Alegeri 2024

UDMR, soluții pentru urșii ucigași. Tanczos Barna: „Să nu dăm înapoi când un ONG spune că au fost ucise două ființe, o ursoaică și o tânără fată”

UDMR, despre urșii agresivi. Tanczos Barna: „E aberant să deplângi tu, ONG, moartea unei ursoaice care o omorât o persoană”
10.07.2024 | 23:27
UDMR solutii pentru ursii ucigasi Tanczos Barna Sa nu dam inapoi cand un ONG spune ca au fost ucise doua fiinte o ursoaica si o tanara fata
UDMR spune că viața oamenilor este mai presus de cea a urșilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Tanczos Barna, senator UDMR și fost ministru al Mediului, a declarat, miercuri seara, că sunt soluții pentru ca urșii să nu mai omoare oameni și că este important ca autoritățile să nu mai facă pasul înapoi la acțiunile ONG-urilor.

„O lege care are toate avizele și rapoartele pozitive”

Tanczos Barna, senator UDMR și fost ministru al Mediului, a declarat, miercuri seara, că sunt soluții pentru ca problema urșilor care atacă și omoară oameni să fie rezolvată. Delarațiile lui vin în contextul tragediei în urma căreia o tânără a fost ucisă de un urs pe un transeu pe Jepii Mici.

ADVERTISEMENT

Tanczos Barna a spus că UDMR a înaintat un proiect de lege care include măsurile necesare pentru aceste probleme și că nu înțelege de ce acest proiect nu a fost adoptat în Parlament. „Domnul premier nu a spus că nu se vor face recoltări prin împușcare, a spus că nu se va face o recoltare de capul fiecăruia când dorește, cum dorește și unde dorește. Ce am propus noi, UDMR, prin proiectul de lege care e pe masa Camerei Deputaților și oricând poate fi votat e o lege care are toate avizele și rapoartele pozitive din toate comisiile de specialitate. Oricând poate fi pusă pe ordinea de zi, chiar mă întreb de ce nu a fost pusă până azi. (…) Contează ca săptămâna viitoare Camera Deputaților să ia o decizie. Cred că acest proiect de lege e suficient de matur, se bazează pe un studiu științific”, a declarat Tanczos Barna pentru B1TV.

Soluțiile UDMR la problema urșilor

Senatorul UDMR a explicat că proiectul legislativ prevede, printre altele, în fiecare an o cotă de prevenție de 426 de exemplare de urs, cu studii obligatorii pentru a se vedea impactul măsurii, dar și facilități pentru fermieri, cum ar fi subvenții pentru garduri electrice, dar și măsura împușcării pe loc a urșilor care pun în pericol viața oamenilor.

ADVERTISEMENT

„Se propune ca timp de doi ani să intervenim pentru o cotă de prevenție de 426 de exemplare în fiecare an și, în paralel, să se facă studiile obligatorii astfel încât să vedem și rezultatul acestei măsuri. Subliniez: intervenția prin recoltare nu rezolvă singură problema, trebuie completată prin finanțare pentru fermieri pentru gardurile electrice, finanțare pe care am pornit-o anul trecut și care încă nu e finalizată, nu sunt semnate contractele și nu înțeleg de ce timp de un an nu s-a făcut asta. Trebuie continuate și măsurile de prevenție și intervenție imediată din Ordonanța 81, care permite ca ursul periculos să fie împușcat pe loc dacă atacă, pune în pericol viața umană, permite și intervenția graduală. Deci acest pachet de intervenție și măsuri, completate cu comunicate către cetățeni, pregătirea specialiștilor etc va duce la rezultate”, a spus Tanczos Barna.

„Să nu dăm înapoi în fața ONG-urilor”

Totodată, senatorul UDMR, a subliniat că autoritățile nu trebuie să facă pasul înapoi în fața ONG-urilor care pun cu cinism semn de egalitate între viața oamenilor și a animalelor sălbatice care sunt dovedite a fi un pericol pentru primii.

ADVERTISEMENT

„Cel mai important e să nu dăm înapoi de fiecare dată când apare câte un ONG care spune că ieri au fost ucise două ființe, o ursoaică și o tânără fată… Deci e aberant, inexplicabil și inuman să spui tu, ONG, președinte al ONG-ului Agent Green, că ieri au fost ucise două ființe, să pui pe primul loc ursoaica și să deplângi moartea unei ursoaice care o omorât o persoană”, a mai spus Tanczos Barna.

Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”