Ofițerii ucraineni se plâng că tot mai mulți ucraineni preferă să fugă de război, pentru că tot mai puțină lume crede în victorie. În acest sens, conform CNN, aproape 20.000 de soldați au dezertat, iar unitățiile ucrainene din prima linie sunt decimate.
Mai mult, rotirile de trupe sunt rare, iar militarii ajung epuizați și demoralizați. Se întâmplă asta în special cu infanteriștii care luptă în cele mai fierbinți zone ale frontului, cum ar fi cea de lângă Pokrovsk. ”Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea asta fac.
Când ajung aici (în prima linie), realizează cât e de greu, când văd dronele inamicului sau efectele bombardamentelor artileriei”, a declarat comandantul unei unități ucrainene de lângă Pokrovsk.
Patru dintre cei șase ofițeri ucraineni au făcut declarații sub protecția anonimatului. ”Dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc. Ori își părăsesc poziția și refuză să intre în luptă, ori încearcă să găsească un pretext să iasă din armată”, a explicat ofițerul ucrainean. Spre deosebire de alți militari, în special cei care s-au oferit recruți la început de război, noii ”rezerviști” care ajung pe front chiar nu își doresc să lupte.
Acest nou val de recrutări a fost făcut în primăvară, după noua lege a mobilizării. Aceștia ar putea să părăsească legal armata doar după o nouă lege pentru demobilizare, sau dacă primesc o permisie specială. Un ofițer din cadrul Brigăzii 59 de Infanterie Motorizată, Serhii Cehoțkii, a declarat că unitatea sa încearcă să ”rotească” soldații.
Adică să îi schimbe pe cei din prima linie cu alții noi, la fiecare trei sau patru zile. Aceasta este o situație ideală, însă de cele mai multe ori soldații sunt puși în tranșeu unde ori mor în câteva ore, ori sunt lăsați cu săptămânile până la extenuare. Problema e că dronele rusești nu permit rotația trupelor după bunul plac.
”Recordul e de 20 de zile neîntrerupte”, s-a plâns ofițerul. Între timp procuratura militară are foarte multe anchete penale în curs, cu peste 19.000 de soldați care și-au abandonat în mod voit pozițiile, sau au dezertat. Mulți comandanți nu raportează imediat unele cazuri de dezertare sau absențe neautorizate, încercând pentru început să-și ierte dezertorii.
Așadar, conform CNN, oamenii sunt iertați la prima dezertare și se încearcă convingerea lor voluntară, fără să fie pedepsiți. Această abordare este extrem de frecventă, astfel că parlamentarii ucraineni au modificat legea încât cazurile de dezertare să nu mai fie pedepsite prin lege, dacă militarul se află la prima abatere.
Statistic, aproximativ 1 milion de ucraineni ar fi angajați în luptă sau ar ocupa un post într-o structură de forță ucraineană, de la militarii din prima linie la oamenii care fac munca de birou.