News

Ucraina recunoaște că “Fantoma din Kiev” e un mit. Cum și de ce a apărut legenda pilotului erou

Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a avertizat pe Facebook că „Fantoma din Kiev este un supererou-legendă al cărui personaj a fost creat de ucraineni”.
02.05.2022 | 15:17
Ucraina recunoaste ca Fantoma din Kiev e un mit Cum si de ce a aparut legenda pilotului erou
Legenda pilotului erou a ajutat la ridicarea moralului ucrainenilor Foto: Twitter Nina Hunter (Abode of Hunter), SBU, The Canberra Times, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Piloții avioanelor de luptă ale Ucrainei, depășiți numeric de ruși, au devenit legendari. În parte, datorită poveștii unui presupus as al zborului numit „Fantoma din Kiev”. Se spune că acest erou a doborât până la 40 de avioane inamice, o realizare incredibilă într-o confruntare în care Rusia controlează cerul.

Cum a aparut legenda “Fantomei din Kiev”

Dar acum, Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a avertizat pe Facebook că „Fantoma Kievului este un supererou-legendă al cărui personaj a fost creat de ucraineni”.

ADVERTISEMENT

„Solicităm comunității ucrainene să nu neglijeze regulile de bază ale igienei informaționale”, se spune în mesajul care îndeamnă oamenii să „verifice sursele de informare, înainte de a o răspândi”.

Relatările anterioare l-au identificat pe legendarul pilot ca fiind maiorul Stepan Tarabalka, în vârstă de 29 de ani. Autoritățile au confirmat că a fost ucis în luptă pe 13 martie și a fost onorat postum cu o medalie de Erou al Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Acum, forțele aeriene subliniază că „Tarabalka nu este ‘Fantoma din Kiev’ și nu a doborât 40 de avioane”.

Mesajul descrie „Fantoma din Kiev” ca pe „o imagine colectivă a piloților celei de-a 40-a brigăzi de aviație tactică a Forțelor Aeriene, care apără cerul deasupra capitalei”, mai degrabă decât recordul de luptă al unui singur om.

ADVERTISEMENT

Povestea a devenit virală pe rețelele de socializare

Timp de săptămâni, ucrainenii nu au avut un nume care să însoțească „Fantoma din Kiev”, dar asta nu a împiedicat povestea să devină virală pe rețelele de socializare.

A fost folosit ca marcă de marketing de către un producător ucrainean de modele de avioane, a inspirat o insignă militară, NFT-uri și multe alte forme de grafică.

ADVERTISEMENT

Iar Ministerul Apărării a postat pe Twitter un videoclip care celebrează eroismul lui Tarabalka.

Experții militari au declarat pentru BBC că se îndoiesc că un pilot ar fi putut doborî până la 40 de avioane rusești.

Istoricul militar ucrainean Mihail Zhirohov a descris povestea „Fantomei din Kiev” drept „propaganda pentru ridicarea moralului”. Vorbind de la Cernihiv, el a spus că la începutul războiului rușii au dominat spațiul aerian ucrainean, așa că un pilot ucrainean „putea doborî doar două sau trei”.

„Este esențial să avem această propagandă, pentru că forțele noastre armate sunt mai mici și mulți cred că nu putem fi egali cu ei [rușii]. Avem nevoie de asta în timp de război”, a spus el.

Faptul că piloții ucraineni încă refuză Rusiei stăpânirea totală a cerului, zburând cu vechi aparate MiG-29, proiectate de Rusia, a inspirat această legendă modernă.

Cu toată puterea sa militară, Rusia a avut la dispoziție mai mult de două luni pentru a elimina apărarea antiaeriană a Ucrainei și a eșuat.

Legenda Fantomei din Kiev, alimentată de autoritățile din Ucraina

Autoritățile ucrainene au alimentat legenda Fantomei din Kiev la doar câteva zile de la începutul războiului.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a postat o imagine cu un pilot de luptă pe serviciul de mesagerie Telegram în descrierea căreia numea „Fantoma din Kiev” un „înger” pentru că a doborât 10 avioane rusești.

Dar nu a dezvăluit identitatea „îngerului”, iar relatările din presă au spus ulterior că fotografia folosită era una veche.

SBU Fantoma din Kiev
Autoritățile ucrainene au alimentat legenda Fantomei din Kiev Foto: captura canal Telegram SBU

Un expert militar ucrainean care a dorit să rămână anonim a declarat că povestea „Fantomei din Kiev a ajutat la ridicarea moralului într-un moment în care oamenii au nevoie de povești”.

Moralul Ucrainei a fost ridicat și de povestea navei Moskva.

În primul rând, polițiștii de frontieră ucraineni au sfidat crucișătorul rusesc cu un gest nepoliticos, comemorat cu un timbru poștal popular.

timbru Insula Serpilor crucisator Moskva
Timbrul care comemorează reacția grănicerilor de pe Insula Șerpilor Foto: Ukrposhta

Apoi, Ucraina ar fi scufundat mândria Flotei Rusiei de la Marea Neagră cu două rachete Neptune. Rusia a recunoscut că a avut loc un incendiu la bord și că nava s-a scufundat, dar nu a menționat un atac cu rachetă.

Piloții de luptă eroi au intrat și în mitologia națională a altor țări. Marea Britanie îi celebrează pe curajoșii piloți ai Royal Air Force care au depășit puternica Luftwaffe nazistă în bătălia Marii Britanii din 1940.

Rusia însăși gloriifică sacrificiile piloților săi din Doilea Război Mondial, care au fost devansați de germani. Unii s-au ciocnit în mod deliberat cu avioanele inamice după ce au rămas fără gloanțe.

Rusia și Ucraina, transmit cifre contrastante cu privire la pierderi

Legende precum Fantoma din Kiev nu sunt surprinzătoare când sunt transmise cifre atât de contrastante pentru pierderile rusești și ucrainene.

La 30 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a declarat că până acum Rusia a pierdut 190 de avioane și 155 de elicoptere.

Dar analiștii militari independenți Oryx consideră că pierderile rusești sunt 26 de avioane și 39 de elicoptere, precum și 48 de drone (UAV).

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt foarte secretoase cu privire la propriile pierderi. Contabilizarea este dificilă, deoarece aeronavele se prăbușesc adesea pe teritoriul ocupat de Rusia, iar unele reușesc să aterizeze în Rusia.

Experții sunt de acord că, în majoritatea cazurilor, avioanele rusești au fost doborâte cu rachete sol-aer, în special sisteme de apărare aeriană portabile pentru oameni (Manpads).

Justin Crump, expert al firmei de consultanță în securitate Sybilline, spune că legenda Fantomei din Kiev este importantă, deoarece în era rețelelor sociale „oamenii au nevoie de mituri, eroi și legende, pentru a le oferi coeziune și sens”.

ADVERTISEMENT