News

Ucrainean mort de frig, după ce s-a rătăcit în Munții Maramureșului. Trecuse ilegal granița ca să scape de război

Patru ucraineni s-au rătăcit în Munții Maramureșului după ce au intrat ilegal în România. Unul dintre ei a murit de frig
08.12.2022 | 10:47
Ucrainean mort de frig dupa ce sa ratacit in Muntii Maramuresului Trecuse ilegal granita ca sa scape de razboi
Unul dintre cei patru ucraineni a decedat din cauza frigului Foto: Facebook Salvamont Maramureș
ADVERTISEMENT

Cei patru au fost căutați ore întregi de echipe de salvamontişti şi poliţişti de frontieră, alertați de o prietenă a unei rude a ucrainenilor, care a sunat la 112.

Un ucrainean intrat ilegal in România a decedat din cauza frigului

Cei patru ucraineni trecuseră ilegal graniţa şi s-au rătăcit apoi în munți. Când au fost găsiți erau aproape înghețați, iar unul dintre ei era în stare gravă din cauza hipotermiei.

ADVERTISEMENT

Alarma la 112 a fost dată de către o prietenă a unei rude a ucrainenilor. Potrivit acesteia, grupul a trecut dimineață granița în România, iar la lăsarea serii s-au rătăcit și suferă de frig.

”Patru cetăţeni ucrainieni care au trecut frontiera sunt undeva la peste 1.600 de metri, condiţiile sunt deosebit de rele. E zăpadă 60-80 cm. Temperatura la ora asta e undeva la minus 8, minus 10 grade.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre patru cetăţeni ucraineni cu vârste între 30 şi 32 de ani. Trei bărbaţi şi o femeie, iar unul dintre ucraineni, din câte am înţeles de la apelantă, care e rudă cu nişte prieteni de-ai celor care au trecut frontiera, spunea că se simte destul de rău, acuză degerături”, a declarat Dan Benga, director Salvamont Maramureș, relatează Observator News.

Grupul care a pornit în cătarea ucrainenilor a fost format din șase salvatori montani însoțiți de șase polițiști de frontieră.

ADVERTISEMENT

”Distanța de la sediul sectorului până la locul unde presupunem că s-ar afla conform indiciilor furnizate este de peste 20 de km. Mare parte din acest traseu poate fi parcursă doar pe jos”, a precizat Oana Pîrcălab, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației.

Grupul a fost găsit, cu ajutorul unei drone, la 1.400 de metri altitudine, foarte aproape de granița cu Ucraina, după ce, la indicațiile salvatorilor, ucrainenii au aprins un foc.

ADVERTISEMENT

Toţi cei patru au fost transportaţi, apoi la spital, însă, în ciuda tuturor eforturilor depuse de echipele de salvatori, în jurul orei 05.30, unul dintre cei patru ucraineni a fost declarat decedat.

ADVERTISEMENT