News

UE cere ridicarea restricţiilor contra Covid-19 de la graniţe. ”Sunt măsuri inutile care fac mai mult rău”

24.02.2021 | 13:48
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană le cere unor țări să ridice restricțiile Covid-19 de la frontieră. Anunțul vine de la Bruxelles și include inclusiv interdicțiile de ieșire și de intrare. Motivul principal este legat de teama că este perturbată grav libera circulație a persoanelor și a mărfurilor din blocul european.

Statele în cauză au la dispoziție 10 zile pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei Europene conform cărora au încălcat protocolul stabilit pentru coronavirus, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

Restricțiile impuse de Germania la granița sa cu regiunea Tirolului austriac au provocat multă tensiune în ultimele săptămâni, ambasadorul german la Viena fiind chemat să justifice „măsurile inutile care fac mai mult rău decât bine”.

Germania este una din cele 6 țări vizate care ar trebui să-și ridice restricțiile de la graniță

Foto: Hepta.ro

Cu toate acestea, există îngrijorări în Germania că țara ar putea intra într-un al treilea val de infecție, numărul cazurilor la 100.000 de rezidenți în ultimele șapte zile fiind de 60,5 – în creștere față de 55-57 săptămâna precedentă.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a publicat un ghid în ianuarie, recomandând statelor membre ale UE să își păstreze frontierele și să „descurajeze puternic” călătoriile neesențiale, cu opțiunea de a impune cerințe de testare și carantină călătorilor din zone cu niveluri ridicate de infecție.

Președintele comisiei, Ursula von der Leyen, fost ministru german, a declarat că este hotărâtă să evite repetarea primelor luni ale pandemiei, atunci când o serie de decizii unilaterale au provocat haos la frontiere și au amenințat lanțurile de aprovizionare.

ADVERTISEMENT

Care sunt cele 6 țări amenințate de Uniunea Europeană

Europa, zonele cele mai afectate in ultimele 14 zile, incidenta la 1 milion de locuitori

În ultimele săptămâni, au fost aplicate controale mai stricte în cele șase țări vizate de puterea executivă a UE. Acest lucru prezintă un risc clar pentru funcționarea pieței unice a bunurilor și mărfurilor, dar și pentru libera circulație a persoanelor, conform unui purtător de cuvânt al UE. Statele vizate sunt Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Ungaria și Suedia.

„Subliniem necesitatea ca restricțiile de liberă circulație să fie nediscriminatorii și proporționale și îndemnăm statele membre să își alinieze dispozițiile, mai strâns cu recomandările comisiei pe care le-am convenit în comun și să revizuiască regulile lor privind libera circulație”, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

Noile controale controversate la frontieră includ o interdicție largă asupra călătoriilor neesențiale impuse de guvernele din Belgia și Suedia și restricțiile de intrare selectivă impuse de guvernul german asupra traficului din regiunea Tirolului din Austria, Republica Cehă și Slovacia. În prezent, numai cetățenii germani, rezidenții străini și lucrătorii esențiali au voie să treacă frontiera.

Câte cazuri de Covid-19 au înregistrat aceste țări în ultima zi?

Germania a coborăt mult numărul de cazuri după dezastrul din decembrie când au existat zile cu peste 30 de mii de infectări.

grafic Germania, nr de cazuri, Foto: worldometers

Coronavirus, 23 februarie:

  • Germania: 5763 de cazuri – 442 de decese, populație: 83,7 milioane de locuitori
  • Ungaria: 1628 de cazuri – 103 decese, populație: 9,6 milioane de locuitori
  • Finlanda: 400 de cazuri – 1 decese, populație: 5,5 milioane de locuitori
  • Suedia: 2500 de cazuri – 39 de decese, populație: 10 milioane de locuitori
  • Belgia: 1121 de cazuri – 20 de decese, populație: 11,5 milioane de locuitori
  • Danemarca: 529 de cazuri – 0 decese, populație: 5,8 milioane de locuitori

Ce spun liderii europeni? ”Este o necesitate să ne întoarcem la o abordare coordonată”

Austriecii vor cere test negativ PCR la graniță
Foto: www.schengenvisainfo.com

Marți, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a trimis pe Twitter un apel pentru „aplicarea unor standarde comune pentru călătorii și transportul de mărfuri în UE pentru a asigura funcționarea pieței unice”.

„Este o necesitate să ne întoarcem la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în relațiile cu libera circulație a persoanelor și a mărfurilor în Uniunea Europeană”, a declarat și comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, fost ministru belgian.

Ministrul european al Germaniei, Michael Roth, a insistat că guvernul său trebuie să acționeze din cauza expunerii sale ca „țară de tranzit în mijlocul Uniunii Europene”.

 „Resping acuzația că nu am respectat legislația UE … Aceste măsuri pun în mod evident o presiune masivă asupra regiunilor de frontieră, navetiștilor și transportului de mărfuri și pieței unice, dar protecția cetățenilor noștri este primordială”, a transmis Michael Roth.

Restricțiile la frontiera germano-austriacă au fost puse în aplicare la începutul acestei luni, din cauza îngrijorării cu privire la incidența ridicată din Republica Cehă și Tirol a noii variante de coronavirus mai infecțioase identificate pentru prima dată în Marea Britanie.

„Avem încredere că vom găsi soluții pentru preocupările statelor membre, fără a fi nevoie să parcurgem pașii legali care ar dura mai mult. Deci, statele membre au acum 10 zile pentru a răspunde și vom lua apoi de acolo”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT