News

UE, acord pe 6 luni pentru achiziționarea de Remdesivir. OMS a publicat un studiu privind acest medicament

14.10.2020 | 11:05
UE, acord pe 6 luni pentru achiziționarea de Remdesivir. OMS a publicat un studiu privind acest medicament
UE, acord pe 6 luni pentru achiziționarea de Remdesivir. OMS a publicat un studiu privind acest medicament. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană (UE) a convenit să plătească companiei americane Gilead peste 1 miliard de euro pentru aprovizionarea cu Remdesivir timp de şase luni de zile.

Acordul vine la puţin timp după publicarea rezultatelor finale ale unui studiu clinic. Acesta a fost efectuat pentru verificarea medicamentului antiviral destinat tratării pacienților infectați cu COVID-19, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT

Vestea a fost anunțată pe fondul deficitului de Redemsivir din statele din Uniunea Europeană.

UE, acord de peste 1 miliard de euro pentru Remdesivir

UE a semnat săptămâna trecută un contract cu Gilead care va permite celor 27 de state membre şi altor 10 ţări partenere, inclusiv Marea Britanie, să primească o comandă de până la 500.000 de serii de tratament cu Remdesivir, în următoarele şase luni.

ADVERTISEMENT

Fiecare serie de tratament va costa 2.070 euro (2.440 dolari). Suma totală va fi de 1,35 miliarde de euro. Convenția stabilită este ca dozele să fie plătite de guvernele din Europa doar atunci când se fac achiziții.

Un studiu făcut de OMS a fost prezentat recent. Au fost analizați 1.062 de pacienți infectați cu COVID-19. 541 au fost tratați cu Remdesivir. S-a observat că rata de recuperare a fost mai bună cu 5 zile decât la ceilalți pacienți.

”UE ar trebui să evalueze rezultatele acestui nou studiu al OMS pentru a evalua dacă merită să plătească peste 2.000 de euro pe pacient”, a declarat Andrew Hill, un cercetător senior în cadrul Departamentului de farmacologie al Universităţii din Liverpool.

ADVERTISEMENT

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a negociat contractul cu Gilead, a refuzat să spună dacă au fost plasate deja comenzi. Acordul a avut loc chiar inainte de publicarea ”Studiului Clinic de Solidaritate” efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Studiul cuprinde patru tratamente posibile pentru COVID-19: remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir/ritonavir şi lopanivir/ritonavir combinate cu interferon.

Remdesivir nu a demonstrat până acum niciun efect asupra cazurilor mai uşoare şi asupra pacienţilor în stare critică, care au nevoie de asistenţă mecanică pentru a respira, a arătat agenţia UE pentru medicamente. Sunt investigate efectele adverse potenţiale ale remdesivirului asupra rinichilor.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri