News

Ucraina nu e singura zonă de conflict în care e implicată Rusia. Armenia și Azerbaidjan, discuții pentru pace mediate de UE

Armenia și Azerbaidjan, care își dispută una dintre zonele de conflict în care este implicată Rusia, regiunea Nagorno-Karabah, au anunțat o întâlnire la Bruxelles pentru discuții mediate de UE.
03.04.2022 | 11:08
Ucraina nu e singura zona de conflict in care e implicata Rusia Armenia si Azerbaidjan discutii pentru pace mediate de UE
Negocierile vin după o recentă escaladare a situației din Nagorno-Karabah Foto: Roman Ismayilov/EPA, Francesco Brembati/Reuters, Sergei Grits/AP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liderii celor două țări se vor întâlni pe 6 aprilie, pe fondul unei escaladări a situației din regiunea disputată, unde Rusia are o forță de menținere a păcii în urma războiului din 2020.

Armenia și Azerbaidjan, discuții pentru pace mediate de UE

Vecinii din Caucaz, care au purtat război pentru enclava populată de armeni din Azerbaidjan, și-au exprimat recent disponibilitatea de a lansa negocieri pentru un „tratat de pace cuprinzător”, în urma unor tensiuni izbucnite în Nagorno-Karabah în luna martie.

ADVERTISEMENT

„Plănuiesc să mă întâlnesc pe 6 aprilie la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele azer Ilham Aliyev”, a declarat joi prim-ministrul armean Nikol Pashinyan la o reuniune a cabinetului.

El a adăugat că speră „să cadă de acord asupra tuturor întrebărilor legate de începerea discuțiilor de pace” cu Baku.

ADVERTISEMENT

„Armenia declară încă o dată că este pregătită să semneze un acord de pace cu Azerbaidjan și să înceapă negocierile fără întârziere”, a mai spus Pashinyan.

La rândul său, Aliyev a spus că cele două țări „trebuie să avanseze spre pace și să semneze, cât mai curând posibil, un acord de pace. Azerbaijanul a prezentat principiile de bază pentru acord”, a declarat el într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

UE a precizat că oficiali de rang înalt azeri și armeni s-au întâlnit miercuri la Bruxelles pentru a pregăti summitul. Oficialii „au analizat situația politică și de securitate și întregul spectru de probleme dintre Armenia și Azerbaidjan”, se arată într-un comunicat citat de Al Jazeera.

„Armenia și Azerbaidjan vor aborda, de asemenea, probleme legate de perspectivele unui acord de pace între ele”, se mai precizează în comunicat.

ADVERTISEMENT

Încălcarea încetării focului

Conflictul din 2020, în care și-au pierdut viața peste 6.500 de persoane, s-a încheiat cu o încetare a focului intermediată de ruși, prin care Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controla de decenii și prin care Moscova a desfășurat trupe de menținere a păcii în regiunea muntoasă.

Săptămâna trecută, Erevanul și Moscova au acuzat regimul de la Baku că a încălcat încetarea focului în zona de responsabilitate a contingentului rus.

Aceștia au acuzat forțele azere că au capturat satul strategic Farukh din regiunea Askeran din Nagorno-Karabah, unde trei soldați armeni au fost uciși într-un schimb de focuri.

Baku a respins acuzația, insistând că zona face parte din teritoriul său recunoscut internațional.

Luni, Consiliul de Securitate al Armeniei a acuzat Azerbaidjanul că „pregătește terenul pentru noi provocări și o ofensivă asupra Nagorno-Karabah”. Acesta a cerut regimului de la Baku „să înceapă imediat discuțiile privind un tratat de pace cuprinzător”.

Azerbaidjanul a spus că este pregătit pentru discuții de pace, Ministerul său de Externe subliniind că Baku a propus ca cele două țări să poarte astfel de negocieri în urmă cu un an.

Posibilă catastrofă umanitară în regiunea Nagorno-Karabah

Armenia a avertizat, de asemenea, despre o posibilă „catastrofă umanitară” în Nagorno-Karabah, după ce aprovizionarea cu gaze naturale către regiune a fost întreruptă la începutul lunii martie pentru câteva zile.

Erevanul a cerut, de asemenea, o anchetă cu privire la acțiunile contingentului rus de menținere a păcii în timpul „incursiunii” Azerbaidjanului și a cerut forțelor ruse să ia „măsuri concrete” pentru a reduce tensiunile.

O escaladare semnificativă a situației în Nagorno-Karabah ar putea reprezenta o provocare pentru Moscova, într-un moment în care zeci de mii de militari ruși sunt implicați în conflictul din Ucraina.

Moscova a desfășurat aproximativ 2.000 de militari ca parte a forțelor de menținere a păcii în Nagorno-Karabah și de-a lungul unui coridor terestru care o leagă de Armenia.

Separatiștii etnici armeni din Nagorno-Karabah s-au desprins de Azerbaidjan când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991. În conflictul care a urmat între anii 1992-1994 au fost uciși aproximativ 30.000 de oameni.

ADVERTISEMENT
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de...
Porsche i-a luat mașina! Emma Răducanu are o avere de 12 milioane de euro, dar conduce o Dacia second-hand!
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea...
Bătrânețea, coșmar pentru vedete? Ana Morodan și Silvia Ioniță se implică în dezbaterea lansată de Ioana Ginghină la Măruță: „Cu tristețe spun, am contribuit și eu”
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui...
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă...
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele...
Anamaria Prodan și Ronald Gavril au râs cu lacrimi la restaurant de „crevetele de aur” Laurențiu Reghecampf
Alimentul pe care Iulia Pârlea, prezentatoarea rubricii Meteo de la Știrile PRO TV,...
Alimentul pe care Iulia Pârlea, prezentatoarea rubricii Meteo de la Știrile PRO TV, îl consumă extrem de rar: „La mine, în familie, cam toți suntem așa”
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Netflix vine cu un serial surpriză. Ingredientele: fantezie, dramă și romantism
Netflix vine cu un serial surpriză. Ingredientele: fantezie, dramă și romantism
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
ULTIMA ORĂ. Luni, 14 octombrie, zi liberă pentru elevi şi profesori!!!
VESTE pentru PENSIONARII UITAȚI la recalculare. Când IAU BANII
VESTE pentru PENSIONARII UITAȚI la recalculare. Când IAU BANII
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o...
Omul care a devenit celebru după ce și-a salvat casa de uragan printr-o metodă inedită | VIDEO
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă...
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc