News

UDMR vrea ca majorarea pensiilor să fie suportată de marile companii. Kelemen: „Nu pot accepta ca persoanele cu venituri mici să fie solidare”

Președintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat că eventuala instituire a unei taxe de solidaritate ar trebui să fie plătită de către marile companii, nu de către cu persoanele cu venituri relativ mici.
20.11.2021 | 20:49
UDMR vrea ca majorarea pensiilor sa fie suportata de marile companii Kelemen Nu pot accepta ca persoanele cu venituri mici sa fie solidare
ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor a afirmat, după ultimele negocieri dintre PSD, PNL și UDMR, că mărirea pensiilor și alocațiilor ar putea fi susținută prin impunerea unei taxe de solidaritate, însă aceasta nu ar trebui să fie suportate de persoane cu venituri relativ mici.

Ca alternativă, președintele UDMR susține impozitarea suplimentară a companiilor care au o cifră de afaceri mai mare de 100.000.000 de euro pe an.

ADVERTISEMENT

UDMR susține o majorare a pensiilor întrucât o mare parte din pensionari au venitur la nivelul pensiei minime, bani cu care nu se pot descurca.

Kelemen Hunor a precizat că subiectul majorării pensiilor și alocațiilor a fost discutat între cele trei partide, banii urmând să fie obținuți prin impunerea unor noi taxe.

ADVERTISEMENT

Taxa de solidaritate ar putea aduce circa 1,5 miliarde euro pe an

La un moment dat s-a vorbit de o taxă de solidaritate. Noi am spus că taxa de solidaritate este OK, dar trebuie să vedem cine este solidar, fiindcă eu nu pot accepta ca persoanele care au un venit mic să fie solidare, când companiile mari nu sunt solidare.

Am spus că din punctul meu de vedere ar însemna o taxă de solidaritate venită de la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an. Ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă, sau mai lungă, depinde”, a declarat Kelemen Hunor, citat de digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit liderului UDMR, decizia încă nu a fost luată la nivelul partenerilor din coaliția de guvernământ pe cale să se constituie în aceste zile.

Este o posibilitate de a aduna niște bani la bugetul de stat, după calculele noastre undeva între 1,4 – 1,6 miliarde de euro pe an, iar de acolo se pot finanța multe lucruri. Dar eu nu pot să fiu de acord ca oamenii care au un venit de 2.500, de 3.000 de lei să fie solidari, când există posibilitatea de a găsi alte surse de finanțare. Nu s-a decis nimic, rămâne să discutăm după instalarea guvernului.

ADVERTISEMENT

Este o perioadă dificilă și e musai să creștem pensiile, pentru că sunt oameni cu 800, 900 de lei și nu se descurcă. În primul rând trebuie să ne gândim la cetățenii României, trebuie să creștem salariile, trebuie să investim 7% din PIB anul viitor, deci e nevoie de resurse. Noi am propus această alternativă, că altfel de unde să iei bani?”, a spus Kelemen.

Întrebat dacă s-a luat o decizie în ce privește impozitarea pensiilor în cuantum mai mare de 4.000 de lei, Kelemen a răspuns negativ.

Nu vreau să intru eu în discuție, au fost într-adevăr astfel de discuții, dar sunt elemente care trebuie stabilite un pic mai târziu”, a precizat președintele UDMR.

ADVERTISEMENT