News

UE ajută România cu 250 de concentratoare de oxigen pentru pacienții Covid în stare gravă

Cu un sistem medical aproape de colaps, România primește 250 de concentratoare de oxigen din partea Uniunii Europene (UE).
08.10.2021 | 19:41
UE ajuta Romania cu 250 de concentratoare de oxigen pentru pacientii Covid in stare grava
ADVERTISEMENT

România este una dintre cele mai afectate țări din Europa în valul 4 al pandemiei de Covid-19.

Fără aproape niciun pat la Terapie Intensivă (ATI), acolo unde vineri s-a raportat un total record de 1.561 de pacienți, țara noastră a activat Mecanismul European de Protecție Civilă.

Prin acest mijloc, țara noastră va beneficia de sprijin extern în lupta cu criza sanitară, una care a paralizat aproape întregul sistem medical.

ADVERTISEMENT

UE, alături de România în lupta cu Covid-19: 250 de concentratoare trimise în țara noastră

Încă de marți, 5 octombrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat achiziționarea a 500 de concentratoare de oxigen de mare capacitate, pentru a face față nevoii crescute de oxigen pentru pacienții COVID din spitale.

O primă tranșă a acestor produse va ajunge în zilele următoare în țara noastră. Anunțul a fost făcut vineri, de Janez Lenarcic, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor.

ADVERTISEMENT

”Uniunea Europeană este alături de România în timpul valului de cazuri Covid-19 din această țară.

Prin Mecanismul de Protecție Civilă, UE trimite 250 de concentratoare de oxigen pentru a trata pacienții cu simptome severe”, se arată în mesajul transmis pe Twitter de oficialul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

În aceeași postare din mediul online, comisarul UE explică faptul că 200 dintre dispozitive provin din stocurile Olandei prin programul rescEU (Operațiunile Europene de Protecție Civilă și Ajutor Umanitar) iar 50 din Polonia.

Concentratoarele pe care le va primi România vor fi preluate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și apoi distribuite către spitalele care au nevoie de ele. În acest moment, la nivel național, există un singur pat liber la ATI, în județul Timiș, conform informațiilor oficiale.

ADVERTISEMENT

România va primi ajutor și din Germania

Raed Arafat, șeful DSU, anunțase vineri, cu câteva ore înaintea mesajului venit de la UE, despre acest ajutor acordat țării noastre.

Oficialul mai spunea că România ar putea primi și un medicament cu anticorpi monoclonari din Germania.

”În ceea ce privește protecția civilă pentru medicamente și concentratoare, deja avem oferte din partea Poloniei și Olandei, iar la medicamentul pentru pacienții Covid așteptăm, pentru că probleme livrării nu este doar în România.

Există discuții pentru un medicament cu anticorpi moniclonari cu Germania. Urmează să fie oferită o cantitate”, a spus Arafat, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: