News

UDMR primește aproape 9 milioane de euro de la statul român, anul acesta. Sute de deplasări în Ungaria și zeci de imobile cumpărate din bani publici

UDMR primește din partea statului român o subvenție de aproape 9 milioane de euro, în anul 2022. Suma reprezintă un sprijin din partea guvernului pentru promovarea identității naționale și combaterea intoleranței.
02.08.2022 | 16:00
UDMR primeste aproape 9 milioane de euro de la statul roman anul acesta Sute de deplasari in Ungaria si zeci de imobile cumparate din bani publici
Kelemen Hudor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România / Foto: RAUL STEF / MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România primește, anul acesta, aproape 9 milioane de euro din partea statului român, sub formă de sprijin financiar destinat organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, legal constituite. Este cea mai mare subvenție acordată unei astfel de organizații, în acest an.

Statul român subvenționează UDMR pentru combaterea intoleranței

Deși este la guvernare, din punct de vedere legal, UDMR este o organizație non-guvernamentală și nu un partid politic. În timp ce PSD, PNL, USR, AUR și restul formațiunilor politice prezente în Parlament sunt finanțate prin subvenții de la Autoritatea Electorală Permanentă, în baza legii 334/2006, UDMR și celelalte organizații ale minorităților primesc bani prin intermediul Departamentului de Relații Interetnice, instituție condusă de secretarul de stat Lacizko Eniko Katalin.

ADVERTISEMENT

În 2022, organizațiile reprezentative pentru minoritățile naționale primesc 200.445 de lei, sumă care provine din bugetul Secretariatului General al Guvernului și a fost aprobată prin Legea bugetului de stat.

Banii sunt oferiți de statul român pentru realizarea activităților și proiectelor interetnice, a proiectelor de promovare a identității naționale, lingvistice și religioase, precum și pentru combaterea intoleranței.

ADVERTISEMENT

Ungurii, germanii și ucrainenii, cele mai mari subvenții, în 2022

Din totalul bugetului alocat, UDMR și-a adjudecat aproape un sfert, adică 43.479.860 lei, adică aproximativ 8,7 milioane euro. La mare distanță se află Forumul Democrat al Germanilor din România – 15.887.940 lei (3,1 milioane euro), Uniunea Ucrainenilor din România  – 14.199.070 lei (2,83 milioane euro) și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România – 11.118.510 lei (2,23 milioane euro).

Cei mai puțin bani publici îi primește Uniunea Culturală a Rutenilor din România, care își adjudecă 3.084.880 lei (615.000 euro).

ADVERTISEMENT

UDMR a cumpărat 29 de imobile și a închiriat alte 32

UDMR deține 29 de imobile pe teritoriul României, cumpărate sau primite sub formă de donații între 1995 și 2008. Pentru alte 32 de imobile, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România plătește chirii, cea mai mare fiind cea de pe strada Petofi Sandor, București, pentru care cheltuie peste 100.000 de lei pe an.

De asemenea, în perioada 2009 – 2017, membrii UDMR au avut peste 600 de deplasări plătite din bugetul organizației, cele mai multe în Ungaria, dar și în Belgia, Slovacia, Malta, Danemarca sau Statele Unite.

ADVERTISEMENT
Deplasări UDMR
Majoritatea deplasărilor plătite de UDMR au fost în Ungaria / Sursă: udmr.ro

UDMR a refuzat mult timp să-și facă publice cheltuielile, susținând că statutul său nu se supune legii 544/2011, privind informațiile de interes public.

La sfârșitul anului 2021, Curtea de Apel Cluj a stabilit că atâta timp cât UDMR primește bani de la guvern și se află la guvernare, activitatea sa poate fi asimilată celei a unui partid politic, tocmai de aceea trebuie să asigure transaprența cheltuielor și este obligată să comunice informații publice.

Probleme cu finanțările, constatate de Autoritatea Electorală Permanentă

Partidelor tradiționale din România pot încasa bani din cotizații ale membrilor, donații, împrumuturi de la persoane fizice sau juridice și chiar să aibă venituri din activități proprii.

În cazul UDMR, Autoritatea Electorală Permanentă a constat, în urma unui control, că în 2018 au fost încălcate mai multe prevederi privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Conform raportului, UDMR a avut venituri de 28,3 milioane lei, din care 1,41 milioane lei din cotizații, 694.996 lei din donații, 404 lei din dobânzi, 84.892 lei din activități cu scop patrimonial, 15.261 lei din cedarea activelor corporale, 101 lei din creanțe și 25,1 milioane lei de la bugetul de stat.

UDMR refuză să se delimiteze de afirmațiile rasiste și anti-UE ale lui Victor Orban

UDMR a refuzat să comenteze afirmațiile cu caracter rasist al premierului Ungariei, Viktor Orban, făcute în urmă cu o săptămână, la Tușnad. O posibilă explicație ar putea fi că mai multe ONG-uri, care au la conducere lideri din UDMR, au primit finanțări de zeci de milioane de euro de la Budapesta, conform informațiilor apărute, recent, în presă.

Poziția UDMR riscă să dinamiteze coaliția de guvernare, după ce mai mulți lideri politici, inclusiv președintele Klaus Iohannis, au cerut uniunii maghiarilor să se delimiteze sau, dimpotrivă, să-și asume afirmațiile anti-UE și pro-Rusia făcute de Viktor Orban.

ADVERTISEMENT