News

„Ucraina, Crimeea, Belarus și Moldova, asta-i țara mea!″ Atenție la versurile cântate la mitingul lui Putin. Video

„Ucraina, Crimeea, Belarus și Moldova, asta-i țara mea!″ Sunt câteva dintre versurile cântate recent de Oleg Gazmanov la mitingul organizat la Moscova și la care a fost prezent președintele Rusiei, Vladimir Putin.
19.03.2022 | 18:12
Ucraina Crimeea Belarus si Moldova astai tara mea Atentie la versurile cantate la mitingul lui Putin Video
Vladimir Putin l-a decorat în două rânduri pe Oleg Gazmanov/ Sursă foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

”Ucraina, Crimeea, Belarus și Moldova, asta-i țara mea!” Spectacolul patriotard de pe stadionul Lujniki din Moscova l-a avut ca personaj central pe președintele Rusiei care a ținut un discurs în fața a 200.000 de oameni, însă artiștii care au concertat au întreținut atmosfera inclusiv prin cântece care evocă nostalgia față de fosta Uniune Sovietică.

Țara lărgită a lui Oleg Gazmanov

Unul dintre aceștia este Oleg Gazmanov (70 de ani) care a interpretat un cântec „Made in URSS”, ale cărui prime versuri sună astfel: „ Ucraina, Crimeea, Belarus și Moldova/ Asta-i țara mea”. Câteva versuri mai încolo, în țara lui Gazmanov mai sunt menționate Kazahstan, Caucazul și țările baltice.

ADVERTISEMENT

Oleg Gazmanov și-a început cariera în anii 80, devenind cunoscut prin cântecele sale patriotice pe care le-a scris pentru formația din care face parte, Eskadron.

Cântecele sale l-au adus în grațiile Kremlinului, Gazmanov fiind decorat cu Ordinul de Onoare și Ordinul „Meritul pentru Patrie” clasa a IV-a și primind titlul de Artist al Poporului.

ADVERTISEMENT

„Ucraina, Crimeea, Belarus și Moldova, asta-i țara mea!″ Cine a cântat versurile

Însă susținerea politicii externe agresive a lui Vladimir Putin l-au făcut indezirabil în state care fac parte din „țara” lui Gazmanov. În iulie 2014 Letonia i-a interzis accesul pe teritoiul său întrucât „prin cuvintele și acțiunile sale a contribuit la subminarea suveranității Ucrainei și integrității sale teritoriale.

Un an mai târziu și autoritățile de la Kiev l-au pus pe o listă a persoanelor care reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale. În august 2016, autoritățile lituaniene nu i-au permis lui Gazmanov accesul pe teritoriul național.

ADVERTISEMENT

Piesa „Made in URSS” este un hit mai vechi al lui Gazmanov, în pofida unor versuri cel puțin ciudate, dacă nu de-a dreptul stupide. Spicuim câteva fragmente din „lirica” lui Gazmanov:

„Rurikizii și Romanovii, Lenin și Stalin/ Asta-i țara mea/ Pușkin, Esenin, Vîsoțki, Gagarin/ Asta-i țara mea” sau „Jukov, Suvorov, șoferi de combine, torpile/ Asta-i țara mea/ ”, într-un amestec straniu de elogiere simultană a Romanovilor și a călăilor lor sau amestecând numele unor generali ruși cu mecanicii agricoli.

ADVERTISEMENT