News

UE a decis să interzică accesul companiilor din Belarus în spaţiul său aerian. Când intră în vigoare măsura

UE interzice companiilor din Belarus accesul în spațiului său aerian.
04.06.2021 | 18:59
UE a decis sa interzica accesul companiilor din Belarus in spatiul sau aerian Cand intra in vigoare masura
ADVERTISEMENT

Vineri, 4 iunie, Uniunea Europeană (UE) a luat măsura de a interzice accesul în spațiul său aerian pentru companiile aeriene din Belarus.

Relațiile diplomatice dintre Uniune și puterea de la Minsk sunt extrem de tensionate după arestarea jurnalistului Roman Protasevici de către regimul Lukașenko, luna trecută.

ADVERTISEMENT

Pe 23 mai, zborul Ryanair FR4978 de la Atena cu destinaţia Vilnius a fost deturnat de către autorităţile din Belarus, pe motiv că la bord există o amenințare la adresa securităţii. Nicio astfel de amenințare nu a fost găsită în avion. În schimb, tânărul jurnalist de opoziţie din Belarus, care se afla la bordul aeronavei, a fost arestat.

UE interzice companiilor aeriene din Belarus accesul în spațiului său aerian

Încă din luna mai, la cel mai înalt nivel de decizie al UE, s-a solicitat impunerea de restricții severe pentru puterea de la Minsk. S-a propus ca zborurile din statele blocului comunitar către Belarus, precum și cele din Belarus către UE, să fie interzise.

ADVERTISEMENT

Vineri, cele 27 de state membre UE, au adoptat această măsură. Decizia luată interzice companiilor aeriene din Belarus să zboare peste teritoriul UE sau să aterizeze pe aeroporturile UE. În același timp, companiilor aeriene din Uniunea Europeană li se va interzice să zboare peste Belarus, potrivit Reuters.

Interdicția Uniunii va intra în vigoare sâmbătă, 5 iunie, şi vizează în primul rând compania naţională Belavia, a explicat un diplomat european.

ADVERTISEMENT

Peste 400 de zboruri afectate de interdicție

Măsura impusă de UE va afecta aproximativ 400 de zboruri civile care, de regulă, zboară peste Belarus în fiecare zi, potrivit agenției europene de control al traficului aerian Eurocontrol.

Încă înainte de anunțarea oficială a deciziei, companiile aeriene europene au decis să ocolească spațiul aerian al Belarusului.

ADVERTISEMENT

Aceeași sursă mai notează că alte două serii de sancţiuni individuale care privesc Belarusul sunt în curs de finalizare şi ar urma să fie aprobate săptămâna viitoare

Reacția puterii de la Minsk după aceste sancțiuni

Puterea de la Minsk a reacționat rapid după anunțarea acestor interdicții. Belarus intenționează să facă apel la Organizația Internațională a Aviației Civile (OACI).

”Decizia luată de UE de a restricționa utilizarea spațiului aerian de către aeronavele din Belarus încalcă prevederile Convenției de la Chicago privind aviația civilă internațională din 1944”, a susținut Departamentul de Aviație al Ministerului Transporturilor din Belarus.

ADVERTISEMENT