News

UE a făcut un plan de confiscare a celor 300 de miliarde de euro ai Rusiei. În Ucraina va ajunge doar profitul, după investirea banilor

UE a propus o măsură de confiscare și reinvestire a activelor rusești aflate deja sub sechestru. Blocul comunitar intenționează să-i dea Ucrainei profitul acestor investiții.
30.11.2022 | 13:24
UE a facut un plan de confiscare a celor 300 de miliarde de euro ai Rusiei In Ucraina va ajunge doar profitul dupa investirea banilor
UE a găsit o modalitate să pună mâna pe banii ruşilor Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a anunțat planuri de a confisca bunurile rusești care au fost înghețate, pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei, lucru confirmat miercuri de Ursula von der Leyen.

UE vrea să investigheze “crimele” Rusiei la un tribunal special

“Am blocat rezervele Băncii Centrale Ruse în valoare de 300 de miliarde de euro, la fel ca şi cele 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruși”, a spus Ursula Von der Leyen, adăugând că UE intenționează să investească acești bani pe termen scurt, cu profiturile ajungând în cele din urmă către Ucraina, drept compensaţie pentru pagubele enorme cauzate de invazia rusă.

ADVERTISEMENT

“Lucrăm la un acord internațional cu parteneri pentru a face acest lucru posibil. Împreună putem găsi modalități legale de implementare a acestui plan”, a spus ea.

Funcţionarii UE dezbat de mai multe luni cum să sechestreze în mod legal activele ruseşti deţinute în străinătate – atât pe cele de stat, cât şi private – îngheţate prin sancţiunile introduse progresiv împotriva regimului de la Moscova.

ADVERTISEMENT

Marea problemă este că în majoritatea statelor membre UE, sechestrarea bunurilor îngheţate este posibilă legal numai în cazul în care există o condamnare penală.

De asemenea, multe bunuri ale cetăţenilor ruşi aflaţi pe lista neagră sunt greu de sechestrat sau chiar de îngheţat, deoareces sunt înregistrate ca aparţinând unor membri ai familiei sau au fost trecute, ca paravan, pe numele altor persoane.

ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen a mai spus că UE propune înfiinţarea unui tribunal special, susţinut de ONU, pentru a investiga şi urmări penal “crima de agresiune a Rusiei”.

“Vom colabora cu Curtea Penală Internaţională (CPI) şi vom ajuta la înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele Rusiei.

ADVERTISEMENT

Împreună cu partenerii noştri, ne vom asigura că Rusia plăteşte pentru devastările pe care le-a provocat, folosind fondurile îngheţate ale oligarhilor şi activele băncii sale centrale”, a transmis preşedinta Comisiei Europene, într-o postare pe Twitter.

ADVERTISEMENT