News

Aflată la un pas de război, Ucraina legalizează criptomonedele. Tranzacțiile cu monede digitale, mai numeroase decât cele cu bani clasici

Ucraina se află la doar un pas de război cu Rusia, însă pentru că statul funcționează în continuare, parlamentul a adoptat o lege în favoarea monedelor virtuale.
18.02.2022 | 20:09
Aflata la un pas de razboi Ucraina legalizeaza criptomonedele Tranzactiile cu monede digitale mai numeroase decat cele cu bani clasici
ADVERTISEMENT

Într-una din cele mai tensionate perioade pentru Ucraina, statul trebuie totuși să funcționeze în continuare, implicit parlamentul trebuie să-și mențină activitatea.

Astfel, cu amenințarea Rusiei la graniță, Ucraina a luat decizia de a legaliza monedele virtuale în țară. Decizia vine într-un moment în care amenințarea războiului este cât se poate de reală, cu peste 100.000 de soldați trimiși de Kremlin împrejurul granițelor Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Această intrare în legalitate a mediului crypto vine pe fondul creșterii accelerate a acestei piețe în Ucraina, stat care ”este deja în top 5 al folosirii de criptomonede”, după cum arată viceprim-ministrul țării, Mykhailo Fedorov.

Acesta mai spune că ”am făcut un pas important înainte: Parlamentul a adoptat legea bunurilor virtuale. Asta va legaliza monedele virtuale, dar și piețele de schimb, iar cetățenii își vor putea proteja bunurile de posibile abuzuri sau fraude.”

ADVERTISEMENT

Donațiile de Bitcoin către grupuri de hacking și de voluntariat din Ucraina s-au ridicat la echivalentul a 550.000 de dolari în 2021.

Ucraina a decis să ofere un cadru legal monedelor virtuale

Un raport publicat de către compania de cercetare de blockchain Elliptic sugerează că monedele digitale devin din ce în ce mai importante pentru grupurile susținătoare ale guvernului ucrainean, pe măsură ce temerile legate de un atac rusesc au devenit mai însemnate. În tot acest timp, însă, Rusia a negat că ar avea de gând să treacă granița Ucrainei.

ADVERTISEMENT

”Criptomonedele s-au dovedit a fi o alternativă robustă și în continuă creștere față de banii clasici, mai ales când vine vorba de donații provenite din alte state”, arată Elliptic.

În 2020, Ucraina a înăsprit metodele de prevenire a spălării de bani, existând obligația de prezentare a unui act de identitate pentru anumite transferuri de bani între persoane din țară. De asemenea, sunt monitorizate permanent transferurile spre sau dinspre Ucraina, conform autorităților.

ADVERTISEMENT

O lege care să reglementeze monedele virtuale în Ucraina fusese adoptată de parlament încă din septembrie 2021. La acel moment, însă, președintele Volodimir Zelenski și-a exercitat dreptul de veto și a întors legea către parlamentari. La momentul respectiv, acesta susținea că Ucraina nu își permite să creeze un nou sistem de reglementare care să aibă în vedere bunurile digitale, arată business-standard.com.

În această nouă variantă a legii, însă, monedele virtuale vor fi reglementate de către o comisie care are deja în grijă active financiare și bursa ucraineană.

În Ucraina se tranzacționează mai multe criptomonede decât bani clasici

E important totuși de știut că Ucraina nu a făcut vreo mișcare similară cu El Salvador – nu a declarat Bitcoin sau vreo altă monedă drept metodă legală de plată în țară. Totuși, cu ajutorul noii legi, este asigurat un nivel de încredere pentru cei ce până acum operau într-o zonă mai degrabă gri.

Cu toate că recunoașterea formală a monedelor sosește abia acum, Ucraina s-a remarcat încă de acum ceva ani ca unul dintre principalele hub-uri ale industriei crypto din Europa.

Conform unor informații disponibile în piață, în Ucraina ar avea loc zilnic mai multe tranzacții cu criptomonede decât cu grivne, moneda oficială a statului.

Ucraina s-a remarcat deja, în ultimii ani, ca având o resursă importantă de dezvoltatori care vor să pună umărul la dezvoltarea tehnologiilor pe blockchain. Compania olandeză Daxx a pus Ucraina pe primul loc în topul atractivității pentru serviciile de outsourcing în domeniul IT, în 2021. De asemenea, tot ucrainenii au fost nominalizați ca fiind cei mai buni programatori din lume de către aceeași firmă.

Oficialii speră că această nouă lege va atrage capital străin în Ucraina, cu toate că fluxul de investiții ar putea fi frânat, cel puțin o perioadă, de tensiunile cu Rusia. Dincolo de asta, și atitudinea Kremlinului față de monedele virtuale, una profund împotriva conceptului, ar putea afecta situația Ucrainei. Rusia rămâne, în continuare, unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Ucrainei.

”Atitudinea noastră deschisă față de crypto este, într-adevăr, contrastantă față de cea a vecinilor, unde oficialii propun interzicerea folosirii și mineritului de monede virtuale”, a afirmat adjunctul ministrului transformării digitale, Oleksandr Bornyakov. ”Țin să le reamintesc de faptul că reglementarea va funcționa mai bine decât o interdicție.”

ADVERTISEMENT
Tags: