ADVERTISEMENT
Hotnews

Ucraina VA INTERZICE accesul trupelor ruse către Transnistria, susţine Poroşenko

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că ţara sa nu va permite trupelor ruse de menţinere a păcii să tranziteze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria....
Autor: Ionuţ Cataramă | 05.06.2015 | 16:34
Ucraina VA INTERZICE accesul trupelor ruse către Transnistria, susţine Poroşenko

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că ţara sa nu va permite trupelor ruse de menţinere a păcii să tranziteze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria.

ADVERTISEMENT

Poroşenko a făcut această declaraţie după ce Parlamentul de la Kiev a aprobat, pe 21 mai, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, printre care unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană, relatează agenţia TASS, citată de Mediafax.

„Ucraina este hotărâtă să îşi respecte strict obligaţiile internaţionale în acest sens. Nu suntem obligaţi să permitem tranzitul militarilor ruşi şi nu vom face acest lucru”, a subliniat liderul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Moscova, care
are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina.

1.400 dintre soldaţii ruşi staţionaţi dincolo de Nistru fac parte din „Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria”, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

ADVERTISEMENT

Republica Moldova consideră că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

sursă: www.realitatea.net

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!