News
notix pixel id

Alertă pentru guvernul Dăncilă! UDMR votează moțiunea de cenzură, după scandalul de la Cimitirul Valea Uzului

12.06.2019 | 13:40
Alertă pentru guvernul Dăncilă! UDMR votează moțiunea de cenzură, după scandalul de la Cimitirul Valea Uzului
UDMR va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă *foto: hepta.ro

Probleme pentru guvernul Dăncilă, format de majoritatea parlamentară PSD – ALDE, cu „girul” celor de la UDMR. Formațiunea etnicilor maghiari din România a anunțat, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, că va vota la moțiunea de cenzură împotriva guvernului, care va fi inițiată de către PNL. Totul se trage de la scandalul care a avut loc săptămână trecută la cimitirul Valea Uzului, când mai mulți naționaliști români au sărit gardul de Ziua Eroilor, asta deși cimitirul era înconjurat de un lanț uman format din etnici maghiari și care au sosit la cimitir la îndemnul UDMR.

UDMR va vota la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă

Kelemen Hunor a explicat de ce își  va îndemna colegii de la UDMR să voteze la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă: „Am văzut textul, mi l-au trimis colegii din PNL, am avut nişte sugestii. Am avut, marţi, o întâlnire cu ei şi dacă lucrurile nu se vor schimba atunci înseamnă că vom avea şi noi o contribuţie la acel text al moţiunii. Dacă rămâne aşa, atunci vom semna şi textul moţiunii şi vom vota moţiunea de cenzură săptămâna viitoare.

Decizia formală nu am luat-o, o vom lua prin vot în grupurile parlamentare reunite ale UDMR, înainte de moţiune, dar în principiu asta rămâne recomandarea mea, de a sancţiona, politic, prin vot, Guvernul. Aici a contat ceea ce s-a întâmplat zilele trecute şi, mai ales, joia trecută, când am văzut incapacitatea administrativă şi politică a Guvernului de a opri anunte manifestaţii şi prezenţe în Valea Uzului. Este o sancţiune din partea noastră spre Guvern”, a spus Kelemen Hunor, potrivit Mediafax.

UDMR va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă după scandalul de la cimitirul Valea Uzului *foto: libertatea.ro
UDMR va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă după scandalul de la cimitirul Valea Uzului *foto: libertatea.ro

UDMR „taxează” PSD după scandalul de la Cimitirul Valea Uzului

Kelemen Hunor a vorbit și despre situația creată de la Cimitirul Valea Uzului: „E o chestiune despre ce s-a întâmplat acolo. Şi a doua intervenţie în text a UDMR este legată de OUG care priveşte alegerea prin vot direct a preşedinţilor de consilii judeţene. Noi spunem că nu prin OUG se reglementează legislaţia electorală, nu este de acceptat să schimbi regulile prin OUG fără nicio dezbatere parlamentară. Contribuţiile noastre au fost acceptate de PNL şi de USR”, a afirmat Kelemen Hunor.

Partidele de opoziției au depus la Parlament textul moțiunii de cenzură. După ce acesta va fi înregistrat la secretariat, va fi convocat un birou permanent reunit al Parlamentului care va stabili calendarul dezbaterii și votului în plen. Ludovic Orban a anunțat încă de marți că liberalii au avut negocieri inclusiv cu parlamentari din PSD și ALDE, dar și cu PNL, USR, PMP, Pro România și UDMR. De partea cealaltă, Viorica Dăncilă nu s-a arătat impresionată de gesturile opoziției și a anunțat că PSD nu va vota la moțiunea de cenzură, dar va asigura cvorumul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri