News

UDMR riscă să fie expulzată pentru prima oară dintr-un guvern. Atuurile pe care nu le mai are Kelemen Hunor

Nervozitatea PNL și PSD față de pasivitatea lideruilor UDMR față de afirmațiile făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad au generat speculații privind scoaterea Uniunii de la guvernare, o premieră absolută.
05.08.2022 | 08:30
UDMR risca sa fie expulzata pentru prima oara dintrun guvern Atuurile pe care nu le mai are Kelemen Hunor
UDMR ar putea fi scoasă pentru prima oară dintr-un guvern/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cei 32 de ani de la Revoluția din 1989, UDMR a fost o prezență frecventă la guvernare, însă până acum niciun partid românesc nu a avut curajul să alunge Uniunea de la putere, experiență prin care au trecut și liberalii și social-democrații. Când a fost în opoziție, UDMR a ajuns în această situație fie pentru că după alegeri s-a format o majoritate fără ea, fie pentru că a decis să plece de bunăvoie.

Ciucă nu neagă posibila expulzare a UDMR de la Palatul Victoria

Coalițiile de guvernământ din România s-au dovedit până acum foarte fragile, cu certuri constante între parteneri, mai ales în situațiile în care două partide din coaliție aveau o pondere parlamentară apropiată. Astfel, s-a ajuns deseori ca partidul care avea premierul să forțeze ieșirea de la guvernare a principalului aliat: PNL a scos PD din Guvern în 2007, PD a scos PSD în 2009, iar PSD a forțat ieșirea PNL de la guvernare în 2014. Însă niciunul din aceste partide nu a avut vreodată curajul să expulzeze UDMR de la putere.

ADVERTISEMENT

Faptul că UDMR a evitat să condamne explicit discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad, în urma căruia premierul ungar a fost acuzat de rasism, a provocat iritarea liderilor PNL și PSD. Pe lângă explicațiile pe care președintele Klaus Iohannis le-a cerut public UDMR, speculațiile legate de eliminarea Uniunii din coaliție au fost alimentate de declarațiile ambigui ale premierului Nicolae Ciucă de acum două zile.

Întrebat dacă este posibilă ieșirea Uniunii de la guvernare, premierul nu a negat explicit acest lucru, afirmând că este necesară o discuție în coaliție. „Vă rog să ne daţi voie să avem şedinţa. E clar că asemenea derapaje de retorică şi ideologice nu au ce căuta în acest moment sensibil”, a spus Ciucă. PNL și PSD au suficiente voturi în Parlament pentru a-și susține guvernul și fără sprijinul UDMR. o situație destul de rară în politica românească, astfel că Uniunea ar fi lipsit de principalul atu pe care l-a avut în politica românească, anume faptul că dispune de suficienți parlamentari pentru a asigura majoritatea parlamentară.

ADVERTISEMENT

UDMR, pilonul stabilității guvernelor

UDMR a devenit partid de guvernământ pentru prima dată în 1996, într-un guvern din care mai făceau parte Convenția Democratică (grupată în jurul PNȚCD și PNL) și Uniunea Social-Democrată (o alianță între PD-ul lui Petre Roman și PSDR). Fără UDMR, partidele de dreapta nu ar fi avut majoritate în Parlament. Chiar dacă PSD a revenit la putere în 2000 și a format singur guvernul, premierul Adrian Năstase a avut grijă să obțină bunăvoința Uniunii printr-un acord de colaborare parlamentară.

Patru ani mai târziu, UDMR a fost indispensabilă formării guvernului Alianței D.A., iar după ce premierul Tăriceanu a alungat PD de la guvernare, gradul de dependență al PNL față de UDMR a crescut și mai mult. Prețul oscilațiilor Uniunii între dreapta și stânga a fost plătit după alegerile din 2008. PDL ar fi vrut să guverneze alături de UDMR, însă această formulă nu avea majoritate, iar când Traian Băsescu a fost nevoit să invite PSD la guvernare alături de PDL, Mircea Geoană a cerut ca UDMR să nu fie cooptată în alianță.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat că, spre deosebire de situația de astăzi, aceste negocieri au fost purtate imediat după alegeri, fără ca Uniunea să fie pusă în situația umilitoare a unei expulzări de la guvernare. Însă după numai un an, când PDL a forțat PSD să plece din Guvern, democrat-liberalii tot la mâna UDMR au ajuns, aceștia fiind aliați loiali până la demiterea guvernului Ungureanu în mai 2012 și instalarea primului guvern USL, condus de către Victor Ponta.

Criza din 2014

Chiar dacă până la alegerile din decembrie 2012, UDMR s-a aflat în opoziție, Kelemen Hunor a fost atunci suficient de dibaci încât să convingă PSD și PNL să guverneze împreună cu Uniunea, în cazul unui succes la urne al USL. După alegeri însă, Crin Antonescu s-a opus refuzând să-și onoreze promisiunea anterioară, în condițiile în care partidele USL obținuseră o majoritate confortabilă în Parlament. Refuzul lui Antonescu a avut costuri politice mari pentru PNL în anii următori. Când USL s-a rupt, UDMR nu a ezitat niciun moment și a ales să rămână alături de PSD. Mai mult, la prezidențialele din 2014, în turul II, conducerea UDMR le-a cerut ungurilor ardeleni să voteze pentru candidatul PSD, Victor Ponta, lucru pe care Uniunea nu-l mai făcuse niciodată până atunci.

ADVERTISEMENT

Cum maghiarii l-au votat în proporție covârșitoare pe Klaus Iohannis, dând astfel un vot de blam conducerii formațiunii care-i reprezină în Parlament, UDMR a decis să iasă din guvernul Ponta, chiar dacă premierul a cerut explicit ca miniștrii maghiari să rămână la Palatul Victoria. Asta nu a însemnat o reorientare a lui Kelemen Hunor și nici reconcilierea cu liberalii, astfel că după alegerile din 2016, PSD-ul lui Liviu Dragnea a semnat un acord de colaborare parlamentară cu UDMR, lucru ce a menținut guvernele social-democrate la putere până în 2019. În pofida faptului că popularitatea guvernării PSD se afla în cădere liberă, UDMR a refuzat toate avansurile făcute de liberali astfel că moțiunile de cenzură ale opoziției au fost o serie de eșecuri.

Abia în mai 2019, UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD, invocând incidentele de la cimitirul din Valea Uzului, deși explicația era degringolada totală a PSD din acea perioadă care risca să se răsfrângă și asupra Uniunii. Chiar și așa, social-democrații s-au menținut la putere încă 5 luni, UDMR fiind cu greu convinsă să voteze, pe 10 octombrie 2019, moțiunea prin care a fost demisă Viorica Dăncilă. După numai câteva luni, în ianuarie 2020, Kelemen Hunor amenința că-l va demite și pe Ludovic Orban, împreună cu PSD, dacă guvernul acestuia își va asuma răspunderea pe legea prin care primarii urmau să fie aleși în două tururi. Lucru care s-a și întâmplat o lună mai târziu.

Fără USR, UDMR a devenit mai vulnerabilă

După alegerile parlamentare din 2020, liberalii au trebuit să treacă peste acest episod și au format o nouă coaliție împreună cu USR și UDMR, întrucât altfel nu aveau o majoritate în Parlament. Însă expulzarea USR din guvern și constituirea alianței PNL-PSD a lăsat UDMR fără atuurile care, până acum, a făcut ca Uniunea să fie tratată cu respect de celelalte partide, dacă nu chiar cu teamă. În primul rând, liberalii și social-democrații au majoritatea asigurată și fără UDMR. Uniunea ar fi fost indispensabilă doar în cazul revizuirii Constituției, pentru care este nevoie de o majoritatea parlamentară de două treimi. Însă PNL și PSD par să fie abandonat proiectul, astfel că se pot dispensa de voturile parlamentarilor unguri.

În al doilea rând, diversele răsturnări de guvern la care UDMR a contribuit în ultimii ani par să fi provocat ranchiună în rândurile principalelor partide care acum ar avea ocazia să se răzbune, fără să riște represalii din partea Uniunii, cel puțin nu pe termen scurt. Mai mult, PNL și PSD ar avea ocazia să facă amândouă paradă de pro-europenism, invocând faptul că au dat afară UDMR-ul pentru că nu s-a delimitat de Viktor Orban, „oaia neagră” a Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT