News

UE, avertisment dur pentru cei care investesc în criptomonede: “Puteți pierde toți banii pe care îi investiți”

Un comunicat comun al autorităților de reglementare financiară din UE îi avertizează pe cei care investesc în criptomonede că există un risc real de a pierde toți banii
18.03.2022 | 14:49
UE avertisment dur pentru cei care investesc in criptomonede Puteti pierde toti banii pe care ii investiti
UE îi avertizează pe cei care investesc în criptomonede că pot pierde toți banii. sursă foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Veste deloc bună pentru persoanele care investesc în criptomonede. UE a dat un avertisment dur, prin care îi înștiințează pe consumatori că ar putea să își piardă toți banii investiți în monedele virtuale.

UE a dat un avertisment dur pentru cei care investesc în criptomonede

Autoritatea Bancară Europeană, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe şi Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale au dat un comunicat comun prin care i-au avertizat pe împătimiții de monede virtuale că e posibil să își piardă toți banii investiți.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, multe cripto-active sunt foarte riscante și speculative, iar consumatorii ar trebui să fie atenți la riscurile reclamelor înșelătoare, inclusiv cele de pe social media sau ale influencerilor.

Consumatorii ar trebui să fie deosebit de atenți cu privire la promisiunile unor câștiguri mari într-un timp relativ scurt, în special în cazul situațiilor care par să fie prea bune pentru a fi adevărate, mai este menționat în comunicatul comun al instituțiilor Uniunii Europene de supervizare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reprezentanții UE reiterează faptul că persoanele care cumpără monede virtuale nu pot beneficia de despăgubiri în cazul pierderii banilor investiți.

Ce trebuie să știe investitorii în criptomonede

Persoanele care investesc în monede virtuale trebuie să ia în considerare anumite aspecte, spun reprezentanții acestor autorități.

ADVERTISEMENT

“Ar trebui să fiți conștienți de riscurile specifice ale cripto-activelor și ale produselor și serviciilor conexe și să cântăriți cu atenție dacă riscurile sunt acceptabile având în vedere propriile preferințe și situație financiară. Acestea includ riscuri precum:
• Puteți pierde toți banii pe care îi investiți;
• Prețurile pot scădea și crește rapid pe perioade scurte;
• Puteți fi victima înșelătoriilor, fraudelor, erorilor operaționale sau atacurilor cibernetice; 
• Este puțin probabil să aveți drepturi la protecție sau compensare dacă lucrurile merg prost”, este precizat în comunicatul autorităților de reglementare financiară din UE.

De asemenea, cei care aleg să își asume riscul de a investi în criptomonede ar trebui să își pună mai multe întrebări, mai specifică reprezentanții EBA, ESMA și EIOPA.

ADVERTISEMENT

“Dacă vă gândiți să cumpărați cripto-active sau produse și servicii conexe, ar trebui să vă puneți următoarele întrebări: 
• Vă permiteți să pierdeți toți banii pe care îi investiți?
• Sunteți gata să vă asumați riscuri mari pentru a obține profiturile anunțate?
• Înțelegeți caracteristicile cripto-activelor sau ale produselor și serviciilor conexe?
• Firmele/părțile cu care aveți de-a face sunt de renume?
• Firmele/părțile cu care aveți de-a face sunt incluse pe lista neagră a autorităților naționale?
• Sunteți capabil să protejați eficient dispozitivele pe care le utilizați pentru cumpărare, stocare sau transfer al cripto-activelor, inclusiv cheile dvs. private?”, mai este menționat în comunicatul autorităților de reglementare financiară din UE.

ADVERTISEMENT