News

Ucraina şi-a dat acordul pentru măsurători pe Canalul Bâstroe, dar nu permite accesul navelor româneşti. Condiţiile Kievului şi anunţul lui Sorin Grindeanu

Canalul Bâstroe va fi măsurat de nave şi echipamente ucrainene, în timp ce România va participa la acţiune cu un grup de experţi.
21.03.2023 | 13:09
Ucraina sia dat acordul pentru masuratori pe Canalul Bastroe dar nu permite accesul navelor romanesti Conditiile Kievului si anuntul lui Sorin Grindeanu
Canalul Bâstroe va fi măsurat cu nave ucrainene Foto: tulceanoastra.ro
ADVERTISEMENT

Autorităţile ucrainene au transmis marţi României decizia de a permite efectuarea de măsurători pe Canalul Bâstroe, pe o lungime totală de 65 km. Într-un acord iniţial, de săptămâna trecută, inițial România primise acceptul pentru a face măsurători doar pe 94 km din brațul Chilia.

Interpretarea măsurătorilor va dura 30 de zile

Măsurătorile de pe Braţul Chilia se vor încheia miercuri, zi în care vor începe cele de pe Canalul Bâstroe. Pentru măsurătorile făcute pe canalele care deviază din brațul Chilia spre partea ucraineană vor fi folosite doar nave ucrainene, la bordul cărora se vor afla experți din ambele ţări. Interpretarea rezultatelor măsurătorilor va dura 30 de zile, iar partea română și-a dat acordul ca la interpretarea rezultatelor să participe și partea ucraineană.

ADVERTISEMENT

Decizia de marţi a Ucrainei a fost salutată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. “Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe! După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală!

Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român! În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116. Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, a scris Sorin Grindeanu, pe Facebook.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioşteanu, a confirmat că s-a primit acceptul din partea Ucrainei şi pentru Bâstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, aproximativ 65 de kilometri. Măsurătorile se vor face cu nave ucrainene şi ar putea dura până la zece zile.

ADVERTISEMENT

“S-a primit acceptul şi pentru Bâstroe şi pentru restul din Braţul Chilia care nu era încă măsurat, plus încă câteva devieri din Braţul Bâstroe, gen Solomonov, un canal care poate fi navigabil. În total, încă 65 de kilometri de canal şi braţ care vor fi măsurate în perioada următoare”, a spus secretarul de stat, într-o declaraţie pentru News.ro.

Ionel Scroşteanu a precizat că s-a convenit că se vor folosi de data aceasta nave şi echipamente ucrainene, iar România va pune la dispoziţie experţii. “Este o chestiune de reciprocitate, cum am folosit pe Chilia, acolo unde braţul este comun, având în vedere că este teritoriu exclusiv ucrainean şi nu este graniţă comună pe aceste zone, mai sigur este să folosim navele şi echipamentele ucrainene”, a explicat oficialul din Ministerul Transporturilor.

ADVERTISEMENT

În urmă cu trei săptămâni, ministrul Sorin Grindeanu afirma că trei nave ale Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile, aşteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe.

 

 

ADVERTISEMENT