News

Ucraina interzice Partidul Comunist. Legea decomunizării, votată în 2015, a intrat acum în vigoare

În plin conflict cu Rusia, Ucraina ia o decizie istorică. Curtea Administrativă de Apel de la Kiev a menținut o decizie adoptată de Parlament în 2015 prin care era interzis Partidul Comunist în această țară.
16.05.2022 | 21:23
Ucraina interzice Partidul Comunist Legea decomunizarii votata in 2015 a intrat acum in vigoare
Partidul Comunist, scos în afara legii în Ucraina. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În 2015, în Ucraina a fost adoptată Legea decomunizării, care prevedea interzicerea simbolurilor sovietice și prezentarea publică a arhivelor sovietice ale serviciilor de securitate.

Partidul Comunist, scos în afara legii în Ucraina

Tot în 2015, pe 16 mai, președintele ucrainean de la acea vreme, Petro Poroșenko, a semnat un pachet de legi privind decomunizarea Ucrainei, adoptat de Parlament la 9 aprilie 2015.

ADVERTISEMENT

Cele patru legi prevedeau condamnarea regimurilor totalitare comunist și național-socialist (nazist) și interzicerea promovării simbolurilor acestora, accesul la arhivele organelor represive ale regimului totalitar comunist din 1917-1991, eternizarea victoriei asupra nazismului în al Doilea Război Mondial din 1939-1945 şi stabilirea statutului juridic și cinstirea memoriei luptătorilor pentru independența Ucrainei în secolul XX.

Interzicerea Partidului Comunist din Ucraina trebuia să fie decisă de o instanță de judecată. Prin urmare, Ministerul Justiției de la Kiev a intentat o acțiune în justiție pentru interzicerea Partidului Comunist din Ucraina în 2014, iar litigiul a continuat de atunci.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Tribunalul administrativ districtual din Kiev a desființat Partidul Comunist, la 16 decembrie 2015, dar această decizie a fost atacată și nu a intrat în vigoare.

Acum, la mai bine de 6 ani de la adoptare, legea a intrat în vigoare, după ce Curtea Administrativă de Apel a menținut decizia instanței de fond și a dispus, definitiv, interzicerea Partidului Comunist.

ADVERTISEMENT

Amnesty International: ”O încălcare flagrantă a libertății de exprimare și de asociere”

Interzicerea acestui partid în Ucraina a adus critici dure pentru regimul de la Kiev din partea unei organizații internaționale care se luptă pentru drepturile omului.

Conform Amnesty International, scoaterea în afara legii a Partidului Comunist din Ucraina este o încălcare flagrantă a libertății de exprimare și de asociere și ar trebui anulată imediat.

ADVERTISEMENT

”Interzicerea Partidului Comunist din Ucraina creează un precedent foarte periculos. Această mișcare împinge Ucraina înapoi, nu înainte, pe drumul său către reformă și mai mult respect pentru drepturile omului”, a declarat John Dalhuisen, directorul Amnesty International pentru Europa și Asia Centrală, conform NuovaRezistenza.

ADVERTISEMENT
Tags: