News

Cum vrea UDMR să limiteze numărul de animale crescute în curte! Fermierii, crize de nervi după legea porcului. „O să-i spun scroafei să aibă grijă câți fată ca să nu iau amendă”

Cum vrea UDMR să limiteze numărul de animale crescute în curte! Senatul României a validat noua lege a porcului, una potrivit căreia țăranii nu au voie să crească mai mult de cinci porci
08.12.2021 | 12:04
Cum vrea UDMR sa limiteze numarul de animale crescute in curte Fermierii crize de nervi dupa legea porcului O sai spun scroafei sa aiba grija cati fata ca sa nu iau amenda
Cum vrea UDMR să limiteze numărul de animale crescute în curte de fermieri! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este scandal cu acte în regulă printre fermieri după ce Senatul a validat noua lege a porcului, un proiect care i-a lăsat pe mulți fără cuvinte. Mai exact, dacă se urmează toți pașii și se publică și în Monitorul Oficial, țăranii nu vor mai avea voie să crească mai mult de cinci animale în gospodărie.

Este ultima invenție a parlamentarilor UDMR care își doresc să controleze în acest fel numărul porcilor din țară, dar și răspândirea pestei porcine.

ADVERTISEMENT

Cum vrea UDMR să limiteze numărul de porci crescuți în curte!

Mai mult decât atât, nici creșterea scroafelor și a vierilor pentru reproducție nu va mai fi permisă în gospodăriile rurale. Senatorii au transmis că cine își dorește să crească porci va fi obligat să cumpere de la fermele autorizate.

Ca să fie legea lege, al șaselea animal devine ilegal și va aduce minimum cinci mii de lei amendă. Senatorul George Scarlat, președintele Comisiei pentru agricultură din Senatul României a ținut să explice că legea nu face altceva decât să împartă gospodăriile țărănești în două.

ADVERTISEMENT

Concret, dacă și Camera Deputaților dă răspuns favorabil, vor mai exista strict fermierii care au voie să crească 5 porci doar pentru consumul propriu, al familiei, dar și țăranii care vor putea crește până la 15 porci din care o cotă parte să meargă la vânzare.

Ca să poate opta pentru varianta a doua, cea în care poate să și vândă, fermierul este obligat să dețină carnet de comercializare și să anunțe medicul veterinar atunci când a sacrificat animalul, dar și felul în care se realizează transportul, unul care nu are voie să depășească 75 de kilometri din curtea proprietarului de animale.

ADVERTISEMENT

Ce spun parlamentarii despre legea porcului

Politicienii se apără și spun că au îmblânzit proiectul inițial, unul care era mult mai dur. Aceștia transmit că era nevoie de anumite reguli și condiții.

„Vă aduceți aminte de celebrul Ordin 538 prin care domnul ministru Daea, prin politicile din minister, și nu spun că a fost un lucru rău, stabilește pentru gospodăria țărănească un număr de maxim 5 porci pentru a crește pentru consum familial. Astăzi când discutăm, așa cum a trecut forma legii la Senat, am flexibilizat. (…)

ADVERTISEMENT

În noua lege, vorbim de trei tipuri de exploatații: noncomerciale, unde intră gospodăria țărănească cu până la 5 porci, așa cum este și astăzi, pentru consum familial; exploatații comerciale organizate, unde intră exploatația de tip familial, deținută de către persoane fizice care pot crește până la 15 porci la îngrășat, pentru consum și pentru a putea vinde, pentru acel comerț local, pentru un cumătru, pentru un prieten, pentru un apropiat, dacă are surplus în gospodăria proprie. Și, bineînțeles, exploatații comerciale autorizate, fermele din industrie și mai există și a treia categorie, crescătoriile de vânat.

Nicidecum de la Senat nu a plecat o lege care să interzică creșterea porcului în gospodării. Ba dimpotrivă, încurajează și a mărit limita de la 5 porci la 15 porci care pot fi crescuți și-n interes de a fi comercializați, ca persoană fizică, pe carnetul de comercializare”, a spus George Scarlat la Agro TV.

Acuze dure ale fermierilor

Doar că socoteala de la Parlament nu a picat deloc bine în gospodăriile rurale, cele pe care senatorii s-au lăudat că le vor ajuta prin această lege. Oamenii sunt îngroziți de felul în care se va aplica totul.

„Vă dați seama despre ce prostie vorbim? Avem ca subiect un nou exemplu despre coconi de la București, deși am înțeles că n-ar fi de acolo, despre unii care n-au ieșit din costumul lor scump niciodată și care îmi spun mie că n-am voie să cresc mai mult de cinci porci.

O să-i spun scroafei să aibă grijă câți fată ca să nu iau amendă. Am auzit multe tâmpenii, multe bazaconii și toate venite de la minister, guvern sau Parlament. Dar asta este de departe fără limite.

Da, ea punea la punct o problemă veche și este cazul să intrăm și noi în UE, să înțelegem că nu tot ce făcea străbunicul se mai aplică în 2021. Doar că legea asta avea nevoie și de unii care să ia cizmele în picioare și să umble prin ferme. Și care să înțeleagă că o scroafă fată, dar nu la ordinul Parlamentului”, a transmis Dinu Raicu, fermier din Ialomița pentru FANATIK.

Ce obligații vor avea fermierii dacă legea porcului trece și de Camera Deputaților

Dacă ne raportăm la obligaţiile crescătorilor de animale care nu fac o afacere propriu zisă din așa ceva, adică fermieri care vor fi nevoiți să crească maximum cinci porci pentru consum propriu, ele sunt destul de multe.

Aceștia trebuie să deţină porcine în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deţinute din alte exploataţii sau cu porci sălbatici

Să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânaţi sau morţi, carne şi subproduse rezultate de la acestea.

De asemenea, vor fi obligați să ofere facilităţi pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor şi încălţămintei la intrarea şi ieşirea în/din adăpostul porcinelor, să amenajeze dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din adăpost și să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activităţi de vanătoare.

Nu în ultimul rând trebuie să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la orice modificare a stării de sănătate a porcinelor,  orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploataţie, precum şi orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial și orice mortalitate aparută la porcinele pe care le deţine în exploataţie.

Totodată, echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploataţie să fie folosite exclusiv acestei activităţi și să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;

Nu vor mai avea voie să crească în exploataţie scroafe şi/sau vieri folosiţi pentru reproducere – această condiţie nu se aplică exploataţiilor comerciale și nici să hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puţin 30 de zile de la recoltarea acestora;

ADVERTISEMENT