News

UDMR, Fundația pentru Școală și Ungaria, campanie pentru învățământ în maghiară. “Dorim ca mesajul să curgă și la robinet “

Campania "Toți maghiarii contează " își propune să faciliteze accesul la învățământul primar în limba maghiară pentru aproximativ 2.500 de copii care nu au în prezent această opțiune.
04.02.2022 | 16:13
UDMR Fundatia pentru Scoala si Ungaria campanie pentru invatamant in maghiara Dorim ca mesajul sa curga si la robinet
În ultimii ani a scăzut numărul elevilor care învață în limba maghiară. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

UDMR, alături de Fundația pentru Școală și statul maghiar au lansat joi, 03 februarie, o campanie prin care vizează familiile maghiare sau mixte pentru a opta pentru învățământul primar în această limbă, notează Edupedu.

În cadrul acestei campanii, Fundația pentru Școală, alături de statul ungar, vor fi oferite asistență pedagogică și mese gratuite pentru 2.500 de școlari din zonele în care, dintr-un motiv sau altul, predarea în limba maghiară nu reprezintă o opțiune.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în această campanie sunt vizați copii de vârstă școlară, 6-7 ani, care urmează să intre în clasa pregătitoare în această toamnă și care , din diferite motive, nu ar putea să urmeze cursurile în limba maghiară.

Tividar Magyari, vicepreședinte UDMR pentru probleme de învățământ și unul dintre cei care au lansat această campanie explică că acest efort vizează 14-16% dintre familiile maghiare sau mixte trebuie convinse.

ADVERTISEMENT

Vicepreședintele UDMR a subliniat că, în prezent, faptul că cineva învață maghiara nu mai reprezintă un impediment în România.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că pentru cei mici e mai ușor să învețe în limba maternă și că aceasta consolidează atașamentul acestora față de cultura și tradițiile comunităților din care fac parte.

ADVERTISEMENT

Deputatul Ödön Szabó, un alt reprezentant UDMR care a luat parte la evenimentul de lansare, a adăugat că între 8 și 10% dintre copii care vin din familii în care unul sau ambii părinți vorbesc maghiara învață în școli cu predare în limba română.

Parlamentarul este de părere că se ajunge în această situație deoarece părinții aleg ca cei mici să studieze în școli cu predare în limba română sau, pur și simplu, nu au acces la școli care predau în limba maghiară. El a mai adăugat că de-a lungul ultimilor ani s-au făcut investiții importante în ceea ce privește învățământul în limba minorităților naționale.

ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor își dorește ca mesajul campaniei să ajungă la câți mai mulți copii și părinți

Președintele UDMR, Kelemen Hunor a explicat că vrea ca “mesajul cu promovarea şcolilor maghiare să curgă şi din robinet”. Astfel, el a apelat la Uniunea Pedagogilor Maghiari din România și la liderii religioși ai comunității maghiare.

Kelemen Hunor a mai explicat că în 926 școli predarea are loc în limba maghiară, dintre acestea, într-o proporție de 60% procesul educațional are loc exclusiv în această limbă.

De asemenea, el a mai explicat că în ultimii ani numărul de elevi care încep cursurile primare în limba maghiară a scăzut, plasându-se în jurul cifrei de 9.500 școlari. Trebuie subliniat că în ultimii opt ani, peste 20 de școli cu predare în această limbă au fost închise din această cauză.

ADVERTISEMENT
Tags: