Alegeri 2024

Ucraina, mesaj pentru Iohannis privind sistemul Patriot. „Va fi cea mai mare investiţie în propria voastră securitate”

Sistemul Patriot pentru Ucraina, mesaj pentru Iohannis: „Avem nevoie şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie”
23.05.2024 | 13:26
Ucraina mesaj pentru Iohannis privind sistemul Patriot Va fi cea mai mare investitie in propria voastra securitate
Orice decizie privind sistemul Patriot va fi luată după o ședință CSAT / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a declarat că țara sa are nevoie de sistemele de apărare Patriot și că speră ca România să ajute în acest sens Kievul și că „victoria Ucrainei va fi victoria tuturor democrațiilor.

Kievul „speră” la un ajutor din România

Într-un mesaj pentru participanții la conferința Black Sea and Balkans Security Forum care are loc la București, premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a declarat că Kievul are nevoie de sisteme Patriot să că „speră” de la un ajutor în acest sens de la România

ADVERTISEMENT

„Noi acum ne reconstruim ţara şi avem nevoie să-i oprim pe ruşi din a distruge şi mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie. Aceste sisteme salvează vieţile civililor şi ajută la menţinerea unei vieţi normale de zi cu zi în Ucraina”, a declarat Șmihal, potrivit Agerpres.

CSAT va decide, nu se știe la ce dată

România are patru sisteme Patriot, din care unul este operational, celelalte trei fiind în diferite faze de operaționalizare. Unul din aceste trei ar putea fi, sau nu, relocat în Ucraina, o ședință CSAT urmând să fie convocată de președintele Klaus Iohannis, nu se știe deocamdată la ce dată.

ADVERTISEMENT

Miercuri, Iohannis a reiterat că, dacă România va ceda un sistem Patriot pentru Kiev, trebuie să primească ceva la schimb. O atitudine neîmpărtășită de toată clasa politică, nu numai din România, cei care susțin ajutorul necondiționat pentru Ucraina subliniind că, indirect, își protejează securitatea de agresiunea Rusiei.

Chestiune subliniată și de premierul ucrainean în mesajul său. „De mai bine de doi ani noi ne apărăm ţara de agresiunea rusă, dar nu numai asta, naţiunea ucraineană apără bazele şi valorile democraţiei europene care sunt atacate de dictatorul rus. Victoria Ucrainei va fi victoria tuturor democraţiilor. Va fi cea mai mare investiţie în propria voastră securitate. Pentru a vă asigura de această victorie, este nevoie de sprijinul continuu al partenerilor şi aliaţilor noştri”, a spus Denis Şmihal.

ADVERTISEMENT

Alte priorități: muniție pentru artilerie și rachete

Oficialul ucrainean a punctat că ţara sa are, în primul rând, nevoie de sprijin militar, prioritare fiind sistemele de apărare antiaeriană, muniţia pentru artilerie, rachetele cu rază lungă şi medie de acţiune.

Premierul ucrainean a spus că Kievul are nevoie prioritară de sisteme de apărare antiaeriană, precum Patriot, obuze pentru artilerie și rachete cu rază lungă și medie. Șmihal a subliniat și importanța confiscării activelor rusești care au fost înghețate ca urmare a sancțiunilor economice luate de Occident împotiva Rusiei iar regimul acestora trebuie întărit

ADVERTISEMENT

 

Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de...
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane....
Câte kg de aur şi argint obţinem dacă reciclăm un milion de telefoane. Comoara uitată în sertarele românilor
Cine e milionarul român îşi copleşeşte iubita mai tânără cu 24 de ani...
Cine e milionarul român îşi copleşeşte iubita mai tânără cu 24 de ani cu cadouri scumpe şi o duce numai în vacanţe de lux
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
ȚEAPĂ în MAGAZINE! Cum EVITAȚI să fiți ÎNȘELAȚI la BANI
ȚEAPĂ în MAGAZINE! Cum EVITAȚI să fiți ÎNȘELAȚI la BANI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Revine „Balena Albastră”? Un nou joc al morții face victime în toată Europa
Revine „Balena Albastră”? Un nou joc al morții face victime în toată Europa
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”