După mobilizarea la urne record la alegerile parlamentare de duminică, mulți s-au întrebat dacă nu cumva UDMR nu va atinge pragul electoral de 5% și astfel va rata intrarea în Parlamentul României. Legea vine însă în ajutorul formațiunii lui Kelemen Hunor.
După ce la prezidențiale s-au prezentat în număr uriaș la urne, peste 9,4 milioane, românii au repetat performanța și la parlamentare. Duminică seara, la ora 19.00, peste 8,8 milioane de conaționali se prezentaseră deja la vot.
Prezența record de la acest scrutin, cea mai mare din ultimii 20 de ani, i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă UDMR riscă să ia un scor sub pragul de 5% și să rateze intrarea în Parlament.
Politicienii din Uniunea Democrată Maghiară din România nu sunt însă îngrijorați de faptul că ar putea rămâne în afara Legislativului. Asta pentru că organizația care reprezintă minoritatea maghiară va intra în Parlament datorită unei prevederi din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.
Legea prevede că intră în Parlament și formațiunile politice care au obținut mai puțin de 5% din voturi, dar au primit cel puțin 20% din voturile valabile în cel puțin patru județe.
În țara noastră, în ultimii ani, doar UDMR poate îndeplini această condiție în practică. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor obține tradițional mult peste 20% în județele Harghita, Covasna, Mureș, Satu Mare, Bihor și Sălaj.
”(2) După primirea proceselor-verbale încheiate de către birourile electorale ale circumscripţiilor, potrivit alin. (1), Biroul Electoral Central stabileşte partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, calculat după cum urmează:
a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”, se arată în Articolul 94 alin. (2) litera a) din Legea nr. 208/2015.
Cei de la UDMR nu vor avea probleme în atingerea pragului alternativ. La ora 19.00, Harghita, un județ locuit în majoritate de etnici maghiari, avea o prezență de peste 55%, cea mai mare din țară. În top este și Covasna, cu peste 51%.