu negociază pentru a câștiga timp pentru a se pregăti sau pentru a-și îndeplini obiectivele militare.
Putin va accepta orice câștiguri teritoriale pe care le poate concretiza – el are deja câștigurile la masa negocierilor. Dar apoi se va regrupa și nu se va opri. Putin are din ce în ce mai nevoie de război pentru a-și păstra puterea”, mai arată specialistul militar al CNN. Faptul că Vladimir Putin visează cu ochii deschiși la tot mai multe teritorii se vede cu ochiul liber din modul în care Rusia ”se luptă” la nivel ideologic pentru fiecare centimetru de pământ, că vorbim despre Republica Moldova sau despre Georgia.
La fel ca și Ucraina, Vladimir Putin a pierdut prea mult pentru a-și permite acum să renunțe la război. Interesant, așa cum se arată în analiza CNN, până în urmă cu mai mulți ani europenii și americanii au îmbrățișat ideea că nimeni nu ar trebui să se teamă de Rusia, pentru că este o țară slabă din toate punctele de vedere, inclusiv militar.
Acum, Donald Trump ar vrea să schimbe paradigma și să transmită tuturor că nu trebuie să ne temem de Rusia, însă pentru simplul fapt că Rusia nu este băiatul rău în toată această poveste. ”Aceasta ar fi cea mai mare victorie a lui Putin și cea mai mare slăbiciune a Occidentului”, este concluzia analizei CNN.